Az olajos magvak és a cukorbetegség

MTI
megjelent:

Az olajos magvak vagy a mogyoróvaj fogyasztása csökkenti a szívbetegség kockázatát a 2-es típusú cukorbetegséggel élő nők körében - állítják kutatók.

Egy több mint hatezer nő vizsgálatát felölelő kutatás során úgy találták, aki sok olajos magvat vagy mogyoróvajat fogyaszt, azzal majdnem a felére csökkenti a szívbetegség kockázatát - áll a The Daily Telegraph online oldalán olvasható beszámolóban.

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

1980 és 2002 között a kutatásban részt vevő nők rendszeres időközönként - két-négy évenként - kérdőívet töltöttek ki étkezési szokásaikról. Feljegyezték a szívrohamok és stroke-ok számát is, illetve azokat az eseteket, amikor szívbetegségből eredő érműtétre volt szükség.

A kutatás kezdetén az olajos magvakat vagy mogyoróvajat fogyasztó nők soványabbak voltak, fizikailag aktívabbak, kevesebbet dohányoztak - írták a szerzők. - Azoknál a nőknél, akik legalább heti öt adag olajos magvat vagy mogyoróvajat fogyasztottak, 44 százalékkal csökkent a szívbetegség, a szívroham vagy a stroke kockázata.

Továbbra is fontos a mozgás

Az egyszeri adag 28 gramm olajos magot vagy 16 grammnyi mogyoróvajat jelentett. A szerzők, a Harvard Medical School és a bostoni Harvard School of Public Health kutatói véleménye szerint az adatok arra engednek következtetni, hogy a gyakori olajosmag- és mogyoróvaj-fogyasztás összefüggésbe hozható az érrendszeri betegségek alacsony kockázatával a 2-es típusú cukorbetegséggel élő nők körében.

Az olajos magvak szegények a koleszterinszintet emelő telített zsírokban. A földimogyoró-termékekben azonban sok lehet a hozzáadott só vagy cukor, ezek pedig semmissé tehetik a mogyoró egyébként jótékony hatásait - figyelmeztettek egyszersmind a kutatók.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mogyoró igen gazdag kalóriában. Egyetlen termék kizárólagos fogyasztása sem befolyásolja érzékelhetően azonban senki egészségét, ha mozgásszegény életmódot folytat, és étrendje nem kiegyensúlyozott. A szívroham megelőzése sokkal bonyolultabb pusztán mogyoró fogyasztásánál.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.