• A tüdődaganatok szövettani típusai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    Az Egészségügyi Világszervezet halálozási statisztikáiban 2012 óta a tüdődaganat vezeti a listát. A 2012-es statisztikára támaszkodva világszerte 14 millió embernél diagnosztizálnak rákos megbetegedést, amelyből évente 8,2 millió ember hal bele a betegségbe. A 8,2 millió elhalálozásból 1,6 millió tüdőrák miatt következik be. Magyarországon évente mintegy 10.000 új tüdőrákos megbetegedést regisztrálnak, amelyből minden évben körülbelül 8.000 tüdőrákos beteg hal meg.

    A téma cikkei - Tüdőrák
    7/1 A leggyakoribb daganatos megbetegedés
    7/2 Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?
    7/3 A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?
    7/4 A tüdődaganatok szövettani típusai
    7/5 Milyen vizsgálatokra számíthat?
    7/6 A tüdőrák kezelési lehetőségei
    7/7 Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

    Hogyan jut el a tüdőgyógyász a megfelelő diagnózisig?

    Amikor a beteg panaszaival, esetleg a tüdőszűrő eredményével szakorvoshoz fordul, további vizsgálatokkal igyekeznek felállítani a diagnózist. Amennyiben a tüdőgyógyász daganatra utaló elváltozást talál a beteg szervezetében, akkor általában szövettani mintát vesz, amelyet a továbbiakban a patológus szakorvosok vizsgálnak. A laborban speciális eszközök segítségével történik a kimetszett szövetdarab vizsgálata, amelyből a patológusok megállapítják, hogy jó- vagy rosszindulatú-e, és milyen típusú elváltozásról van szó, valamint, hogy milyen stádiumban tart a betegség. A patológiai diagnózis ismeretében a beteget kezelő szakorvos csapatnak (onkoteam) döntenie kell a megfelelő kezeléssel kapcsolatban.

    A tüdő daganatait két nagy csoportba sorolhatjuk: primer (vagyis elsődleges) tüdőrák és metasztatikus (áttétből származó) tüdődaganat. A metasztatikus tüdődaganat nem közvetlenül a tüdőből származik, hanem egy másik szervben lévő daganat áttéteként jelenik meg a tüdőben (ilyen gyakori metasztázist képző tumor az emlőrák is).

    Hirdetések

    A tüdődaganatok szövettani típusai

    A tüdő jóindulatú tumorai az összes tüdődaganat mindössze 1%-át alkotják, azaz az elváltozások sajnos döntő többségében rosszindulatúak. A tüdőben alapvetően többféle szövettípust különböztetünk meg, ezt a következő táblázat szemlélteti. A jobb oldali oszlopban adott szövet- vagy sejttípus található, míg a mellette lévő oszlopban az ezekből kialakult jóindulatú elváltozás látható.

    Szövet/sejt típus

    Jóindulatú daganat típus

    porcszövet
    chondroma
    simaizomszövet
    leiomyoma
    kötőszövet
    fibroma
    zsírszövet
    lipoma
    bronchus nyálkahártyájából
    bronchialis papilloma
    endothel* sejt
    haemangioma
    mucinosus** epithel sejt
    mucinosus cystadenoma

    * vérér belső falát alkotó sejttípus

    ** nyákos, nyáktermelő

    A rosszindulatú tüdődaganatok típusai

    A rosszindulatú (malignus) tüdődaganatokat két csoportra oszthatjuk. Ezek a következőkben különböznek egymástól: szövettani és molekuláris szerkezetükben, a klinikai lefolyásban, a prognózisban és kóreredetben. A szövettani diagnózis alapvetően meghatározza a kiválasztott kezelést és a kilátásokat.

    Mindezek alapján megkülönböztetjük a kissejtes tüdőrákot, amelynek gyakorisága 15-20% között van, valamint a nem-kissejtes tüdőrákot, melynek gyakorisága 75-80%.

    A kissejtes tüdőrák nagyon gyorsan osztódó tumor sejtekből áll és gyakran már a felfedezéskor többszörös áttéteket adott a nyirokcsomókba, valamint egyéb szervekbe, mint például a májba, a mellékvesébe, az agyba vagy a csontokba. Miért kissejtű tüdőráknak nevezzük? Az elnevezés arra utal, hogy a szövettani megjelenésében ténylegesen viszonylag kisméretű sejtek alkotják a daganatot. A tüdő daganatai közül ez mutatja a legnagyobb összefüggést a dohányzással. Sebészileg gyakran nem eltávolítható, mivel nagyon szétszórtan növekvő agresszív daganat, viszont a kemo- és sugárterápiára érzékeny. Tüneteket akkor okoz, amikor a légutakat elkezdi összenyomni. Ez a forma rendelkezik a legrosszabb kilátásokkal.

          Nem-kissejtes tüdőrák típusok      

    A nem-kissejtes tüdőráknak, mint azt az előző ábrán lehet látni, három típusát különböztetjük meg. Ezen a csoporton belül a leggyakoribb a laphámrák. Ez a típus viszonylag lassan növekszik, későn ad áttétet. A hörgőkben való előfordulása miatt gyakran okoz vérköpést. A második leggyakoribb az adenocarcinoma viszonylag lassan nő és későn ad áttétet, viszont van, hogy nagyon agresszívan nő s kifejezetten rossz kórjóslatú. A nagysejtes, rosszul differenciált tüdőrák nagyon sokféle kórlefolyást mutathat. (A rosszul differenciált azt jelenti, hogy a kiindulási szövettől jelentősen eltér, alig, csak speciális patológiai módszerekkel azonosítható a daganat sejtes eredete. Általában az ilyen daganat rossz prognózist szokott mutatni.)

    Létezik továbbá egy, a többiektől különböző daganat típus, ez a carcinoid. A carcinoid (vagyis karcinómaszerű) tumorok nagyon változatosak, jellemzően a főhörgő világos sejtjeiből indul ki a daganat. Vérzékeny, korán okoz tünetet, rendszerint véres köpést. Nem jellemző rá az áttétképződés. Sebészi eltávolítása az esetek döntő többségében teljes gyógyulást eredményez.

    A tüdődaganatok stádiumbeosztása

    Mint nagyon sok daganatnál, a tüdődaganatoknál is az úgynevezett TNM-rendszert használják a kiterjedés fokának jelzésére. A stádium-besorolást a szövettani mintán végzett vizsgálatok alapján a patológus állapítja meg, amely a kezelés és a betegség lefolyásának szempontjából is nagyon fontos tényező. Az egyes betűk jelentése a következő:

    • T - tumor helyi növekedése,
    • N - regionális nyirokcsomóba való áttétképzés,
    • M - távoli szervbe, szervekbe való áttétképzés.

    A diagnózis során megállapított stádium 0-tól 4-ig terjed. A 0. stádiumban van néhány tumorra utaló jel, de klinikai tüneteket még nem okoz - véletlen szokták felfedezni a tumort ebben a stádiumban. A IV. stádium a végállapot, amelyben a primer tumor már előrehaladott állapotban van, többnyire ekkorra beszövi a környező szerveket, a regionális nyirokcsomókba áttétet ad, továbbá a távoli szervekben is azonosítható áttétek vannak.

    A tüdődaganatok esetén komolyabb panaszok csak a későbbi stádiumokban jelentkeznek, elmondható ez a kissejtes tüdőrákról is, ahol a diagnózis felállításakor legtöbbször már áttét is fennáll. Emiatt ennél a típusnál egy egyszerűsített stádiumbeosztást használnak az orvosok. A skála 1-től 4-ig terjed, azonban nagy minőségi különbség nincs az egyes stádiumok között. Ezzel szemben a nem-kissejtes tüdőrákok besorolásánál úgynevezett „alstádiumokat” is használnak.

    Folt a tüdőn: tüdőrák?
    Gyakori kérdések Kötelező tüdőszűrésen 2 cm átmérőjű foltot találtak a bal felső lebenyben. Ezután CT-vizsgálatra küldtek, ahol szintén kimutatták, hogy a folt ott van, de a tüdőgondozóban nem tudták megmondani, hogy mi az...

    Folytatás az Orvos válaszol rovatban

    Kezelés és kilátások a különböző szövettani típusoknál

    Minden betegségnek megvan a sajátos kezelési protokollja, így a tüdődaganatoknak is. Nagyon fontos a megfelelő kezelési eljárások megválasztásában a pontos, patológus által kiállított szövettani diagnózis, valamint a stádiumbeosztás. A kissejtes tüdőráknál az első három stádiumban a kemoterápia nagy százalékban a tünetek javulásához, átmeneti megszűnéséhez vezet, még ha gyakran csak rövid időre is.

    A nem-kissejtes tüdőrák 5 éves túlélését 3 stádiumban szokták meghatározni:

    • az 5 éves túlélés I. stádiumban 60%-os,
    • a II. stádiumban 40%-os, míg
    • a III. stádiumban 20%-os.

    A harmadik stádiumig a nem-kissejtes tüdőrák eltávolításával gyógyulás érhető el, míg az előrehaladott III., illetve a IV. stádium esetén gyakran csak palliatív kezelésként jön szóba a sebészi beavatkozás. A palliatív kezelés célja elsődlegesen a betegek szenvedésének csökkentése, a lehető legjobb életminőség biztosítása.

    Bővebben A tüdőrák kezelése: műtét, kemoterápia vagy sugárterápia?

    A tüdőrákok, elsősorban az adenocarcinoma kezelésében újabban több hatékony, biológiai célpont ellen irányuló kezelés is elterjedt. A célpontok azonosítása ismételten a szövettani vagy citológiai mintákból történik, sok esetben a daganatsejtekből kinyert DNS molekuláris elemzésével. A daganatok molekuláris vizsgálata regionális patológiai központokban zajlik, elvégzését a kezelőorvos kezdeményezi.

    Mit lehet tenni a tüdőrák megelőzése érdekében?

    Az egyik legnagyobb kockázati tényező a tüdődaganatok kialakulása tekintetében a dohányzás. E káros szenvedély elhagyása, a rákkeltő anyagok kerülése, a megfelelő életmód mind segíthetnek megelőzni a tüdődaganatot. A másik fontos teendő emellett a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Magyarországon jelenleg a tüdőszűrés nem kötelező, de vannak olyan esetek, amikor kötelezővé tehetik, erről Dr. Brugós László Tüdőszűrés: mikor kötelező, mikor ajánlott? című cikkében olvashat bővebben.

    Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

    Forrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Holányi Péter
    Lektorálta: Dr. Méhes Gábor, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede férfi.

    Az év praxisa pályázat

    www.evpraxisa.hu

    Ki nyeri meg a versenyt határon innen és határon túl? Segítsen meghozni a döntést!

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek...

    A tüdőrák kezelési lehetőségei

    Szerencsés esetben megvalósítható az ún. kuratív terápia, amely a tumor teljes felszámolását, és a beteg gyógyulását jelenti. Sajnos...

    Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos...

    Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres...

    A tüdőrák kimutatása

    A tüdőrák okozta halálozás világszerte első helyen áll a daganatos halálokok között. Magyarországon évente tízezer új megbetegedést...

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes...

    Hogyan előzzük meg a tüdőrák...

    A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen...

    A húgyhólyag daganatokról

    A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet...

    A jövő patológusai: Dr. Pap Anita...

    2013 szeptemberében kezdte el a patológus képzést a PTE Általános Orvostudományi Kar Pathologiai Intézetében dr. Pap Anita rezidens orvos...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.