• Gyógyszer hatásának késése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Miért van, hogy mostanában gyógyszerek amiket beveszek nem hatnak kellő gyorsasággal? Példákkal tudom jól bemutatni: vettem be hashajtót és akkor semmi...két nap múlva hasmenésem volt. Pánikbeteg vagyok, xanax-ot csak úgy szedek, hogy ha esetleg rosszabbul vagyok (havonta 2-3x) beveszek egy szemet. Régebben mindig 15-20 perc alatt éreztem, most viszont csak 1-2 nap után nyugszom meg. Tehát 1-2 nap után érzem azt az ernyedtséget amit régebben 15-20 perc után éreztem. Olyan mintha késne a hatás minden gyógyszernél? Arról szeretnék érdeklődni, hogy lehetséges-e hogy lassabban (sokkal) szívódik fel valamilyen betegség miatt gyógyszer? Lehetséges, hogy a xanax-hoz csak hozzászoktam, de azért ha van ilyen típusú betegség, kérem tájékoztasson!

        Dr. Diószegi Judit válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Kérdező! A hashajtóknak többféle típusa és hatáserőssége létezik. Előfordul, hogy valakinél az egyik típus nem hatásos, vagy akár ugyanazok gyógyszerből is a gyógyszerleírás javaslatának megfelelően más dózisra van szüksége. A Xanax esetében is többféle hatáserősségű tabletta létezik, az egyén betegségének és aktuális állapotának megfelelően állapítja meg a kezelőorvos, hogy milyen dózisra van szüksége. Nem írja, jár-e pszichiáterhez, milyen diagnózissal kezelik. Szrorngásos kórképek esetében ugyanis antidepresszáns gyógyszerek jelentik a terápiát, a szorongáscsökkentők (Pl.:Xanax) szedése kezdetben, szükség esetében indokolt, melyet későbbiekben elhagynak. Lehet, hogy más készítményre van szüksége, lehet, hogy változott korábbi diagnózisa, állapota. Hiszen ezek függvényében választ a kezelőrvos terápiát. Mindezektől függetlenül előfordul, hogy valakinél egy bizonyos gyógyszer nem hatásos, de ezt akkor lehet megállapítani, ha megfelelő betegségben, megfelelő dózisban szedte az illető. Illetve bizonyos gyógyszerek együttes szedése ronthatja egymás hatását, akár az elfogyasztott étel-ital típusa is befolyásolhatja azt. A kezelőorvossal szükséges éppen ezért konzultálni.


        Dr. Diószegi Judit
        pszichiáter

        Dr. Diószegi Judit

        Kérdés: 2011. január 09., 17:02; Megválaszolva: 2011. január 11., 15:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: