• Pánik - pajzsmirigy - reflux

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        4 éve vagyok pánikbeteg, egy hónapja kiderült: reflux-om van! Kb. egy hete érzem azt, hogy össze van szűkülve a nyelőcsövem, kiver a víz, remegnek a végtagjaim! Ez utalhat még ezek mellé pajzsmirigy betegségre?! Vagy inkább a pániktól van?! Ezt a szorulás pont a szegycsontom felett érzem! De ilyenkor sem enni, sem inni nem tudok! Válaszát előre is köszönöm! Tünde

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Tünde!

        Bár manapság a pánik gyakran elhangzó diagnózis, de azért minden szorongást is tartalmazó rosszullétet nem lenne szerencsés pániknak nevezni, annak elég körülhatárolt kritériumai vannak.
        Az egyik ilyen, hogy a rosszullét mögött a lehetséges szervi okokat ki kell zárni. Pajzsmirigy irányú gyanúja nem derül ki, miből ered, a refluxnak ez nem következménye. Ha azonban kétség merül mégis fel, a kivizsgálást egy vérvétellel kell kezdeni, majd endokrinológus irányában
        kell továbblépni szükség esetén, belgyógyászaton. A pajzsmirigy túlműködése igen kellemetlen szorongásos tünetek forrása lehet.

        A szegycsont mögötti fájdalom inkább a reflux tünete, ha még nem volt gyomortükrözésen, ezen sajnos át kell esnie. Belgyógyászaton gyógyszeres terápia is indítandó, alapos kivizsgálás után. Ezen felül kerülje a kávét, a szénsavas üdítőket, a fűszeres ételeket és lehetőség szerint a stresszt.

        A refluxos panaszok egyik nehézségét az adja, hogy a panaszokat a szorongás (f)okozza, és fordítva, a reflux (f)okozza a szorongást, azaz szinte egy ördögi kör alakulhat ki. A belgyógyászati kezelés mellett ezért pszichiátriai segítségre is szükség lehet, szakszerű feszültségoldó terápia beállításával. Rövid soraiból nem látszik egyértelműen, hogy Ön pánikbeteg, de egy "élő" szakvizsgálat ennek az eldöntésében is segít.

        Jó egészséget kívánva: Dr. Dinya Zoltán  pszichiáter

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-27 22:08:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 08:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: