• A tüdődaganatok szövettani típusai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    Az Egészségügyi Világszervezet halálozási statisztikáiban 2012 óta a tüdődaganat vezeti a listát. A 2012-es statisztikára támaszkodva világszerte 14 millió embernél diagnosztizálnak rákos megbetegedést, amelyből évente 8,2 millió ember hal bele a betegségbe. A 8,2 millió elhalálozásból 1,6 millió tüdőrák miatt következik be. Magyarországon évente mintegy 10.000 új tüdőrákos megbetegedést regisztrálnak, amelyből minden évben körülbelül 8.000 tüdőrákos beteg hal meg.

    A téma cikkei - Tüdőrák
    7/1 A leggyakoribb daganatos megbetegedés
    7/2 Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?
    7/3 A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?
    7/4 A tüdődaganatok szövettani típusai
    7/5 Milyen vizsgálatokra számíthat?
    7/6 A tüdőrák kezelési lehetőségei
    7/7 Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

    Hogyan jut el a tüdőgyógyász a megfelelő diagnózisig?

    Amikor a beteg panaszaival, esetleg a tüdőszűrő eredményével szakorvoshoz fordul, további vizsgálatokkal igyekeznek felállítani a diagnózist. Amennyiben a tüdőgyógyász daganatra utaló elváltozást talál a beteg szervezetében, akkor általában szövettani mintát vesz, amelyet a továbbiakban a patológus szakorvosok vizsgálnak. A laborban speciális eszközök segítségével történik a kimetszett szövetdarab vizsgálata, amelyből a patológusok megállapítják, hogy jó- vagy rosszindulatú-e, és milyen típusú elváltozásról van szó, valamint, hogy milyen stádiumban tart a betegség. A patológiai diagnózis ismeretében a beteget kezelő szakorvos csapatnak (onkoteam) döntenie kell a megfelelő kezeléssel kapcsolatban.

    A tüdő daganatait két nagy csoportba sorolhatjuk: primer (vagyis elsődleges) tüdőrák és metasztatikus (áttétből származó) tüdődaganat. A metasztatikus tüdődaganat nem közvetlenül a tüdőből származik, hanem egy másik szervben lévő daganat áttéteként jelenik meg a tüdőben (ilyen gyakori metasztázist képző tumor az emlőrák is).

    Hirdetések

    A tüdődaganatok szövettani típusai

    A tüdő jóindulatú tumorai az összes tüdődaganat mindössze 1%-t alkotják, azaz az elváltozások sajnos döntő többségében rosszindulatúak. A tüdőben alapvetően többféle szövettípust különböztetünk meg, ezt a következő táblázat szemlélteti. A jobb oldali oszlopban adott szövet- vagy sejttípus található, míg a mellette lévő oszlopban az ezekből kialakult jóindulatú elváltozás látható.

    Szövet/sejt típus

    Jóindulatú daganat típus

    porcszövet
    chondroma
    simaizomszövet
    leiomyoma
    kötőszövet
    fibroma
    zsírszövet
    lipoma
    bronchus nyálkahártyájából
    bronchialis papilloma
    endothel* sejt
    haemangioma
    mucinosus** epithel sejt
    mucinosus cystadenoma

    * vérér belső falát alkotó sejttípus ** nyákos, nyáktermelő

    A rosszindulatú tüdődaganatok típusai

    A rosszindulatú (malignus) tüdődaganatokat két csoportra oszthatjuk. Ezek a következőkben különböznek egymástól: szövettani és molekuláris szerkezetükben, a klinikai lefolyásban, a prognózisban és kóreredetben. A szövettani diagnózis alapvetően meghatározza a kiválasztott kezelést és a kilátásokat.

    Mindezek alapján megkülönböztetjük a kissejtes tüdőrákot, amelynek gyakorisága 15-20% között van, valamint a nem-kissejtes tüdőrákot, melynek gyakorisága 75-80%.

    A kissejtes tüdőrák nagyon gyorsan osztódó tumor sejtekből áll és gyakran már a felfedezéskor többszörös áttéteket adott a nyirokcsomókba, valamint egyéb szervekbe, mint például a májba, a mellékvesébe, az agyba vagy a csontokba. Miért kissejtű tüdőráknak nevezzük? Az elnevezés arra utal, hogy a szövettani megjelenésében ténylegesen viszonylag kisméretű sejtek alkotják a daganatot. A tüdő daganatai közül ez mutatja a legnagyobb összefüggést a dohányzással. Sebészileg gyakran nem eltávolítható, mivel nagyon szétszórtan növekvő agresszív daganat, viszont a kemo- és sugárterápiára érzékeny. Tüneteket akkor okoz, amikor a légutakat elkezdi összenyomni. Ez a forma rendelkezik a legrosszabb kilátásokkal.

    Nem-kissejtes tüdőrák típusok

    A nem-kissejtes tüdőráknak, mint azt az előző ábrán lehet látni, három típusát különböztetjük meg. Ezen a csoporton belül a leggyakoribb a laphámrák. Ez a típus viszonylag lassan növekszik, későn ad áttétet. A hörgőkben való előfordulása miatt gyakran okoz vérköpést. A második leggyakoribb az adenocarcinoma viszonylag lassan nő és későn ad áttétet, viszont van, hogy nagyon agresszívan nő s kifejezetten rossz kórjóslatú. A nagysejtes, rosszul differenciált tüdőrák nagyon sokféle kórlefolyást mutathat. (A rosszul differenciált azt jelenti, hogy a kiindulási szövettől jelentősen eltér, alig, csak speciális patológiai módszerekkel azonosítható a daganat sejtes eredete. Általában az ilyen daganat rossz prognózist szokott mutatni.)

    Létezik továbbá egy, a többiektől különböző daganat típus, ez a carcinoid. A carcinoid (vagyis karcinómaszerű) tumorok nagyon változatosak, jellemzően a főhörgő világos sejtjeiből indul ki a daganat. Vérzékeny, korán okoz tünetet, rendszerint véres köpést. Nem jellemző rá az áttétképződés. Sebészi eltávolítása az esetek döntő többségében teljes gyógyulást eredményez.

    A tüdődaganatok stádiumbeosztása

    Mint nagyon sok daganatnál, a tüdődaganatoknál is az úgynevezett TNM rendszert használják a kiterjedés fokának jelzésére. A stádium-besorolást a szövettani mintán végzett vizsgálatok alapján a patológus állapítja meg, amely a kezelés és a betegség lefolyásának szempontjából is nagyon fontos tényező. Az egyes betűk jelentése a következő:

    • T - tumor helyi növekedése,
    • N - regionális nyirokcsomóba való áttétképzés,
    • M - távoli szervbe, szervekbe való áttétképzés.

    A diagnózis során megállapított stádium 0-tól 4-ig terjed. A 0. stádiumban van néhány tumorra utaló jel, de klinikai tüneteket még nem okoz - véletlen szokták felfedezni a tumort ebben a stádiumban. A IV. stádium a végállapot, amelyben a primer tumor már előrehaladott állapotban van, többnyire ekkorra beszövi a környező szerveket, a regionális nyirokcsomókba áttétet ad, továbbá a távoli szervekben is azonosítható áttétek vannak.

    A tüdődaganatok esetén komolyabb panaszok csak a későbbi stádiumokban jelentkeznek, elmondható ez a kissejtes tüdőrákról is, ahol a diagnózis felállításakor legtöbbször már áttét is fennáll. Emiatt ennél a típusnál egy egyszerűsített stádiumbeosztást használnak az orvosok. A skála 1-től 4-ig terjed, azonban nagy minőségi különbség nincs az egyes stádiumok között. Ezzel szemben a nem-kissejtes tüdőrákok besorolásánál úgynevezett „alstádiumokat” is használnak.

    Kezelés és kilátások a különböző szövettani típusoknál

    Minden betegségnek megvan a sajátos kezelési protokollja, így a tüdődaganatoknak is. Nagyon fontos a megfelelő kezelési eljárások megválasztásában a pontos, patológus által kiállított szövettani diagnózis, valamint a stádiumbeosztás. A kissejtes tüdőráknál az első három stádiumban a kemoterápia nagy százalékban a tünetek javulásához, átmeneti megszűnéséhez vezet, még ha gyakran csak rövid időre is.

    A nem-kissejtes tüdőrák 5 éves túlélését 3 stádiumban szokták meghatározni:

    • az 5 éves túlélés I. stádiumban 60%-os,
    • a II. stádiumban 40%-os, míg
    • a III. stádiumban 20%-os.
    Folt a tüdőn: tüdőrák?
    Gyakori kérdések Kötelező tüdőszűrésen 2 cm átmérőjű foltot találtak a bal felső lebenyben. Ezután ct vizsgálatra küldtek, ahol szintén kimutatták, hogy a folt ott van, de a tüdőgondozóban nem tudták megmondani, hogy mi az.... Folytatás az Orvos válaszol rovatban

    A harmadik stádiumig a nem-kissejtes tüdőrák eltávolításával gyógyulás érhető el, míg az előrehaladott III., illetve a IV. stádium esetén gyakran csak palliatív kezelésként jön szóba a sebészi beavatkozás. A palliatív kezelés célja elsődlegesen a betegek szenvedésének csökkentése, a lehető legjobb életminőség biztosítása.

    Bővebben A tüdőrák kezelése: műtét, kemoterápia vagy sugárterápia?

    A tüdőrákok, elsősorban az adenocarcinoma kezelésében újabban több hatékony, biológiai célpont ellen irányuló kezelés is elterjedt. A célpontok azonosítása ismételten a szövettani vagy citológiai mintákból történik, sok esetben a daganatsejtekből kinyert DNS molekuláris elemzésével. A daganatok molekuláris vizsgálata regionális patológiai központokban zajlik, elvégzését a kezelőorvos kezdeményezi.

    Mit lehet tenni a tüdőrák megelőzése érdekében?

    Az egyik legnagyobb kockázati tényező a tüdődaganatok kialakulása tekintetében a dohányzás. E káros szenvedély elhagyása, a rákkeltő anyagok kerülése, a megfelelő életmód mind segíthetnek megelőzni a tüdődaganatot. A másik fontos teendő emellett a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Magyarországon jelenleg a tüdőszűrés nem kötelező, de vannak olyan esetek, amikor kötelezővé tehetik, erről Dr. Brugós László Tüdőszűrés: mikor kötelező, mikor ajánlott? című cikkében olvashat bővebben.

    Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    Forrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Holányi Péter
    Lektorálta: Dr. Méhes Gábor, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kerékpározás

    A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert.

    Stressz és őszülés

    Valóban van összefüggés a harag, a stressz és az őszülés között vagy ez csak riogatás?

    Élelmiszereink víztartalma

    Az élelmiszereink víztartalma befolyásolja szervezetünk hidratáltságát. Az élelmiszereink víztartalma széles skálán ingadozik.

    Tévhitek az oltóanyagok összetevőiről

    Milyen gyakori tévhitek keringenek a köztudatban az oltóanyagok összetevőivel kapcsolatban?

   •  

    Hozzászólások (2)
    Írta: Szilágyi Ferenc
    Miért nem lehet ezt (a második oldaltól)kinyomtatni ?Az ekső oldalt rendesen hozza a másodiktól csak az oldal alján jelenik meg valami szövegecske !

    Írta: zildi
    Nagyon szeretem ezt a weboldalt, DE! A mai napon nagyon megrázó ez a cikk.Ma jobban esett volna valami szelídebb téma.SZép ünnepet kívánok!