• Új esély a rákterápiában

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nők leggyakoribb daganatos megbetegedése az emlőrák, melynek több szövettani megjelenése lehet. A betegség egyik elterjedt formájának kezelésére dolgozták ki a gátolt érképzés módszerét, s az ahhoz szükséges gyógyszert, amelynek alkalmazása a szakorvos szerint nemcsak az emlőrákosok esélyeit javíthatja.

    Az emlődaganatos betegeknek mintegy egynegyede szenved HER2-pozitív emlőrákban, ami e betegségnek egy jól körülhatárolható csoportja. Az Mti kérdéseire Bittner Nóra, az Országos Onkológiai Intézet onkológus főorvosa válaszolt.

    Hirdetések

    Mit jelent a HER2-pozitív megjelölés? 

    - A HER2-fehérje fontos szerepet tölt be az egészséges sejtek szabályozási folyamataiban, ám túlzott mennyisége elősegíti a daganatos folyamat kialakulását, fenntartását és terjedését is. A HER2-pozitív emlőrákos betegeknél a normálisnál sokkal több HER2-receptrofehérje található a sejtek felszínén, melyek jól reagálnak egy új, célzott, biológiai kezelésre.

    Milyen új kezelésről van szó?

    Mit tehet a megelőzés érdekében?


    A megelőzés egyik legfontosabb eleme a mammográfiás szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel. Hazánkban a rendszer 2001 óta működik, jól kidolgozott, a veszélyeztetett korba tartozó nők postai úton kapnak értesítés a vizsgálat esedékességéről. Ezt egészíti ki a havonkénti önvizsgálat, amit minden 20 év feletti nőnek érdemes elvégeznie.

    - Tudjuk, hogy az emlőrák terápiája többféle kezelési mód önálló vagy kombinált alkalmazását jelenti. Ilyen kezelési módszerek lehetnek: a kemoterápia (ami gyógyszeres daganatölő kezelés), a sugárterápia, a sebészeti beavatkozás (a teljes emlő, vagy csak egy részének eltávolítása), a hormonkezelés, a szisztémás, vagyis a szervezet egészét érintő gyógyszeres kezelési módszer és a helyi kezelés. Napjainkban a daganatellenes terápiák új hulláma jelent meg a klinikai gyakorlatban, olyan új gyógyszercsoporttal, amelyeknek a hatása már célzottan a daganatos sejtekre irányul. Ez az úgynevezett biológiai kezelés, melyet a hagyományos kemoterápiával kombinálva lehet alkalmazni.

    Vizsgálatok igazolták, hogy a HER2-pozitív emlőrák agresszív lefolyású, és kevésbé érzékeny azokra a standard kezelésekre, melyekre a HER2-negatív típusú betegek jól reagálnak. Ezért örvendetes, hogy ma már létezik olyan célzott HER2-ellenes terápia, mely alkalmas a HER2-pozitív emlőrák hatékony kezelésére. Az új esélyt a gátolt érképzés módszere jelenti. A rosszindulatú daganatok környezetében új erek képződnek, a cél ezek blokkolása, elpusztítása, hogy képtelenek legyenek a rosszindulatú daganatot "táplálni". Mivel a daganatos sejtek nem jutnak táplálékhoz, elpusztulnak. Az új módszer nagy előnye, hogy csak a daganatos sejteket pusztítja el, az egészségeseket nem. A kezeléshez szükséges gyógyszer, amit a kemoterápiával együtt, infúzióban alkalmaznak, hetente kétszer-háromszor ambulánsan is beadható.

    Csak a HER2-pozitív emlőrákosok számára jelent új esélyt ez a terápia?

    Ön tudta>


    Az összes mellrákos megbetegedés körülbelül egy százaléka férfiakban alakul ki, azonban az ő esetükben a betegség agresszívebb, a lefolyás gyorsabb, a kezelés nehezebb.

    - Nem. Az áttétes emlőrákon kívül vastag- és végbélrák, előrehaladott és áttétes tüdőrák, áttétes veserák esetén is alkalmazható. Gátolja a betegség előrehaladását, és növeli a túlélési periódust, minőségi életet biztosítva a beteg számára, az áttétek pedig jó eredménnyel operálhatók.

    Milyen mellékhatásokkal kell számolni?

    - Előfordulhat magas vérnyomás, különféle vérzések, fehérje megjelenése a vizeletben, vérrögképződés, ami esetleg infarktust, vagy agyvérzést okoz, hasi fájdalom, a bélrendszer károsodása, de ez a felsorolás - mint más gyógyszerek alkalmazásakor is - csak a veszély lehetőségére utal.

    Kik kaphatnák a kezelés során alkalmazott gyógyszert?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    - Jelenleg több ezer betegen vizsgálják hatását. Most még az OEP külön engedélye szükséges hozzá, kezelőorvosi ajánlás alapján, de remélhetőleg 1-2 éven belül már minden rászoruló megkaphatja, társadalombiztosítási térítéssel. A közelmúltban Svájcban megtartott orvoskongresszuson is igen pozitívan nyilatkoztak róla a szakemberek, és esélyt jósoltak alkalmazása révén petefészek- és veserák, hasnyálmirigyrákban szenvedő betegek számára is.

    Miközben szinte naponta hallani rákgyógyító "csodaszerekről", melyek előbb utóbb valótlan szenzációnak bizonyulnak és az évente 7500 új emlődaganatos nő számára csak csalódást jelentenek a felcsillantott remények után, az Országos Onkológiai Intézet  főorvosa szerint az új terápia valóban kipróbált, hiteles, és - ha minden rákfajtában (amiből 200-nál is több van) nem is alkalmazható - néhányban áttörő siker érhető el alkalmazásával.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

    Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.

    A mellrák szűrése, diagnosztikája

    Az emlőrák esetén a korai felismerésnek rendkívül fontos szerepe van. A legegyszerűbb módszer a rendszeres önvizsgálat, melyet a betegek saját magukon elvégezhetnek, emellett kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.

    Hatékonyabb rákkezelést alapozhatnak meg magyar kutatók kísérletei

    A daganatok gyakran ellenállóvá válnak a gyógyszerekkel szemben, és a kezelés ellenére tovább növekednek. Szakács Gergely, az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatója és kollégái most egy olyan terápiát javasolnak, amely megoldhatja ezt a problémát, így meghosszabbíthatja a daganatos betegek életét.

    Egységesítenék az onkológiai ellátást

    Az európai irányelvek részletes megismerése segítheti a magyarországi onkológiai centrumok munkáját.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.