A magnéziumhiány gyorsítja az öregedést

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikában kísérletileg igazolták, hogy a tartós magnéziumhiány fokozza az emberi sejtek öregedését és így növeli az időskori betegségek kockázatát.

A magnézium a szervezet több száz biokémiai reakciójában játszik fontos szerepet. Hozzájárul a normális izom- és idegműködéshez, segít fenntartani a szívritmust, és ugyancsak magnézium kell a csontok szilárdságához. De az Egyesült Államokban a lakosság több mint felének a szervezetében magnéziumhiány van a nem megfelelő étrend miatt. Ez növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a cukorbaj, a csontritkulás és bizonyos rákos betegségek kockázatát.

A helyes táplálkozáshoz elengedhetetlen információk:

Kaliforniai tudósok kísérletileg próbálták megtalálni a magnéziumhiány és a sejtöregedés közötti összefüggést. Ezért emberi rostsejteket tanulmányoztak teljes életciklusukon keresztül, amely 3-4 hónap. Azt találták, hogy ha a sejttenyészetet mérsékelt magnéziumhiányos környezetben tartották, akkor a sejtek ugyan életben maradtak, és normálisan osztódtak, de gyorsabban öregedtek, mint azok a sejtek, amelyeket normális magnéziumkoncentrátumban tenyésztettek.

A kísérletek alapján a tudósok kimondták, hogy tartós magnéziumhiány esetén a sejtműködés "sürgősségi módba" megy át, vagyis a rendelkezésre álló forrásokat a szervezet a létfontosságú anyagcsere-folyamatokra használja fel a hosszú távú folyamatok rovására.

A tartós mérsékelt magnéziumhiány kimutatására nincsen jó laboratóriumi módszer, vagyis az ember lehet magnéziumhiányos állapotban, anélkül, hogy tudna róla. A magnéziumban gazdag élelmiszerek közül a legismertebbek a zöldségek, közöttük is a spenót és a bab, továbbá a mogyoró és a gabonafélék.

(FH)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.