• Pánik vagy sem

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Többször fordul elő velem, hogy ha bemegyek egy aluljáróba (például), és jön szembe velem valaki v. valakik, én pedig egyedül vagyok, hirtelen úgy érzem, mintha földbe gyökerezne a lábam, nem kapok levegőt, iszonyúan ver a szívem, és azt érzem, hogy sarkon kéne fordulnom. Épp nemrég jártam így, egy kerékpáros közeledett velem szemben, és majdnem menekülőre fogtam, csak az tartott vissza, hogy tudtam, hogy nem bánt, csak megint azt éreztem, hogy megfulladok. Mivel már többször előfordult ez, ezért ha hasonlóh helyzet alakul ki mondjuk egy üres járdán, ahol én megyek, és egyszer csak valaki felbukkan szemből, ugyanezt érzem. Tehát nem kell szűk helyen lennem ehhez. Mi lehet ez? Kell aggódnom vagy sem? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Veress Dóra válasza a pánikroham, szorongás, aluljáró témában

        Kedves Kérdező! Ez szorongásos roham. Aggódnia semmiképp sem kell, mivel az csak olaj a tűzre. A megoldást az jelenti, ha ezekből a helyzetekből nem menekül el, hanem folytatja az útját a rosszulléte ellenére is. Próbáljon ilyenkor a légzésére koncentrálni, lélegezzen egyenletesen, nyugodtan. Ha nagyon fullad, akkor próbáljon 4 másodpercig be-, majd kilélegezni. Amikor ez sikerül, akkor nyújtsa a légvételeit 5-6-7-8 másodperc hosszúságúakra. Lehet, hogy nehéz lesz, de nyugalmi állapotban kb. ilyen hosszú egy be- és kilégzés, így megfulladni egészen biztosan nem fog. Ha nem tudja kézben tartani a rosszulléteket, akkor javasom, hogy keressen fel egy pszichoterapeutát.


        Kérdés: 2011. augusztus 20., 11:05; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 22:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: