• Laphámcarcinoma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr, Édesapámnál laphámcarcinoma-t diagnosztizáltak, 1 hónappal ezelőtt eltávolították a tüdő jobb oldali felső lebenyét. Az orvos tájékoztatása szerint minden megduzzadt nyirokcsomót eltávolítottak,viszont 3 kemoterápiát javasolnak megelőzésképpen. A szövettan eredménye (T: 2a N:1 M: x) állítólag 5 évvel ezelőtt még nem jelentette a kemoterápiát, viszont az új ajánlások szerint kellene a kezelés, amit viszont édesapám nem szeretne tudva a mellékhatásokat és azt, hogy összesen 10 % al több esélye van a hosszabb túlélésre. Önök mit gondolnak? Köszönettel,

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a tüdőrák témában

        A tüdőrák laphámcarcinoma formája műtétre való - hacsak nem "inoperábilis". A műtét megtörtént, a daganat technikailag eltávolítható volt. A műtét után alkalmazott kemoterápia ilyenkor a kiújulás kockázatának csökkentésére való. Tehát nem megelőzésre, hiszen megelőzni a daganatot már nem lehet. A kiújulásnak - és a távoli áttétek keletkezésének igen nagy a kockázata, ezért javasolt ilyenkor a kemoterápia, hiszen maradhattak láthatatlan, mikroszkópikus méretű gócok a mellkasban, vagy a keringő vérben. Ha a beteg úgy gondolja, hogy nem szükséges neki a kemoterápia, akkor ehhez joga van. Kemoterápia nélkül viszont csökken az esélye a végleges gyógyulásra, de mint mondom, ehhez joga van. Ilyenkor mi orvosok csak javasolni tudjuk a további gyógyszeres kezelést - de végülis a beteg dönt.


        Kérdés: 2011. június 26., 18:33; Megválaszolva: 2011. július 04., 19:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: