• Kevesebben halnak meg méhnyakrákban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Három év alatt megduplázódott azoknak a nőknek az aránya, akik részt vettek ingyenes méhnyakrák szűrésen. Így is azonban a 25 és 65 éves korosztálynak csak a 8,6 százaléka vett részt a megelőző programban, ami az Európai Unió 65-70 százalékos arányával összevetve még mindig elenyésző.

    A 3 éve indult, szűrésre ösztönző Liliom program mégis sikeres, hiszen 84 nővel kevesebb halt meg méhnyakrákban 2007-ben, mint egy évvel korábban. 2006-ban 500 nő halálát okozta ez a betegség.

    A Liliom program nyereményjátékkal is igyekszik meggyőzni a nőket, hogy legalább 3 évente vegyenek részt a rákszűrésen. A program indulása, 2005 óta csaknem 50 ezren vettek részt ebben a játékban, akiknek fele soha, vagy csak 5 évnél régebben vett részt szervezett szűrésen - mondta Ábrahám Attila a népegészségügyi programok koordinálásával megbízott miniszteri biztos hétfőn, a Liliom Program 3. szakaszának záró rendezvényén.

    Hirdetések

    Zalában volt olyan település, ahol a program ideje alatt háromszorosára nőtt a szűrésen megjelentek száma, és az is tudható, hogy nem szervezetten, a magánorvosoknál is a nők legalább 20-30 százaléka megy el a szűrésekre. Így is azonban elmaradunk az európai átlagtól, különösen a Skandináv országoktól, ahol 90 százalék feletti az átszűrtség aránya, és gyakorlatilag senki nem hal meg méhnyakrákban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Bár a 2005-ös adatok alapján, a program indulásakor reménytelennek tűnt, hogy a magyar nőket meg lehet győzni arról menjenek el a szervezett szűrésre, a halálozások csökkenése bebizonyította, érdemes folytatni - mondta Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége. A Liliom fővédnöke szerint "már csak" az érintett nők 92 százalékát kell meggyőzni a részvétel fontosságáról.

    Dobrev Klára beszélt a nőket fenyegető másik betegség, a diabetes veszélyeiről is. Magyarországon a nők körében drámaian emelkedett a cukorbetegek száma, és ennek egyik oka az elhízás: az utóbbi években a nők átlagderékbősége 4,5 centivel nőtt. A miniszterelnök felesége szerint a legfontosabb az, hogy ráébredjenek a nők, életmódot kell váltaniuk, mert "nincs senki, aki helyettük él majd egészséges életet".

    A Liliom programhoz hasonló kampány indul majd a cukorbetegség megelőzésére, amelyet szintén a méhnyakrák szűrési program fő támogatója a Lilly Hungária Kft. szponzorál - jelentette be Fehér Mihály, a cég vállalati kapcsolatok igazgatója. Valószínűleg ez a kampány és a jövőben is folytatódó Liliom program is részesül abból a 3 évre szóló uniós forrásból, amelynek keretében 900 millió forint áll rendelkezésre a megelőző szűrőprogramok reklámjára.

    A Lilliom hétfői zárórendezvényén átadták a program nyereményjátékának fődíját: egy 1 millió forint értékű két személyes skandináv utazást kapott egy békéscsabai asszony, Erdélyi Istvánné.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Dióallergia

    Dr. Szanyi Andrea

    A betegség kialakulásának módja, tünetei, kezelése és megelőzése.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Védőoltással és 25 év felett rendszeres szűréssel megelőzhető a méhnyakrák

    Védőoltással és 25 év felett rendszeres szűréssel megelőzhető a méhnyakrák - mondta Surján Orsolya, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán kedd este.

    A méhnyakrák-szűrés módszerei

    A 30 éves és annál idősebb nők, akiknek mindkét ma ismert méhnyakrákszűrésük negatív, biztonsággal várhatnának 3 évet is a következő vizsgálatig, derül ki egy új felmérésből.

    Ön mikor járt méhnyakszűrésen utoljára? Tízezer nő kap meghívót a napokban

    2016-tól az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányításával több mint száz magyarországi településen 121 védőnő kezdi meg a népegészségügyi célú méhnyakszűrést. A programba bekapcsolódók száma folyamatosan bővül, így évközben egyre több hazai kistelepülésen válik helyben elérhetővé a szolgáltatás.

    A méhnyakrák megelőzése mindannyiunk felelőssége!

    2012. január 22. és 28. között immár 6. alkalommal kerül megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melynek idei fő témája: A méhnyakrák megelőzése mindannyiunk felelőssége.

    Ingyenes méhnyakrák elleni védőoltás rászorulóknak

    Száz nehéz körülmények között élő lánygyermek és száz édesanya kap ingyen méhnyakrák elleni védőoltást a VI. Európai Méhnyakrák-megelőzési Hét kampányához kapcsolódva.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.