• Pszichiátriai problémákat okozhat két népszerű dohányzás elleni szer

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) szerdán bejelentette, hogy két népszerű dohányzás elleni gyógyszer pszichiátriai mellékhatásokat okozhat. Az FDA szerint azoknál az embereknél, akik ezeket a gyógyszereket használják, depresszió és öngyilkosság gondolata merülhet fel.

    Arról is beszámoltak, hogy a gyógyszerek magatartásváltozást, nyomott hangulatot és felindulást válthatnak ki a felhasználóknál, akár volt már pszichiátriai betegségük, akár nem.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mikor jelentkeznek a mellékhatások?

    Sok esetben, a mellékhatások már röviddel a gyógyszer szedése után jelentkeztek és csak akkor tűntek el, amikor a gyógykezelés véget ért. Az FDA nem tudja, mi okozhatja a változásokat és úgy vélekedett, hogy az ezeket a gyógyszereket használó pácienseket folyamatos orvosi felügyelet alá kell helyezni.

    „A gyógyszerek szedése során felmerülő súlyos mellékhatásokat a jelentős egészségügyi előnyének ellensúlyoznia kell” – mondta Dr. Janet Woodcock, az FDA Gyógyszerértékelési- és Kutatási Központjának igazgatója. „Az Egyesült Államokban a dohányzás a legfőbb oka a rokkantságnak és az elhalálozásnak, és tudjuk, hogy ezek a gyógyszerek hatékony segítséget nyújtanak a leszokáshoz.”

    Az FDA arra kéri a gyógyszerek gyártóját, a Pfizer Kft.-t, hogy tanulmányozza, milyen gyakran jelentkeznek a súlyos mellékhatások. A Pfizer Kft. azt nyilatkozta, hogy 2007-ben frissítette a gyógyszer tájékoztatóját, így az már tudatja a felhasználókkal a neurophszichiátriai rendellenességek fellépésének lehetőségét is.

      Gyógyszertájékoztató - informálja a beteget a súlyos mellékhatásokról?


    „A tájékoztató kiemeli az egészségbiztosítási felügyeletek jelentős szerepét a dohányzásról való leszokás elősegítésében, és speciális információt nyújt a gyógyszerről és használati útmutatásairól, hogy az orvosok és a páciensek is gondosan betartsák azokat” – mondta Dr. Briggs W. Morrison, a Pfizer Kft. fejlesztési csoportjának alelnöke. „A dohányzásról való leszokás az egyik legjobb dolog, amit az emberek az egészségükért tehetnek, a leszokási folyamat azonban nehéz és bonyolult is.”

    Az FDA arról számolt be, hogy a két gyógyszer forgalomba helyezése óta összesen 112 öngyilkosság és 205 öngyilkossági kísérlet történt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egyik gyógyszer ugyanazt a hatóanyagot – buropion - tartalmazza, mint egy antidepresszáns készítmény, és a tájékoztatójában már szerepel az öngyilkosság gondolatának megnövekedett kockázata.  A két gyógyszer közül egyik sem tartalmaz nikotint, és az FDA szerint néhány tünet a nikotinmegvonás következménye.

    A társaság azt is elmondta, hogy az ezeket a gyógyszereket használó emberek már akkor tapasztalták a súlyos tüneteket, mikor még dohányoztak.

    A társaság arról tudósított, hogy a gyógyszereket használó pácienseknél jelentkező mellékhatások vizsgálata során nem találtak közvetlen kapcsolatot a termékek és az öngyilkosságok között.

    (WEBBeteg - B. M.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    Magas vérnyomás - Kik a veszélyeztetettek?

    A hypertonia betegség alattomosan, gyakran tünetmentesen károsítja érrendszerünket, így alapvető a vérnyomás mielőbbi normalizálása. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért ilyen lényeges ez, mekkora is pontosan annak a veszélye, hogy az elkövetkező években súlyos szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA