A homeopátia hatástalan

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia belgyógyász, hematológus megjelent:

Vezető tudósok állítása szerint a homeopátia terápiás zsákutca. Egy szisztematikus vizsgálat után arra a következtetésre jutottak, hogy nem hatékonyabb, mint a placebo készítmények.

Paul Glasziou professzor, a Bond Egyetem bizonyítékokon alapuló orvoslásának vezető akadémikusa volt a vezetője annak a csoportnak, mely 176 homeopátiás kezelés hatásosságát vizsgálta.

A homeopátia annyira hatásos, mint a placebó

Összesen 68 különböző egészségügyi állapotra koncentrálva, 176 egyéni vizsgálatot tartalmazó 57 szisztematikus értékelés tüzetes átnézése eredményeképpen arra a megállapításra jutottak, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia hatékonyabb lenne a placebónál.

A homeopátia egy olyan alternatív gyógymód, mely az anyagok vízben oldásának elvén alapul. Az NHS szerint a homeopátiás szakemberek úgy vélik, minél jobban hígítanak egy anyagot ezzel a módszerrel, annál nagyobb hatással kezelhetik a tüneteket. Sok homeopátiás szert már annyira hígítottak vízzel, hogy emiatt már semmilyen hatóanyagot, vagy szinte alig tartalmaznak valamit.

Nem tekinthető hatékony kezelési módszernek

A vizsgálat azt is megállapította, hogy „a placebo hatáson kívül nincs érzékelhető, meggyőző hatása a homeopátiás készítményeknek”, illetve arra a következtetésre jutott, hogy „nincs megbízható, embereken végzett kutatás arra vonatkozóan, hogy a homeopátia hatékony kezelési módszernek tekinthető az egyes egészségügyi problémák tekintetében.”

A British Medical Journal számára írt blogjában Glasziou professzor az alábbiakat írja: „A tanulmányt végző munkacsoport vezetőjeként megkönnyebbültem, hogy a bizonyítékok fárasztó szintetizálása véget ért. Az egész munkát azzal a kíváncsisággal kezdtem, hogy vajon ez a valószínűtlen kezelési módszer működhet-e a valaha is a gyógyításban. Azonban mikor a 176 egyéni vizsgálatot tartalmazó 57 szisztematikus értékelés átnézése után sem találtunk a placebonál meggyőzőbb hatást, elvesztettem az érdeklődésem.”

Homeopátia: a terápiás zsákutca

Ezután így folytatja: „Tökéletesen megértem, hogy Samuel Hahnemann – a homeopátia alalpítója – elégedetlen a 18. századi orvoslási gyakorlataival, mint például az érvágás vagy purgálás, és miért próbálkozott jobb alternatívát találni. Azt hiszem, ő is csalódna a homeopátia újító vizsgálatainak kollektív kudarcában, de folytatná a terápiás zsákutcát.”

Figyelem!

A tudomány mai állása szerint a homeopátiás szerek nem felelnek meg a bizonyítékokon alapuló orvoslás követelményeinek, bizonyítékok nélküli orvoslást végezni pedig súlyos kockázatot jelenthet!

A homeopátiával kapcsolatban nincs olyan hiteles adat, amely bizonyítaná e szerek hatásosságát. Ennek alapján a homeopátiás eljárások nem alkalmazhatók krónikus és súlyos betegségek kezelésére vagy olyan esetekben, amelyek súlyos állapotromlással fenyegetnek.

Egészségügyi panasz esetén forduljon orvoshoz!

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: Independent, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia belgyógyász, hematológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.