Mi okozhat véres köpetet?

Dr. Lajtos Melinda
szerző: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A véres köpet láttán mindenki megijed, és először rosszindulatú tüdődaganatra gondol, és általában azonnal felkeresi orvosát. Pedig a véres köpet hátterében számos más, nem csak tüdőbetegség állhat. Tanácsos orvoshoz fordulni, mert az ok kiderítése orvosi feladat.

Először is a vérzés forrását kell tisztázni, amelyhez szükséges egy alapos kórtörténet felállítása, fizikális vizsgálat, illetve képalkotó eszközök alkalmazása. Terápiás és diagnosztikai szempontokból is elengedhetetlen a kiváltó tényező pontos feltárása.

A véres köpet nem csak a légutakból származhat, lehet: orr-garat-, szájnyálkahártya valamilyen sérülése, fogínysorvadás, nyelőcső betegségei (nyálkahártya sérülése, nyelőcsődaganat, vénás tágulat), a gyomor betegségei (gyulladása, fekélye, daganata).

A tüdő elváltozásai a leggyakoribb okozói a vérköpésnek

A leggyakrabban a tüdő szövetét, vagy érrendszerét érintő elváltozásai állhatnak a véres köpet hátterében. A 45 év fölötti dohányos férfiak esetén a leggyakoribb ok a tüdőrák.

Bakteriális vagy vírus eredetű tüdőgyulladás, hörgőgyulladás esetén találkozhatunk véres köpettel, ritkán gomba is okozhatja (aspergilloma). Vérköpés hátterében gondolni kell tüdőembóliára is.

Baleset, esés után jelentkező vérköpés esetén a tüdőszövet roncsolódására kell gondolni. Főleg gyermekkorban jelentkező véres köpet esetén gondolni kell rá, hogy véletlenül légutakba került idegenanyag is felsértheti a hörgő nyálkahártyáját.

Mi a haemoptoe?

Gyakori orvosi kifejezés a haemoptoe, amiről akkor beszélünk, ha nagyobb mennyiségű habos, világos vörös vérköpés jelentkezik, mely gyakran köhögési ingerrel jár együtt. Leggyakrabban haemoptoet tüdődaganat, bronchiectasia és tbc esetén jelentkezik nagyobb mennyiségben. Nem olyan gyakran, de tüdőtályog, sarcoidosis, cystas fibrosis tünetei között is lehet a haemoptoe.

A vérköpés lehetséges nem tüdő eredetű okai

  • Emésztőrendszer. A gyomor-bélrendszerből eredő vérzést haematemesisnek nevezzük. Ebben az esetben hányással, nagyobb mennyiségű vér ürülhet, illetve olyan kórkép állhat a hátterében, amely sürgős orvosi beavatkozást tesz szükségessé.

  • Szív- és érrendszer. Gyakran állhatnak véres köpet hátterében veleszületett, vagy szerzett szív- és érrendszeri betegségek (aorta tágulat repedése, bal kamra elégtelenség, billentyűhibák). A szívbetegek jelentős része egy életen át alvadásgátló terápiában részesül, melyet szorosan kellene ellenőrizni, a megfelelő táplálkozást, illetve egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatást figyelembe kellene venni ahhoz, hogy a vérben ne alakuljon ki valamilyen szintű túladagolás.

  • Hematológiai problémák, vérzékenység. Gyakran csak a nem megfelelően beállított, vérhígító gyógyszerek okoznak fokozott vérzékenység által véres köpetet. Ilyenkor egy apró nyálkahártya-sérülés is elég. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák a vérzékenységet, vagy csökkentik a trombocyták számát, mely szintén a vérzést segíti elő.

  • Kóros vérzéshajlam. Ritka okok egyike lehet, de kiváltó ok nélküli, hosszantartó tünet esetén gondolni kell a kóros vérzéshajlamra is, melynek alapvető oka lehet, valamilyen érrendszeri defektus vagy alvadási folyamat egyik jelentős faktorának defektusa. (II, VII, X, IX alvadási faktorok hiánya).

  • Vizsgálatok következménye. Bizonyos vizsgálómódszerek, mint hörgőtükrözés, tüdő-tűmintavétel (transthoracalis vagy transbronchialis biopsia), vagy gyomortükrözés után, vagy terápiás kezelés, mint vérrögoldás (fibrinolízis) során is jelentkezhet véres köpet.

  • Autoimmun betegségek. Gyakran járnak tüdőérintettséggel is, így bizonyos esetekben véres köpet is jelentkezhet pl.: SLE, Wegener-granulomatosis, Goodpasture-szindróma, Schönlein-Henoch-purpura, antiphospholipid szindróma esetén.

A vérköpés okainak kivizsgálása, kezelése

A véres köpet nem egyértelmű tünet, számos betegség okozhatja, a szervetet számos részéről származhat. Először is a vérköpés körülményeit kell tisztázni, illetve a köpet milyenségét és mennyiségét. A vérköpés mellett az egyéb kísérő tüneteket is figyelembe kell venni ahhoz, hogy a biztos kórokot feltárjuk.

Képalkotó vizsgálatok közül először a mellkasröntgen elvégzése szükséges. Ha pontosabb eredményt akarunk, kiegészíthetjük a röntgent mellkas CT-vizsgálattal, például a tüdőembólia kizárása érdekében. Véres köpet esetén mindig szükséges diagnosztikai - illetve akár terápiás - eljárás a hörgőtükrözés, a vérzés forrásának keresésére, illetve csillapítására. A laborértékek közül informálisnak a D-dimer érték, a trombocytaszám, az INR- és a vérgázértékek számítanak.

Amennyiben a tüdőérintettség kizárható, fontos az orr-garat, illetve a nyelőcső-gyomor részletes vizsgálata. Ha a pontos vérzés forrása nem található, akkor teljes körű kardiológiai kivizsgálásra is szükség van, illetve az alvadásgátlók megfelelő határétkek közé való beállítására.

A D-dimer-érték emelkedése tüdőembóliára ad gyanút, ilyenkor elengedhetetlen vérhígító alkalmazása.

Nagy mennyiségű vérköpés esetén a legjobb a fél ülő vagy oldalfekvő helyzet, az oxigénadás és folyadékpótlás, ha kell vérkészítmény, nyugtató adása. Ha bizonyosan a tüdőből származik a vérzés, akkor meg lehet kísérelni a hörgőtükrözéssel történő vérzéscsillapítást is. Kisebb vérzést gyógyszeresen is lehet csillapítani.

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.