• A sörfogyasztás hatásai - Mik a tudományos bizonyítékok?

        Szerző:
        WEBBeteg

        Az erjesztett italok mértékkel való fogyasztásának ősidők óta mindenféle egészségre előnyös hatásokat tulajdonítunk - többnyire minden tudományos megalapozottság nélkül. Arra van bőséges bizonyíték, hogy az iszákosság vagy nagy mennyiségű alkoholos ital elfogyasztása káros az egészségre és a munkára, azonban vannak olyan adatok is, amelyek szerint a kis mennyiségű ital - például vörösbor - rendszeres fogyasztásának vannak jótékony hatásai. Kevesebbet tudunk a sörről. Az alábbiakban ezt az italt nézzük meg közelebbről a tudományos vizsgálatok szemszögéből.

        Mi mindent tartalmaz a sör?

        A sör a világon az egyik legtöbbet fogyasztott alkoholtartalmú ital, amely szénhidrátokban, aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban és más anyagokban, például polifenolokban gazdag. Egyik alapanyaga, a komló virágzata adja a sör polifenol-tartalmának kb. 30%-át, a többi polifenol a másik fontos alapanyagból, a malátából származik. A jelentős mennyiségű és sokféle polifenol laboratóriumi körülmények között különböző hatásokat mutat: antioxidáns, daganatellenes, gyulladáscsökkentő, ösztrogénszerű és vírusellenes tulajdonságaik vannak. Az azonban kérdéses, hogy e hatásokat a laboratóriumon kívül, a szervezetben is kifejtik-e.

        Hirdetések

        Mit várhatunk egy pohár sörtől?

        A kisebb mennyiségű alkohol fogyasztása – egészséges májműködés esetén – csökkenti a vér LDL-koleszterin-szintjét, a magas LDL-koleszterin-szint a keringési megbetegedések egyik kockázati tényezője. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása viszont rontja a koleszterinértékeket. Az erek egészsége szempontjából az oxidatív stressz, vagyis a káros, oxidatív hatású szabadgyökök és az antioxidánsok egyensúlyának felborulása, szintén fontos szerepet játszik. Egészséges, nem dohányzó férfiakon végzett vizsgálatok szerint a napi rendszerességű, mérsékelt sörfogyasztás csökkenteni látszik az oxidatív stresszt. Ugyanakkor az alkohol lebontása közben szabadgyökök termelődnek, és csökken a glutation termelődése, amely a sejtek legfőbb védekező eszköze az oxidatív stressz ellen.

        A sör alkoholon kívüli összetevői egy állatkísérlet szerint csökkentik a magas vérzsír-tartalom érfalkárosító hatását. Egy magas keringési kockázatú betegeken végzett tanulmány szerint a sörfogyasztás növeli a vérben lévő, az érfalak javításáért felelős csontvelői eredetű sejtek mennyiségét. Egy másik, nem dohányzó, egészséges önkénteseken végzett vizsgálatban az érfalak rugalmassága nőtt a sörfogyasztás hatására. Ez utóbbi vizsgálatban a kedvező hatás az alkoholmentes sör esetében jóval gyengébbnek mutatkozott.

        Egy szakértői csoport összegezte a sörfogyasztás egészségre gyakorolt hatásait

        Eszerint a mérsékelt sörivás – a borhoz hasonlóan – csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Tehát míg általában az alkohol hatása az oxidatív stressz és az erek állapota szempontjából némileg ellentmondásos, kis mennyiségben fogyasztva inkább pozitívnak tekinthető. A sör polifenol-tartalma még inkább ellensúlyozza az alkohol kedvezőtlen hatásait.

        Ezt olvasta már? A vörösbor jótékony hatásai

        Rákos megbetegedések és a sör

        A sörfogyasztás előnye a különböző daganatok vonatkozásában már korántsem ilyen egyértelmű. Az alkoholról bebizonyosodott, hogy többfajta daganat kialakulásának a kockázatát is fokozza. Az egyik vizsgálatban például a legalább napi három alkalommal alkoholt fogyasztók körében több daganat, főleg az emlőrák rizikója megemelkedett. Ez mind a sör, mind a bor, mind más szeszek fogyasztása esetén látható volt. Más esetekben, alacsonyabb adagok mellett nem tapasztaltak ilyen veszélyeket.

        A sörben lévő xantohumol az egyik legtöbbet tanulmányozott rákellenes anyag. Csökkenti a rákkeltő anyagok képződését, aktiválja a méregtelenítő enzimeket, és korai stádiumban gátolja a tumornövekedést. Ezenkívül a sörben más rákellenes hatású anyagok is találhatók. Ezen anyagok felszívódási, illetve biohasznosulási hatásfoka azonban meglehetősen alacsony, viszont a vastagbélben nem túl magas, mégis elegendő koncentrációt érhetnek el.

        Régebben több vizsgálat is tanulmányozta a sör rákkeltő hatását a benne lévő karcinogén nitrózaminok miatt. Ma már ez a probléma egyre inkább háttérbe szorul, néhány évtizede ugyanis a sörkészítési technológiában teljesen új malátázási eljárások miatt a mai sörök nitrózamin tartalma lényegesen alacsonyabb.

        Egy 1200 fős kanadai vizsgálatban a rendszeres sörfogyasztás (napi 10 g alkoholnak megfelelő, azaz kb. egy pikoló) mérhetően csökkentette a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Egy másik vizsgálatban viszont a jelentősebb sörivást a vastagbélrák gyakoriságának növekedésével hozták összefüggésbe.

        Mozgásszervi bántalmak és a sörfogyasztás

        Egy viszonylag friss vizsgálatban azt találták, hogy a rendszeres sörfogyasztás mellett a térd-, illetve csípőízületi artrózis gyakorisága körülbelül a kétszeresére növekedett. Egy másik fontos, népbetegségnek számító mozgásszervi probléma, az oszteoporózis gyakorisága viszont ritkább volt a sörfogyasztók körében.

        Mindezen vizsgálatok bizonyító ereje azonban – akár pro, akár kontra – nem igazán elegendő. Többségüket ugyanis olyan lehetséges torzító tényezők terhelik, amelyek miatt az eredményeket csak nagyfokú óvatossággal szabad értékelni. Ilyen például, hogy az alkoholfogyasztás gyakoriságának vagy mennyiségének adatait a résztvevők saját bevallása alapján gyűjtötték, ami pedig magában hordozza a szándékos vagy akaratlan torzítás lehetőségét.

        Mikor tilos sört inni?

        A sörivás azonban semmilyen mennyiségben nem ajánlható gyermekeknek és serdülőknek, várandósoknak és azoknak, akiknél fennáll az alkoholfüggőség veszélye. Szintén teljes önmegtartóztatásra van szükség akkor, ha valaki szívizombetegségben, szívritmuszavarban, depresszióban, máj- vagy hasnyálmirigy betegségben szenved, illetve aki összpontosítást és koordinációt igénylő tevékenységet végez.

        Általában a sörfogyasztás egészségre gyakorolt összhatása egy „J”-alakú görbével írható le, azaz egy bizonyos, nem túl nagy mennyiségnél pozitív hatásokat tapasztalhatunk. Feltehetően itt a legerősebb például a sörben található polifenolok hatása, míg a nagyobb mennyiségnél már előtérbe kerülnek az alkohol egyértelműen negatív következményei.

        Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy a rendszeres, de mértékletes sörivás egészségre gyakorolt jótékony hatása csak a szív- és érrendszeri megbetegedések vonatkozásában tekinthető többé-kevésbé bizonyítottnak. Más betegségek tekintetében az eredmények ellentmondásosak vagy elégtelenek. Az egészséges felnőttek számára a mértékletes sörfogyasztás azonban nem jelent egészségügyi kockázatot.

        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István

         

        Felhasznált források

        • Landmann M, Wagnerberger S, Kanuri G, et al. Beer Is Less Harmful for the Liver than Plain Ethanol: Studies in Male Mice Using a Binge-Drinking Model. Alcohol and Alcoholism 2015; 50(5) 493–500.

        • de Gaetano G, Costanzo S, Di Castelnuovo A. et al. Effects of moderate beer consumption on health and disease: A consensus document. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2016; 26(6): 443−467.

        • Arranz S, Chiva-Blanch G, Valderas-Martínez P, et al. Wine, Beer, Alcohol and Polyphenols on Cardiovascular Disease and Cancer. Nutrients 2012; 4; 759−781.

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Látászavar, szédülés?

        Dr. Kapocsi Judit

        A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

        Nehéz a rohanó életvitelt összeegyeztetni az egészséges táplálkozással, de nem lehetetlen

        A nagyvárosi élet velejárója, hogy sokan nem tudnak otthon ebédelni. Ilyenkor nehéz megoldani az egészséges táplálkozást, pedig ez az egészségmegőrzés alapja. De az ételrendelés ma már nem csak a menzaszintű ételeket jelenti, sőt vannak olyan helyek, ahol a szénhidrátcsökkentett diétától a fehérjedús diétán át cukormentes ételek is választhatók.

        Táplálkozási trendek 2018-ban

        A táplálkozástudomány egy folyamatosan fejlődő tudományág, ahol Hérakleitoszt szavaival élve „az egyetlen állandó a változás maga”. Napi rendszerességgel látnak napvilágot új tanulmányok, és jelennek meg a legújabb kutatások eredményei. Az egészségtudatosság is egyre nagyobb teret hódít, számos felmérés (ELEF2014, Nielsen 2016, GFK 2016) szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai, biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének a kulcsa, ha mi magunk is teszünk érte, vagyis az egészségtudatos életmód.

        Betegséget okoz a túlhajszolt életmód

        A nagyvárosi élet sokszor kéz a kézben jár a stresszes életmóddal. A stressz viszont nem csak az idegeket veszi igénybe. Sejtszinten befolyásolja az egész szervezet működését. Épp ezért nagyon fontos időt szánni a pihenésre, arra, hogy a megszokott környezetből kiszakadva - például egy nyugodt vidéki környezetben - feltöltődjön a test és a szellem. Az egészségmegőrzésben ennek kulcsfontosságú szerepe van.

        Az elhízás veszélyesebb a májra, mint a mértékletes alkoholfogyasztás

        Aki azt gondolja, csak a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás jelent veszélyt a májra, az téved. Ugyanis az elhízás és az inzulin-rezisztencia ebből a szempontból sokkal inkább veszélyezteti a májat, mint korábban gondolták.

        Az alkohol az elbutulás legfontosabb kockázati tényezője

        A túlzott alkoholfogyasztás a legfontosabb megelőzhető kockázati tényező a demencia, vagyis az elbutulás minden típusának kialakulásában - állapította meg a témában eddig készült legnagyobb kutatás.

        A civilizációs betegségek elkerülésére is léteznek praktikák

        Felgyorsult a világ, a rohanó életmóddal se mozogni, se helyesen táplálkozni nincs idejük az embereknek. Pedig sokszor ilyen apró dolgokon múlik az egészség megtartása. Sokan csak a betegség megjelenésekor kapnak észbe, de ilyenkor is fontos, hogy időben szakemberhez forduljunk.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA