• Hasi daganatok sugárkezelésekor előforduló leggyakoribb mellékhatások

    Szerző:
    WEBBeteg

    A sugárkezelés lokális kezelési forma, ezért a kezelt régió függvényében különféle mellékhatások előfordulásával kell számolni. Minél hamarabb észlelik és jelzik a panaszokat a betegek, annál jobban enyhíthetők a mellékhatások.

    • Ritkán fejfájás, enyhe rosszullét, hányinger, hányás, vagy fáradtság jelentkezhet, főleg a kezelés megkezdésekor. Amennyiben a beteg kombináltan (kemoterápiával együtt) kapja a sugárkezelést ezek az általános mellékhatások súlyosabbak lehetnek.
    • Ezek a mellékhatások gyakrabban fordulhatnak elő, ha nagy gyomortérfogatot részesítünk besugárzásban, valamint, ha a sugármező területén helyezkedik el a máj vagy annak része. A rosszullét a leggyakrabban a kezelési időszak első részében, akár az első alkalommal fordul elő, körülbelül 3-4 órával a kezelés után.
    Hirdetések
    •  A téma cikkei - A sugárkezelés mellékhatásai


     V/1 Koponya sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     V/2 Bőrdaganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     V/3 Emlődaganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     V/4 Fej-nyaki daganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     V/5 Hasi lokalizációjú daganatok sugárkezelésekor jelentkező mellékhatások
     A puffadás, hasmenés gyakori kísérő tünet, akár tartósan is fennáll. Nagyon ritkán vérzés, nyákürülés jelentkezhet.
    • Súlyvesztés gyakori velejárója a kezelésnek, ennek monitorozása, jelzése nagyon fontos.
    • Bőrszárazság, enyhe bőrpír és bőrgyulladás alkalmanként, hevesebb bőrirritációk nagyon ritkán előfordulhatnak, főleg a sugárbelépési terülteken jellemző.
    • Bőrelszíneződés, ritkán a bőr alatti szövetek felkeményedése az izmok zsugorodása léphet fel.
    • Hosszabb ideig tartó emésztési zavarok (telítettség érzet, puffadás, hasmenés) jelentkezhetnek.
    • Ritkán a bélkacsok tartós szűkülete, összetapadása, kivételesen ritkán helyi nekrózis (a bélfali szövetek pusztulása, fekély) alakulhat ki (ritka kései szövődmény).
    • Ritkán a gyomor nyálkahártyája begyulladhat, még ritkábban gyomorfekély és vérzés is előfordulhat
    • Olykor vesefunkció károsodás és ezáltal magas vérnyomás, véres vizelet és ödéma alakulhat ki. Ez főként akkor jelent gondot, ha a kezelési terület nagyon közel helyezkedik el a vesékhez.
    • Daganatos terápia


     A daganatos betegségeket többféle terápiával lehet kezelni. Bővebben a daganatos betegek terápiás lehetőségeiről>>
     Ha a máj, vagy annak részlete a besugárzott területen van, májfunkciós károsodás, nagyon ritkán májzsugor jelentkezhet.
    • Abban az esetben, ha nőknél a petefészek a besugárzott területre esik, menstruációs zavarok (menstruáció kimaradása, klimax elkezdődése) fordulhatnak elő.

    (WEBBeteg - Dr. Kovács Árpád, klinikai onkológus, sugáretárpiás szakorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A húgyhólyag daganatokról

    A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet ebben a szervben is. Több klinikai kutatás igazolta, hogy a húgyhólyagrák az esetek 30-70%-ában dohányosoknál alakul ki. A tumor gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, gyakoribb a fejlett országokban.

    Tudnivalók a húgycsődaganatról

    A húgycső rosszindulatú daganatai az európai országokban az összes rosszindulatú elváltozások 1%-át sem érik el. Magyarországi adatok alapján ez a betegség évente 50-nél kevesebb esetben kerül felismerésre. Férfiaknál gyakrabban fordul elő.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    Az agydaganatok típusai

    Az agykoponyában előforduló daganatok csoportosítását utoljára 2016-ban végezték el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keretein belül. A szövettani kép mellett figyelembe vették a betegség klinikai lefolyását és a daganatok előfordulását, epidemiológiáját és az állatkísérletek eredményeit.

    A szájüregi rák tünetei és megelőzése

    A szájüregi rákot nem lehet félvállról venni! A betegséget mégis sokan nem veszik komolyan, és nem járnak fogorvosi kontrollvizsgálatra, sem szájüregirák-szűrővizsgálatra.

    Műtét közben 10 másodperc alatt kimutatja a rákot az új kézi szonda

    A Science Translational Medicine tudományos szakfolyóirat online kiadásában beszámolt arról a kézi berendezésről, melynek segítségével operáció közben 10 másodpercen belül megkülönböztethető a malignus és az egészséges szövet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.