• Felvilágosítana?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! Az édesapámnál májusban kissejtes carcinomát diagnosztizáltak. Az akkori CT alapján a bal oldali tüdőben egy 5x3,5 cm-es és egy 2x2 cm-es daganatot találtak. Áttét még nem volt. Jelenleg 6 kemiterápián van túl, és kontroll CT-re küldték. Nem adtak felvilágosítást egyértelműen, így ebben szeretném kérni a segítségét. Néhány kérdésem is lenne: 1. Van-e áttét? A harmadik 1 cm-es képlet az-e? 2. A mellékvesében található képlet áttét lehet-e? 3. A megnagyobbodott nyirokcsomó szintén utalhat arra? 4. Összességében milyen ez a CT? Használt-e a kemoterápia? 5. Pontosan mit jelentenek ezek az idegen szavak? Segítségét nagyon köszönöm és válaszát nagyon-nagyon várom (kérem ne kíméljen, legyen nagyon őszinte)! Tisztelettel! Pleuralis vagy pericardialis folyadék nem látható. Bal oldalon a III. segmentum területén subpleuralisan nyúlványos kontúrú, 3 cm átmérőjű lágyrész denzitású térfoglalás látszik. A II. szegmentum alsó részében egy bő 4 cm-es, széles nyúlványokat bocsájtó, hasonló elváltozás észlelhető, amelynek környezetében a levegőtartalom csökkent. Bal oldalon az I. segmentum alsó medialis részében egy 1 cm-es, döntően nyúlványokból álló képlet észlelhető. Az aortopulmonális ablakban a szokottnál több, nem nagyobb lgl. Látszik, illetve látható egy bő cm-es gömbölyű nyirokcsomó is. A máj és a lép homogén. A pancreas nem szélesebb. A vesék nem pangásosak. A bal mellékvese corpusában egy 20x15 mm-es, ovoid hypodenz képlet követhető. Vélemény: A bal felső lebenyben kettős tumor. A jobb felső lebenyben egy kis met.-re jellemző elváltozás. Az aortopulmonalis ablakban pathológiás lgl-k. A bal mellékvesében met.-re suspect elváltozás. Összehasonlítva az előző CT felvételekkel mérsékelt regressio látszik.

        Dr. Boros Miklós válasza a tüdőrák témában

        Tisztelt Kérdező! Tekintettel, hogy daganatos betegről ír az újonnan megjelent elváltozás legnagyobb eséllyel áttét. Természetesen 100 %-ot csak a szövettani vizsgálat tud adni. A CT-t véleményező radiológus mérsékelt javulást ír le az előző vizsgálathoz képest. Azonban a kezelések célja ebben a stádiumban a megfelelő életminőség biztosítása mellett az élettartam növelése.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. november 16., 18:11; Megválaszolva: 2010. november 22., 09:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó