• Pánikbetegség és homeopátia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt dr.nő/úr! Sajnos pár éve volt egy idegösszeomlásom, amiből talpra álltam. Kb.1 éve viszont előjött egy pánikbetegségem, mely mostmár rohamokat is okoz(erős szívdobogás érzés, hidegrázás remegés, rossz közérzet, mellkas nyomás, nehéz légzés) + ezek mellé társult a szorongás is! Gyönyörű gyermek édesanyja vagyok és bódító gyógyszerek nélkül szeretnék élni. Egyik kérdésem az lenne, hogy tudnának-e ajánlani valamilyen homeopátiás készítményt, aminek nincs mellékhatása? (Mert ezekből a betegségekből kifolyólag sajna szinte minden gyógyszer mellékhatása előjön.) A másik kérdésem az lenne, hogy ma kezdődött a bal mell alatti résznél olyan mintha a bordák között égő-fájó érzés lett, ami bal oldalon a lapockám alattig húzodik. Viszont a gyomrom is ég. Ezt szintén ez a pánikbetegség és szorongás okozza, vagy gyomorsav, esetleg valami más? Válaszait várom és előre is köszönöm. Tisztelettel: Kati

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Kati!

        Leírt tünetei alapján a pánik zavar valóban egy elképzelhető diagnózis az Ön esetében, bár az utalás szintjén említett "idegösszeomlás"
        (pszichózis?) erősen árnyalja a képet, mint előzmény.
        A pánik szorongásos betegség, és sajnos a szorongás gyomorpanaszokat is okozhat, érdemes vigyázni, nehogy ez szervi gyomorkárosodássá fajuljon, pl. fekéllyé.

        Nem vagyok a valódi természetgyógyászat, gyógynövények ellensége, ám ne kövezzen meg senki, a homeopathiás készítményekben én nem hiszek, szerintem ezek hatása maximum placebo szinten működik. Placebo hatás révén a teljesen hatóanyagmentes (kvázi nem valódi, csak annak látszó) tabletta is segít látszólag erre fogékonyaknál, de sajnos a placebo velejárója, hogy minden csoda 3 napig tart, így az újdonság varázsának elmúltával a korábbi tünetek rövidesen menetrendszerűen visszatérnek.
        Ha Önnek jelenleg is problémái és "idegösszeomlásos" előzményei vannak, akkor ne ódzkodjon valódi megoldások keresésétől, a gyógyszeres mellékhatásoktól való túlzott félelmében csak értékes időt veszít és közben konzerválja a tüneteit, melyek krónikussá válnak. A pánik szorongásos betegség, Ön pedig most a terápiától szorong előre, ami elég paradox, ne csússzon bele egy ördögi körbe, mely lehúzza. Minden gyógyszernek, aminek hatása van, sajnos van kockázata is, de ez a kockázat kicsi, és szerintem nem nagyobb, mint elmenni a boltba, bevásárolni, majd hazaérni. Ön jár boltba? Pedig ekkor is lehetne megállás nélkül félni, hogy elüti Önt egy autó, kirabolják az utcán, stb. Igen, előfordulhat mellékhatás, de a kockázat kicsi, a tünetek kezeletlenül maradásának a kockázata viszont igen nagy. Mérlegeljen...!

        Amikor valakinek minden gyógyszer kapcsán valami mellékhatása jön elő, akkor mindig felmerül bennem a kérdés, hogy az tényleg mellékhatás volt-e, vagy csak a gyógyszertől való szorongás vezeti tévútra a beteget és rajta keresztül az orvost. Olyan, hogy valaki mindenféle gyógyszertől mellékhatást tapasztal, valójában nincs. Émelygés, rossz közérzet, viszketés, gyengeségérzés, stb. például olyan gyakoribb szubjektív mellékhatásélmények lehetnek, amik tisztán szorongásos alapon is kialakulnak, az ilyen betegek akár még a placebora is mellékhatást jeleznek, ami egyébként hasznos segítség a jelzett tünetek szervi vagy pszichés voltának elkülönítésekor. A szorongó beteg első dolga, hogy a gyógyszer tájékoztatóját alaposan elolvassa, és ott felsorolt akármilyen csekély kockázatot is hamarosan felismeri magán. Ez pedig igen rossz tendencia, mert nagyon megnehezíti a beteg gyógyítását, potenciális eredményes gyógyszerek esnek ki ezzel a lehetőségek közül.

        A gyógyszerek egyike sem "bódító", viszont tény, hogy sokan szedik saját kútfőből a gyógyszereket össze-vissza, és a túladagolás vezethet ilyen eredményre. Ezért fontos, hogy minden módosítást csak orvosával egyeztetve tegyen.

        Ha viszont a gyógyszeres terápiától végképp tart, akkor is van lehetőség a segítségre, mert pszichoterápiás módszerekkel is lehet kedvező eredményt elérni pánikbetegeknél!

        Jó egészséget kívánva:

         

        Dr. Dinya Zoltán pszichiáter


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-22 08:49:34; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 08:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: