• Az antidepresszánsok csak súlyos esetben hatnak?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az enyhe, vagy mérsékelten depressziósoknál nem sokat használnak az antidepresszáns gyógyszerek, állapították meg amerikai kutatók 6 tanulmány adatainak összevetéséből.

    A 6 kísérletben összesen 718 járó beteg vett részt, akiknek állapota az enyhétől a súlyosig terjedt a depresszió fokának mérésére szolgáló Hamilton-féle skálán.

    Hirdetések

     

     Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről
    Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé.
    A gyógyszerfüggőségről>>

    A philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem kutatói azt találták, hogy az antidepresszánsok hatása lényeges szóródást mutatott a betegség súlyosságától függően. A gyógyszereknek csak a nagyon súlyos esetekben volt erős hatásuk, viszont az enyhe vagy mérsékelt esetekben a hatás elhanyagolható vagy éppen kimutathatatlan volt.

    Az antidepresszánsokkal végzett kísérletek a súlyos esetekre összpontosítanak, de arról csak nagyon szegényes adatok vannak, hogy mennyire hatnak a gyógyszerek a kevéssé beteg páciensekre. Ezt a tényt az orvosoknak és a betegnek szóló gyógyszerhirdetések is elhallgatják - emelik ki a kutatók.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az orvosok és a felhasználók sem tudják, hogy e gyógyszerek hatásosságát olyan tanulmányok alapján állapították meg, amelyekbe csak súlyosabb betegeket vontak be, teszik hozzá az amerikai kutatók.

    Végkövetkeztetésük pedig az, hogy a kevéssé súlyos akut depressziósok többségénél nem nagyon van bizonyíték arra, hogy az antidepresszánsok hatásosak volnának.

    Az összevető elemzés a Journal of the American Medical Association című amerikai orvosi szaklapban jelent meg kedden.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Az életmód szerepe az antidepresszív kezelés során

    Az antidepresszív terápia beállítása különböző, depresszióval járó állapotok, betegségek és szorongásos zavarok, vagy pszichoszomatikus megbetegedések esetén is indokolt lehet.

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

    Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

    A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.

    Mikortól érezhető az antidepresszív készítmények hatása?

    A depresszió kezelése során szedett hangulatjavító szerek hatása már rövid idő elteltével megmutatkozik, s a tünetek csökkenést mutatnak. Milyen jelek utalhatnak a kezelés sikerességére, s miért különösen fontos a napi bioritmus helyreállítása depresszióban szenvedő betegek esetében? Az alábbiakból mindezt megtudhatja.

    Az életmód gyógyszer a depresszióban

    A mozgás szinte második gyógyszerként hat a depresszióban szenvedő betegekre, akik egy megfelelően kialakított életmóddal jelentősen enyhíthetik a tüneteiket. Az összefüggésekről dr. Babai László életmód orvos beszélt.

    A terhesség alatt szedett antidepresszánsok növelik a születési rendellenességek kockázatát

    Megnöveli a születési rendellenességek kockázatát, ha a várandós nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében - állapította meg egy új kanadai tanulmány.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.