• Cukorbetegség - Szemészeti vizsgálatok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Miért vizsgálja a szemész a szemfenék mellett a látásélességet és a szemnyomást is? Már említettük, hogy a cukorbetegség szemet érintőhatásának az ideghártya károsodása, a retinopátia csak egyik, bár a látás szempontjából kétségkívül legnagyobb jelentőségű szövődménye.

    A komplex szemészeti vizsgálat azt a célt szolgálja, hogy a vizsgáló orvos a szem állapotáról, működésének egészéről képet kaphasson. A látásélesség vizsgálata a fénytörési hiba felismerésére és szükség szerinti korrigálására nyújt lehetőséget.

    Hirdetések

      Lézeres és műtéti látáskorrekció


    Látásjavító (fotorefraktív) lézer kezelések során a szem fénytörését a szaruhártya adott rétegének elpárologtatásával változtatjuk meg, így a szaruhártya elvékonyodik, felszínének domborzati viszonyai megváltoznak. Lézeres és műtéti látáskorrekció>>

    Réslámpával a szem törőközegeit vizsgálják, így megítélhető a szemlencse állapota, véleményezhetőa szürkehályog-képződés esetleges megindulása, illetve aktuális stádiuma. A szemnyomás vizsgálata zöldhályog (= glaukóma) időbeni kórismézését segítheti.

    Ennek ismerete azért is fontos, mert a szemfenék megítéléséhez tágított pupilla (= szembogár) mellett végzett vizsgálat szükséges. A pupilla tágítása viszont emelheti a szemnyomást, fel nem ismert zöldhályog esetén, beavatkozás nélkül akár glaukómás rohamot is kiválthat. Ha viszont az emelkedett szemnyomás felismerésre kerül, megfelelő szemcseppek alkalmazásával az állapot rendezhető.

    A pupillatágítás hatása

    Természetesen, glaukómás betegen is végezhető szemfenékvizsgálat, ilyenkor azonban a vizsgáló orvosnak gondoskodnia kell a vizsgálat befejezésekor a pupillát szűkítő, lehetőség szerint gyorsan ható szemcsepp alkalmazásáról, s célszerű a beteget rövid megfigyelésre a vizsgálat után is a rendelőben tartani.

     A glaucoma (zöldhályog) tünetei
    Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása.
    Kik a legveszélyeztetettebbek? >>

    Itt jegyezzük meg, hogy mivel a szemfenék vizsgálatát tágított pupilla mellett végzik, a tágítás időtartamára – ami a vizsgálat befejezése után is egy ideig még fennmaradhat – a szem távolsághoz, illetve fényhez történő alkalmazkodóképessége átmenetileg romlik.

    Ez pl. a távolság felmérését, ennél fogva az autóvezetést zavarhatja. Javasolt ezért e vizsgálatra lehetőség szerint tömegközlekedési eszközön utazni vagy biztosítani, hogy az autót családtag vagy ismerős biztonságosan hazavezethesse.

    Újabban, éppen e kellemetlenségek elkerülésére a tágítás után szűkítőcseppet is alkalmaznak. Bár így az említett kellemetlenségek nagyrészt kiküszöbölhetők, biztonságból célszerű az említett óvatossági előírásokat továbbra is alkalmazni.

     Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség


    Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: CukorbetegségA kiadvány fülszövege: " Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."
    Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
    Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
    Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
    Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
    Tipográfia és borítóterv: Németh János
    SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
    Látogasson el a kiadó
    honlapjára és böngésszen a könyvek között
    www.springmed.hu 

    A könyvet ITT TUDJA MEGRENDELNI kedvezménnyel >>

    (Springmed)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Tények és tévhitek a cukorbetegséggel kapcsolatos szexuális problémákról

    A cukorbetegség gyakori szövődményének számító, igen sokféle formában jelentkező szexuális problémák, zavarok relatíve kevesek előtt ismertek.

    Milyen szemészeti problémákra léteznek kontaktlencsék?

    Általánosságban elmondható, hogy majdnem mindenki viselhet kontaktlencsét. Megkülönböztetünk lágy és kemény kontaktlencséket. Melyik szembetegséghez milyet érdemes használni?

    Hogyan fogyhat egy cukorbeteg?

    Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és egyik fő okát képezte a cukorbetegség kifejlődésének.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA