Pszichiátriai problémákat okozhat két népszerű dohányzás elleni szer

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) szerdán bejelentette, hogy két népszerű dohányzás elleni gyógyszer pszichiátriai mellékhatásokat okozhat. Az FDA szerint azoknál az embereknél, akik ezeket a gyógyszereket használják, depresszió és öngyilkosság gondolata merülhet fel.

Arról is beszámoltak, hogy a gyógyszerek magatartásváltozást, nyomott hangulatot és felindulást válthatnak ki a felhasználóknál, akár volt már pszichiátriai betegségük, akár nem.

Mikor jelentkeznek a mellékhatások?

Sok esetben, a mellékhatások már röviddel a gyógyszer szedése után jelentkeztek és csak akkor tűntek el, amikor a gyógykezelés véget ért. Az FDA nem tudja, mi okozhatja a változásokat és úgy vélekedett, hogy az ezeket a gyógyszereket használó pácienseket folyamatos orvosi felügyelet alá kell helyezni.

„A gyógyszerek szedése során felmerülő súlyos mellékhatásokat a jelentős egészségügyi előnyének ellensúlyoznia kell” – mondta Dr. Janet Woodcock, az FDA Gyógyszerértékelési- és Kutatási Központjának igazgatója. „Az Egyesült Államokban a dohányzás a legfőbb oka a rokkantságnak és az elhalálozásnak, és tudjuk, hogy ezek a gyógyszerek hatékony segítséget nyújtanak a leszokáshoz.”

Az FDA arra kéri a gyógyszerek gyártóját, a Pfizer Kft.-t, hogy tanulmányozza, milyen gyakran jelentkeznek a súlyos mellékhatások. A Pfizer Kft. azt nyilatkozta, hogy 2007-ben frissítette a gyógyszer tájékoztatóját, így az már tudatja a felhasználókkal a neurophszichiátriai rendellenességek fellépésének lehetőségét is.

Gyógyszertájékoztató - informálja a beteget a súlyos mellékhatásokról?

„A tájékoztató kiemeli az egészségbiztosítási felügyeletek jelentős szerepét a dohányzásról való leszokás elősegítésében, és speciális információt nyújt a gyógyszerről és használati útmutatásairól, hogy az orvosok és a páciensek is gondosan betartsák azokat” – mondta Dr. Briggs W. Morrison, a Pfizer Kft. fejlesztési csoportjának alelnöke. „A dohányzásról való leszokás az egyik legjobb dolog, amit az emberek az egészségükért tehetnek, a leszokási folyamat azonban nehéz és bonyolult is.”

Az FDA arról számolt be, hogy a két gyógyszer forgalomba helyezése óta összesen 112 öngyilkosság és 205 öngyilkossági kísérlet történt.

Az egyik gyógyszer ugyanazt a hatóanyagot – buropion - tartalmazza, mint egy antidepresszáns készítmény, és a tájékoztatójában már szerepel az öngyilkosság gondolatának megnövekedett kockázata. A két gyógyszer közül egyik sem tartalmaz nikotint, és az FDA szerint néhány tünet a nikotinmegvonás következménye.

A társaság azt is elmondta, hogy az ezeket a gyógyszereket használó emberek már akkor tapasztalták a súlyos tüneteket, mikor még dohányoztak.

A társaság arról tudósított, hogy a gyógyszereket használó pácienseknél jelentkező mellékhatások vizsgálata során nem találtak közvetlen kapcsolatot a termékek és az öngyilkosságok között.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.