• Kemoterápia mellékhatásainak csökkentése,étrendkiegészítők

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tüdőrákos vagyok. Adenocarcinoma. T3. Műtöttek márciusban, most kemoterápiás kezelést kapok. A héten volt az első. 4 kezelés lesz. Szeretném tudni, milyen módon csökkenthetőek a mellékhatások.( hányás, vérszegénység, hajhullás). Annyi fajta étrendkiegészítőről hallani. Az én estemben melyik lehet valyon hatásos? Mely szerek elismertek? Fel lehet e receptre iratni? Paróka készíttetése milyen módon lehetséges? Kb. mennyi a támogatás, milyen árral kalkuláljak?

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a tüdőrák, étrendkiegészítők témában

        A T3 nagyságú adenocarcinoma a tüdőben enyhén szólva nem egy kis betegség. Nagyon komolyan kell venni. A kemoteárpiákkal járó mellékhatások egy része gyakorlatilag nem enyhíthető (hajhullás), más részét pedig ki lehet kerülni (hányinger-hányás): a kezelés előtt (ELŐTT, NEM UTÁN!!) hányáscsillapítókat kell kapni. Szoktak is adni. Az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, ezért az orvosok nem is vállalják fel (én sem) ezek propagálását, és nem is írják fel, mivel receptre nem is írhatók. Parókát pedig az onkológus írhat fel receptre - a különféle minőségek árai kb. 5.000 - és 50.000 között változhatnak.


        Kérdés: 2011. május 06., 21:48; Megválaszolva: 2011. május 16., 12:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! A fiamnál ősszel tüdő szarkoidózist diagnosztizáltak, a 3 hónappal későbbi CT vizsgálat progressziót mutatott, s májon is észlelhető elváltozás van. Sajnos, az addigi leleteket nem kaptam meg a fiamtól. Az orvosa a CT...