Tinédzserek és a konfliktusok kezelése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

A rendszertelenül alvó tinédzsereknél a szüleik veszekedései okozta feszültség a kortársaikkal szembeni agresszív magatartásban nyilvánul meg. Az alvás ezzel szemben segít a fiataloknak az otthoni konfliktusok feldolgozásában.

A Bázeli Egyetem kutatói olyan fiatalokat vizsgáltak, akik agresszióval reagálnak az otthoni konfliktusokra, és azt akarták kideríteni, hogy a fiatalok viselkedésére milyen hatással van az éjszakai alvás. Eredményeiket a Journal of Adolescence című szaklapban közölték.

A szülők közötti konfliktust a gyerekek viselkedése visszatükrözi.

Azonban nem minden gyermekre hat azonos módon az otthoni vita vagy veszekedés, és nem is egyformán dolgozzák fel azt. Miközben néhányan jobban megbirkóznak a súlyos otthoni helyzettel, addig mások agresszíven viselkednek kortársaikkal.

A kutatók megkérdeztek 176 tíz és tizenhárom év közötti gyermeket és édesanyjukat arról, hogy hogyan viselkednek kortársaikkal, illetve milyen az otthoni helyzetük. A kutatók arra is rákérdeztek, mennyit alszanak a gyerekek hét közben és hétvégén.

Az eredmények

A rendszertelen alvási mintával jellemezhető fiatalok, tehát akik hétköznapokon keveset, ezért hétvégén pedig sokat alszanak, az otthoni veszekedések miatt gyakran agresszíven viselkednek az iskolában. A kutatók feltételezik, hogy a hosszú hétvégi alvás a hét folyamán felgyülemlett pszichoszociális stressz miatti fokozott érzékenység és szellemi kimerültség jele. A szakértők szerint a rendszeres és elegendő alvás megvédi a gyermekeket a környezeti konfliktusokkal szemben.

Mennyi alvás szükséges?

Az éjszakánként átlagosan hat-nyolc óráig tartó alvás jobb életminőséget eredményez. A megközelítőleg ennyit alvó emberek kisebb valószínűséggel süllyednek depresszióba, mint akik kevesebbet alszanak. A kutatók ugyanakkor a kilenc óránál hosszabb alvást sem javasolják. Mennyi alvás szükséges?

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.