• A zöld tea egészségügyi előnyei

        Szerző:
        WEBBeteg

        A zöld teának nevezett ital Kínában és Japánban már a tizenkettedik században a teaszertartások főszereplője volt, a nyugati országokban mégis a fekete tea a legnépszerűbb változat. A nyugati fogyasztók körében folyamatosan nő az igény a különleges, jó minőségű teák iránt, és a tudományos kutatások hatására a minimálisan feldolgozott zöld tea is egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Bár a tea a legnépszerűbb ital a földön, a zöld tea egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatos széles körű kutatásokra csak az 1990-es évektől került sor. A kutatások mára a tea számos egészségvédő hatását bizonyították, köztük például, hogy a zöld teában lévő antioxidánsok segítenek az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás megelőzésében, és bár polifenolok más növényekben is jelen vannak, a teakatekin nevű anyag kizárólag a tealevelekben találhatók. Más típusú katekinekkel többek közt a kakaónál, szőlőnél és a gránátalmánál is találkozhatunk, de mára az is bebizonyosodott, hogy a teában lévő antioxidáns az egyik leghatékonyabb.

        Hirdetések

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A teakatekin segít a vírusos és bakteriális fertőzések leküzdésében, megelőzi az érfalak meszesedését, szabályozza a koleszterinszintet, és számos halálos betegség köztük a rák, a cukor- és a szívbetegség prevenciójában hasznosnak bizonyult. A zöld tea kivonatát a vitaminokban, élelmiszerekben, energiaitalokban is felhasználják, a teából nyert katekint pedig antioxidáns és antibakteriális tulajdonságainál fogva élelmiszerek, kozmetikumok és illatszerek tartósítására használják.

        A legtisztább teát a hivatásos teakóstolók a likőr-nek nevezik, gondosan nevelt teacserjékről származó zöld levelek áztatásával készül, és a díjnyertes borokhoz és különleges kávékhoz hasonlóan nagyra becsülik. A folyamatos kutatások hatására az egészséges zöld tea tovább folytatja misszióját, és a teafanatikusok bögréje mellett egyre több család asztalán is megjelenik.

        (DRportal)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Demencia

        Dr. Veress Dóra

        Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

        Kiurgó pulzus

        Kardioközpont

        Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

        Teaötletek

        A gyümölcsökkel bekevert teákat a gyerekek sokkal szívesebben fogyasztják, hiszen a teázás után a gyümölcsdarabok is elfogyaszthatók. De a teából óriás jégkockákat is lehet készíteni, így még különlegesebb lesz az élmény.

        Koffein - Ajánlott mérték és a koffeinmérgezés tünetei

        Mivel ma már több olyan termék is tartalmaz koffeint, amelyről nem is gondolnánk, könnyen előfordulhat, hogy az ajánlott napi bevitelt túlhaladó mértékben juttatjuk azt a szervezetünkbe. A koffein megtalálható a különböző energia- és sportitalokban, egyes gyógyszerekben, kávéban, teában, csokiban, valamint a guaranát tartalmazó italokban is.

        A tea hatásai az orvos szemével

        A tea - amellett, hogy igen népszerű ital és egyes kultúrák szerves hozzátartozója - az egészségre is számos jótékony hatással bír. A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően.

        A varázsitalként emlegetett maté tea

        A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését. Mi a tudományos alapja a maté tea hírének, és hol vannak a korlátai?

        Az antioxidánsok szerepe az öregedés lassításában

        Az öregedés szabad gyökök elmélete az egyik legszélesebb körben elfogadott öregedéselmélet, melyet Harman fogalmazott meg 1956-ban. A szabad gyökök elsősorban a szervezetet érő káros anyagok és stressz hatására keletkeznek oxigénből.

        A vörösbor hatása a szervezetre

        A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA