Minden, amit az idő előtti öregedésről tudni kell

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Az öregedés egy természetes folyamat, de mindenki számára másként alakul. Idő előtti öregedésről akkor beszélhetünk, ha az már 35 éves kor előtt észrevehetően elkezdődik. Megjelennek a napfoltok, más néven öregségi vagy májfoltok, ezek olyan hiperpigmentált foltok, amelyek az arcon, a kézfejen vagy az alkaron alakulhatnak ki. Ezek általában 40 éves kor után vagy csak később jelentkeznek.

Az idő múlásával a bőr felső rétegei vékonyabbá válnak és kevesebb strukturáló fehérjét, például kollagént tartalmaznak. Nincs arra objektív mutató, hogy a kezek mikor kezdenek idősebbnek látszani, de a legtöbb ember hajlamos észrevenni ezt a 30-as éveinek végén, a 40-es éveinek elején.

Hiperpigmentáció a mellkason is sok embernél kialakul, ahogy öregszik.

A hiperpigmentáció nem mindig kapcsolódik az öregedéshez. Oka lehet ekcéma vagy más olyan bőrbetegség, amely károsítja a bőr pigmenttermelő sejtjeit.

Az öregedési folyamatban a száraz vagy viszkető bőr (xerosis cutis) idővel gyakrabban fordulhat elő. Ennek oka, hogy a vékonyodó bőr hajlamosabb a kiszáradásra. Ez már a 40-es évek közelében is észrevehető, és sokszor a bőr hajlamosabbá válhat a hámlásra, különösen erős napfürdőt követően.

Sajnos 30 éves kor környékén a bőr lelassítja kollagéntermelését. Ez az a fehérje, amely a bőr rugalmasságáért felelős. Ha kevés a kollagén a bőrben, könnyebben előfordulhatnak a látható ráncok és a bőr megereszkedése. Ez elsősorban a gyakran használt izmok körüli területeken történik meg, például a homlokon vagy egyéb olyan területen, amely jobban ki van téve a napsugárzásnak.

Az az életkor, amikor az emberek először észreveszik a ráncokat, változó. És néha nem is a természetes öregedés a felelős érte, hanem például a bőr szennyeződése vagy kiszáradása.

A hajhullás is az öregedés velejárója lehet. Akkor következik be, amikor az őssejtek, amelyek új hajnövekedést váltanak ki a hajhagymákban, elpusztulnak. A hormonváltozások, a környezeti tényezők, a genetika és az étrend mind-mind szerepet játszik abban, hogy ez milyen gyorsan történik.

Az idő előtti öregedésre néhány tényező közvetlen hatással van. Ilyen például a dohányzás, mert a cigarettafüstben található méreganyagok oxidatív stressznek teszik ki a bőrt. Ez okozza a szárazságot, ráncokat és a korai öregedés egyéb jeleit. A szoláriumok és a napsugárzás UV-sugarakkal hatolnak be a bőrbe. Ezek a sugarak károsítják a bőrsejtekben lévő DNS-t, és ráncokat is okoznak.

Vannak nagyon ritka genetikai állapotok, amelyek az öregedés jeleit okozhatják már a gyermekkorban és a korai pubertáskorban. Ezeket az állapotokat progeriának nevezzük. Az úgynevezett Werner-szindróma 1 millió ember közül 1-et érint, 13-30 éves kor között ráncos bőrt, őszülő hajat és kopaszodást okoz. Szerencsére még ritkább a Hutchinson-Gilford-szindróma, amely 8 millió csecsemőből csupán 1-et érint. Az ebben a szindrómában szenvedő gyermekek nem nőnek olyan gyorsan, mint a kortársaik. Vékonyak a végtagjaik, a legtöbb esetben kopaszok maradnak.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
Everything You Need to Know About Premature Aging (Healthline)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Bárányhimlő
Bárányhimlő

Nem biztos, hogy átestünk már rajta.

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.