Klub és akadémia a csontritkulásos betegek számára, már Debrecenben is

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Az oszteoporózisban szenvedők és veszélyeztetettek számára kíván tájékoztatást, eligazodást, támogatást nyújtani az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének (OBME) április 21-én alakuló új szekciója is.

A közhasznú, nonprofit civil szervezet évtizedek óta folytat aktív párbeszédet a csontritkulásban érintett személyekkel, családtagjaikkal, miközben szakértők segítségével edukálja is az érdeklődő klubtagokat és a szélesebb közvéleményt a betegség mibenlétéről, folyamatáról, a megelőzés, illetve a kezelés lehetőségeiről. Emellett az egyesület egyik célkitűzése, arra biztatni a betegeket, a kockázattal (rizikóval) élőket, hogy maguk is aktívan vegyenek részt egészségük állapotának alakításában.

Az OBME létrehozóinak meggyőződése, hogy a megfelelő tájékoztatás, oktatás segítségével a csontritkulásos törések száma csökkenthető. Erről fogják a jövőben a Debrecenben és környékén élő oszteoporózisos betegeket is meggyőzni. Az új szekció megalakulását üdvözli és támogatja a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Kar Belgyógyászati Intézet Reumatológiai tanszéke. „Az orvosok gyógyító tevékenysége hiábavaló, ha a páciensek a gyógyulásuk érdekében nem tartják be, vagy nem megfelelően tartják be a terápiás javaslatokat” – írja üdvözlésképpen prof dr. Szekanecz Zoltán. A tanszékvezető azt is kiemeli, milyen fontosnak tartja emellett a páciensek életmódját, életvezetési módszereit, stratégiáját. „A tanszékünk azért véli jelentősnek ezt a kezdeményezést, mert ez – az orvosi gyógyító tevékenységet kiegészítve – elősegítheti a páciensek állapotjavulását. A betegklub működését szakmailag – előadók delegálásával – kívánja támogatni tanszékünk. Bízunk benne, hogy a betegklubbal való együttműködés a későbbiekben kutatási projektek beindításához is lehetőséget nyújthat majd”.

Módszer az időskori elesések kockázatelemzésére

A sajtótájékoztató során azonnal meg is indul a beteg-edukáció, hiszen az eseményen az időskori eséssel kapcsolatos kockázatok elemzésére alkalmas vizsgálati módszert is tervezik bemutatni. Mivel az idősebb korosztály tagjai sérülékenyebbek, esetükben a gyógyulás, a felépülés nehezebb, ezért különösen az ő figyelmüket keltheti fel az OBME új kezdeményezése.

A kockázatbecslés, az esések megelőzésének lehetősége fontos téma az Európai Unió megfelelő szakmai szervezeteiben is, az EU területén ugyanis félpercenként történik egy-egy olyan törés, melyért egyértelműen a csontritkulást okolják a szakemberek. Az előrejelző világbecslések 2020-ra az időskorúak számát 2 milliárd fölé teszik. Statisztikailag minden második nő számolhat azzal, hogy élete hátralévő részében valamilyen típusos oszteoporózisos törést szenved el. A legsúlyosabb következményekkel járó csípőtáji töréseknek a világon 1990-ben regisztrált 1,6 milliós száma 2050-re 6,3 millióra nőhet. Ez a növekedési tendencia Magyarországon is megfigyelhető: 1987-ben 8 ezer csípőtáji törést regisztráltak, míg 1995-ben már 15 ezret.

Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik és töréseket okoz. Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

Hazánkban a csontritkulás 600 ezer nőt és mintegy 300 ezer férfit érint. A 65 éven felüliek köréből gyűjtött adatok alapján 2015-ben, a közösségekben élők mintegy harmada évente egyszer elesik. A 80 évesek, illetve a még idősebbek csoportjaiban ez az arány 50%-ra emelkedik. Az idős (szociális, ápolási) otthonokban élőknél az esések és törések kockázata még ennél is magasabb. Az esések mintegy harmada (30%-a) orvosi, gyakran sürgősségi ellátást igényel, amit kórházi elhelyezés követ. Az EU/EFTA régióban a 65 évesek, illetve ennél idősebbek korcsoportjában évente 35 800 eséssel kapcsolatos haláleset fordul elő. Ezen korcsoportban az eséssel kapcsolatos kórházi megjelenések számát évi 3,7 millióra becsülik. A teljes Európai Uniós régióban az esések közvetlen (direkt) orvosi költségei 25 milliárd euróra becsülhetők.

A sajtótájékoztatón jelen lesz az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének elnöke, Zalatnai Klára és az OBME debreceni szervezetének elnöke, Tanka Ibolya mellett a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Laboratóriumi Medicina Intézet képviseletében Dr. Bhattoa Harjit Pal. A várost az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke: Dr. Kiss Sándor képviseli. A fővédnök Dr. Papp László (Debrecen Megyei Jogú Város, polgármester), az orvosszakmai fővédnök pedig Prof. Dr. Szekanecz Zoltán (Debreceni Egyetem Általános Orvosi Kar, Reumatológiai Tanszék, tanszékvezető).

Az esemény helyszínéül az Apolló Garden Medical Hotel szolgál, amely intézmény egyik célja az idősgondozás támogatása. Kiemelten fontosnak tartják a prevenciót és ezért itt biztosítanak otthont az Osteoporozis Betegek Magyarországi Egyesülete debreceni szervezetének működéséhez.

Tovább Segítsünk! - Az időskori elesés megelőzése

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Fazekas Erzsébet, újságíró

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.