• Dadog az unokám! - A pszichológus válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ötéves fiú unokám igen korán elkezdett beszélni. Érthetően, szépen verselt, énekelt és beszélt már másfél éves korában. Amikor alig múlt 2 éves megszületett az öccse. Azóta dadog. Mi okozhatta a dadogását? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Dadogás - A háttérben tartós érzelmi feszültség is állhat

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    A dadogás hátterében általában tartós érzelmi feszültség, félelem, ijedtség, szorongás áll. Ezért nagyon fontos, hogy mindig nyugodt, szeretetteljes légkör vegye körül, legyünk türelmesek, amíg elmondja, amit akar. A sürgetés, javítgatás csak ront a helyzeten, illetve egy idő után állandósíthatja ezt a beszédhibát. Nagyon fontos, hogy ne fejezzük be helyette a szót, mondatot! Ha mások előtt történik a dadogás, a szó kiejtésének nehézsége, akkor egyes esetekben segítségére lehetünk, ebben az esetben ezt a kicsi valóban pozitív segítségként élheti meg, hiszen egy kínos helyzetet sikerült így elkerülnie.

    Hirdetések

    Mikortól beszélünk éjszakai bevizelésről?


    Az éjszakai bevizelés (enuresis nocturna) az egyik leggyakoribb betegség gyermekkorban, amely az általános iskolát kezdők 10 százalékánál fordul elő, a fiúk között még nagyobb arányban.
    Mikortól beszélünk éjszakai bevizelésről? >>

    A kistestvér születése egy lehetséges kiváltó tényező az elsőszülött unokája esetében. A nagyobb gyermekben ilyenkor fellép a féltékenység, mi van, ha a szüleim őt szeretik jobban. Ilyenkor a szülők figyelmének, szeretetének önagára irányításának több módja is kínálkozik.

    Az addig jó kisfiú egyszer csak rosszalkodni kezd, gyakran betegeskedik, stb. Vagy éppen ellenkezőleg, a kimagasló teljesítményével próbál a központban maradni. Csak ekkor már a teljesítményigény szorongással töltheti el, hiszen a szülők szeretete a tét.

    A környezetben végbemenő változás is kiválthat magatartászavarokat

    Gyakori gyermekkori gondok: körömrágás, bepisilés


    Sok családban küzdenek kisebb nagyobb gondokkal a gyermeknevelés terén. Ezek közül van néhány olyan, melyik hátterében a leggondosabb orvosi vizsgálat sem derít fel szervi okokat, így felmerül a pszichés háttér. A közösségbe való beilleszkedés nehézségeinél, teljesítési problémáknál, nagy megterhelésnél is tapasztalhatunk kóros viselkedési tüneteket.
    Gyakori gyermekkori gondok: körömrágás, bepisilés, dadogás >>

    A gyermek környezetében végbemenő bármilyen nagyobb változás kiválthat átmeneti magatartászavarokat, amelyek az idő múlásával csökkenek, majd elmaradnak. Ezek csak egy lehetőségek, a családi rendszer alapos ismerete szükséges ahhoz, hogy a valódi kiváltó folyamatot meghatározhassuk. A hosszabb, bonyolultabb versek helyett a rövid, nagyon egyszerű verseket javaslom, ilyenkor elmaradhat a dadogás, mert nem kell izgulni, mi legyen a következő szó. Szintén támasz a kicsinek a már ismert mondókák ismételgetése, az éneklés. Ugyanilyen jó a bábozás is, hiszen ott nem ő beszél, hanem a mese szereplői, akik mögé bújva gördülékenyebben tudja kimondani a szavakat. Ha a dadogás nagyjából fél éven belül nem múlik el, vagy egyre súlyosbodik, forduljunk szakemberhez, aki segíteni tud, megoldást talál a beszédhiba kiküszöbölésére. Ennek fennmaradása ugyanis az önértékelés csökkenéséhez, önbizalomhiányhoz vezethet. Nemcsak logopédust, hanem pszichológust, gyermekpszichológust is tanácsos ilyenkor felkeresni. Minden jót kívánok!

    (WEBBeteg - Ujjpál Zsófia)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Őszülés és hajhullás

    Prof. Dr. Balázs Csaba

    Valóban igaz, hogy a túlzott mértékű stressznek a hajunk látja kárát?

    Műtét utáni ápolás

    Nurse Háziápolási Szolgálat

    A beteg teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra.

    Dadogás felnőttkorban - Okok és kezelési...

    A beszédzavarok egyik leggyakrabban jelentkező formája a dadogás, melyre jellemző egyes hangok, szótagok, szavak akaratlan ismételgetése...

    Beszédhibák okai és kezelésük

    Egyre több az olyan gyermek, akinél valamilyen beszédhibát tapasztalnak. Ezért nem feltétlenül csak a tévénézés a hibás, bár...

    A király beszéde orvosi szemszögből - Az...

    Vérző olaj, Aviátor, Egy csodálatos elme, Forrest Gump, Esőember, Love Story. Mi a közös ezekben a filmekben? Valamennyien Oscar-díjas vagy...

    A babák súlygyarapodása - Mikor...

    A kizárólag szoptatott csecsemők anyukáinak nagyon gyakori félelme, hogy a kicsinek esetleg nem elegendő a rendelkezésre álló anyatej...

    Megrázott gyermek szindróma - A csecsemő...

    Amikor egy újszülött a világra érkezik, még oly parányi és törékeny, hogy a legkisebb trauma is komoly károkat képes okozni...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA