• A nyár veszélyei

    Szerző:
    WEBBeteg

    Elérkezett a vakáció, gondtalan kikapcsolódás, szórakozás ideje. A kevésbé ismert, vagy ismeretlen környezetben azonban sok kellemetlen meglepetésnek, veszélynek vagyunk kitéve...

    Medúzacsípés

    A medúzacsípés nem csak nagyon fájdalmas, de a szervezetbe juttatott méreganyagok miatt életveszélyes is lehet. A csípés helye gyorsan bepirosodhat, felhólyagosodhat, illetve hányással és izomgörcsökkel járhat. Súlyos esetekben légzési nehézséget, kómát vagy halált is okozhat. A medúzacsípés mielőbbi orvosi ellátást igényel. Annak megérkezéséig az ecetes borogatás segíthet enyhíteni a fájdalmakat.

    Henna - tetoválás gyulladt állapotbanHenna - tetoválás

    A fekete hennára nagyon sokan allergiásak, mivel az különböző hozzáadott festékanyagokat tartalmazhat. Az eredeti henna -tetoválást egy barnás, vagy barnásvöröses festékanyagot tartalmazó növényből készítik, ám a fekete hennához szenet és egyéb festékanyagokat adnak, hogy a minta sötétebb és tartósabb legyen.

    Szúnyogcsípés

    A szúnyogok nem csak mérhetetlenül idegesítőek a zümmögésük és a viszkető csípésük miatt, de bőrfertőzést is okozhatnak. Emellett a dengu-láz, Nyugat-nílusi vírus és egyéb betegségek hordozói is. A szúnyogcsípés ellen különféle krémekkel védekezhetünk, illetve öltözzön fel úgy, hogy lehetőleg minél nagyobb testfelület fedett legyen, ha a szabadban tartózkodik. Kerülje az állóvizeket, mert ezek a vérszívók ide járnak petét rakni.

    Hirdetések

    Ezekkel a növényekkel való érintkezés bőrpírt és viszketést okozhat. A tünetek órákon belül de akár napok múlva is jelentkezhetnek. A bőrpír akár két hétig is tarthat, de bizonyos krémekkel csökkenthető a viszketés.

    KullancsKullancsok

    Amennyiben szabadtéri programot szervez, legyen óvatos a kullancsokkal! Ezek akár a fűszálról is átkerülhetnek az emberre! Bár legtöbbjük nem terjeszt betegségeket, a fertőzött egyedektől Lyme-kórt is kaphat! Emellett allergiás reakciót is válthatnak ki. A kullancsot mindig távolítsa el, és védekezzen ellenük úgy, hogy ha a szabadba megy, hosszú nadrágot, hosszú ujjú pólót és kalapot viseljen, valmint kullancsriasztót alkalmaz!

    Darázscsípés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A darázscsípésre általában közepes duzzanat, fájdalom és viszketés jellemző. Egyeseknél azonban durva allergiás reakciót vált ki, mely csalánkiütést,  száj- és torokduzzanatot, nehézlégzést okoz. Amennyiben komoly allergiás reakciót tapasztal, feküdjön le és húzza ki a fullánkot, majd mihamarabb menjen orvoshoz! Ha nincs allergiás reakció, a fullánkot akkor is ki kell húzni, tisztítsa meg a helyét, tegyen rá jeget és vegyen be valamilyen antihisztamint!

    Strandpapucs

    Nagyon kényelmes és divatos viselet, de semmi védelmet nem nyújt a lábujjaknak. Így ezek teljesen védtelenek az üvegvágás, rovarcsípés ellen. Akkor sem védi a lábujjakat, ha ráejt valamit. Fontolja meg inkább a zárt papucsok viselését!

    Tűzijáték okozta sérülés

    A tűzijátékokból lehulló darabkák égési sérüléseket okozhatnak. Ezek többsége apró, otthon is kezelhető sérülés, melyeket hideg vízzel való hűtéssel otthon is könnyen kezelhetsz. A nagyobb, illetve az arcot, talpat, nemi szervet érő sérüléssel orvoshoz kell fordulni!

    Napégés következtében hámló bőrBőrrák

    A túlzott és védelem nélküli napozás melanomát, bőrrákot okozhat. Forduljon orvoshoz, ha valamilyen bőrelváltozást tapasztal. Ez lehet az anyajegy színének, méretének, formájának megváltozása, asszimetrikussá, viszketővé, vérzővé válása.

    Napégés

    Amennyiben túlzottan ki van téve a káros UV sugárzásnak, az könnyen fájdalmas bőrpírral járó leégést okoz.  A napégés tünetei már néhány órával a napon való tartózkodás után jelentkezik, de csak hetekkel később múlik el. Fájdalomcsillapítók, aloe verás készítmények, hidratáló krémek segíthetnek a fájdalom enyhítésében.

    (KamaszPanasz)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Ajakherpesz és nyaralás - Tippek az utazás előtt

    Sokaknál jelent problémát, hogy nyaralás, illetve napsütésben gazdag tájakra való utazás alkalmával fellángol az ajakherpesz-fertőzésük. Mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Hasznos tanácsok utazóknak, hogy a herpesz ne tegye tönkre a nyaralást.

    Délkelet-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Akik délkelet-ázsiai országba utaznak, tisztában kell lenniük az utazás előtt, hogy milyen fertőző betegségek fordulhatnak elő az adott régióban, főként akkor, hogyha eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, illetve érdemes betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Hogyan készítsük fel allergiás gyermekünket nyaralásra, táborozásra?

    Nyári allergológiai szakrendeléseken gyakorta elhangzik, hogy a korábban teljesen panaszmentes gyermek a májusi-júniusi iskolai erdei táborból vagy az augusztusi gólyatáborból feldagadt, bevörösödött szemmel, tüsszögve, sípoló tüdővel, nehézlégzéssel érkezik vissza.

    Mentőöv programot dolgoztak ki

    Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsának elnöke elmondta, tavaly lényegesen több súlyos baleset történt a Balatonon, mint a korábbi években. Ezért döntöttek úgy, hogy kielemzik a történteket, és a balatoni vízi rendészet ötlete nyomán, a vízi mentők mentorságával új vízbiztonsági programot dolgoznak ki. A munkába katasztrófavédelmi, meteorológus és infokommunikációs szakember is bekapcsolódott.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA