Arcunkra írt gyermekkor

DRportal
megjelent:

A napégette, cserzett bőrű arcokat keresztülszántó mély ráncok nyilvánvalóan a nehéz élet nyomai, azonban az Economics and Human Biology folyóiratban megjelent tanulmány szerint, valójában mindannyiunk arca árulkodik gyermekkori sorsunkról.

A University of Edinburgh kutatói az arc 15 különböző jellegzetességét vizsgálva megállapították, hogy a koragyermekkori körülmények, mint pl. a táplálkozás, betegségek, passzív dohányzás vagy egyéb környezeti ártalmak, ott hagyják bélyegüket az emberek arcán. A vizsgálat eredményei azt sugallják, hogy az aszimmetrikus arcú embereknek sokkal nehezebb gyermekkoruk volt, mint a szimmetrikus arcúaknak. Meglepő, de a későbbi anyagi státusz semmilyen hatással nincs az arcvonásokra, tehát még azok sem tudják letörölni arcukról a gyermekkori könnyek nyomát, akiknek sorsa később szerencsés fordulatot vett.

Ez megmagyarázza, hogy a gyermekkorukban sok nélkülözést és megpróbáltatást átélt hírességek, mint pl. Gordon Ramsay, arcának felépítése azt követően is ugyanolyan aszimmetrikus maradt, miután karrierje egészen a világhírig röpítette.

Ian Deary, az egyetem pszichológia professzora szerint, a szemlélő számára az arc az egyén fizikai és mentális állapotát tükrözi, és utal a szervezet stresszorokkal szemben tanúsított ellenálló képességére. A kutatók tanulmányukban azt vizsgálták, hogy az arc aszimmetriájában a kora gyermekkorban, vagy a későbbi élet során átélt stresszhelyzetek kumulálódott hatása nyilvánul-e meg, vagyis a gyermekkori nélkülözés mellett egyéb dolgok is hatással vannak-e az arc szimmetriájára.

A Lothian Birth Cohort 1921 nevű felmérésben, a professzor és csapata 299, 83 éves ember arcvonásait vizsgálta meg, akiknek élettörténetét kisgyermekkoruk óta nyomon követték. A kutatók össze tudták hasonlítani a résztvevők arcszimmetriáját az életükről begyűjtött részletes információkkal, beleértve az egyén gyermekkori szociális helyzetét, a szülők foglalkozását, az otthon nagyságát, és komfortját.

Az arc jellegzetességeit, köztük a szemek, az orr és a fülek elhelyezkedését vizsgálva, férfiak esetében összefüggést fedeztek fel a szociális helyzet és az arc szimmetriája közt, vagyis a férfiak arca annál szimmetrikusabbnak bizonyult, minél inkább privilegizált és gondtalanabb gyermekkorban volt részük. A nők esetében kevésé volt erős az összefüggés, és a kutatók nem találtak korrelációt a résztvevők arcvonásai és későbbi szociális helyzete közt sem.

Az arc szimmetriája és a stressz közötti kapcsolat magyarázatot adhat arra a megfigyelésre, miért találjuk vonzóbbnak a szimmetrikus arcú embereket. Az aránytalan arcvonásokat ugyanis, tudat alatt intő jelként értelmezzük, méghozzá, hogy az illető kevésbé kívánatos partner, miután a gyermekkorában átélt stressz és nélkülözés következtében sérülékenyebbé vált és életkilátásai is megrövidültek. Éppen ezért a kutatók szerint az arcvonásokból még az egészségi állapot, sőt bizonyos betegségek, mint például a magas vérnyomás kockázata is előre megmondható.

Tim Bates professzor, a tanulmány társszerzője hozzátette, csupán az arc formája nem jelenti azt, hogy bárki a körülmények áldozatává válik. Ezt nemcsak Gordon Ramsay, hanem sokmillió nehéz gyermekkort megélt, mégis sikeres életutat bejárt ember példája is bizonyítja.

(DRportal)

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.