• A mogyoróallergiát hozzászoktatással meg lehet szüntetni

    Szerző:
    WEBBeteg

    Apránként növelt napi adaggal ki lehet alakítani a földimogyoró iránti toleranciát allergiás gyerekekben - erre a következtetésre jutott egy amerikai kísérlet. A módszer elvezethet az életveszélyes mogyoróallergia gyógyításához.

    Az arkansasi Duke Egyetem kutatói 33 kisgyereken próbálták ki a fokozatos immunizálást. Első lépésben a gyerekek egyetlen mogyorószem ezredrészét kapták. Az adagot nap mint nap fokozatosan emelték, és 8-10 hónappal később a gyerekek egy része már 15 szem mogyorót is meg tudott enni naponta.

    Hirdetések

    A kúra elején a gyerekeknél egyetlen szem földimogyoró egyhatoda is kiváltotta az allergiát. Félévvel később 13-15 szem kellett a reakcióhoz.

    A kísérleti csoportból 5 gyerek két és fél év után teljesen immunissá vált a mogyoróra, és ma már korlátlanul eszi - más amerikai gyerekekhez hasonlóan - a mogyoróvajas kenyeret. Az immunitást allergológiai teszt is igazolta rajtuk.

    Nem minden gyerek kezelhető így

    Viszont 4 gyereket ki kellett tenni a kísérleti csoportból, mert szervezetük semmiképpen sem tolerálta a mogyorót.

    A kutatók azonban óva intik a szülőket, hogy maguk próbálkozzanak a fokozatos hozzászoktatással. Az orvosi kísérletek ugyanis nem otthoni körülmények között folynak, hanem szigorú kórházi ellenőrzés alatt. Ezen kívül vannak olyanok, akiknek túl erős a mogyoróallergiájuk, és ők nem kezelhetők.

    Továbbra is kerüljék az adott ételt!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Akinél megállapították az ételallergiát, annak kerülni kell az adott ételt, mondják a kutatók. A mogyoróallergiás kezelésről az orvosoknak előbb ki kell mutatniuk, hogy ártalmatlan, és hogy a terápia eredménye hosszú távú.

    Az ígéretes kísérletről egy hét végi allergológiai konferencián számoltak be a kutatók.

    Az Egyesült Államokban mintegy 4 millió ember szenved ételallergiában, amelyre a tudomány mai állása szerint nincsen kezelés. Évente 150 ember hal meg Amerikában az ételallergia miatt, az esetek csaknem felében a földimogyoró a felelős.

    Az ételallergiás gyerekek száma 2006 és 2007 között 18 százalékkal nőtt.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

    Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

    Voksán Virág hipoallergén ételt ad a kutyájának

    A DJ kiskutyájának minőségi ételére ugyanúgy hangsúlyt fektet, mint a sajátjára. Kiko csak csirkefehérje-mentes és hipoallergén ételt kap. A magas hústartalom fontos, de legalább olyan fontos, hogy minél kevesebb búzát, kukoricát és glutént tartalmazzon a kutyatáp, mert ezekre az állatnak nincs igazán szüksége. A csirkehús-allergia gyakori a kutyáknál, ezért a csirkehús etetése az arra érzékeny kutyáknál kerülendő. Emellett a mesterséges adalékanyagok sem tesznek jót az állatoknak.

    Teljes értékű étrend tejmentesen - gyermekeknek

    Előfordulhat, hogy allergia vagy intolerancia miatt a tejtermékeket akár hosszabb időre is mellőzni kell a gyermek étrendjéből. Rajcsik Enikő dietetikust, a Budai Allergiaközpont gyermektáplálkozási szakértőjét arról kérdeztük, hogy mire kell figyelni a tejtermékek helyettesítése kapcsán.

    Csokoládé - Lehetünk rá allergiásak?

    Édességek elfogyasztása után előfordulhat, hogy néhányan hasfájásra, puffadásra panaszkodnak, ám ennek nem feltétlenül csak a túlevés lehet az oka.

    Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

    Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

    Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

    Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA