• Agyérelzáródás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/Nő! Egy olyan problémával fordulok Önhöz,hogy nagymamám 83éves,2002-óta cukorbeteg,2006-óta pacemakere van.Körülbelül 2 hónapja a cukorszintje felszaladt(12-13)és ezután összeesett.Akkor beutaltattuk a belgyógyászatra,de mivel semmi okot nem találtak arra,hogy benntartsák,így másnap hazaengedték.2-3 nap volt mire visszatért a közérzete.Ezután kb.2hét múlva leeset a cukra(2.7;2.3),kihívtuk az ügyeletet,aki javasolta a kórházat.Másnap be is vittük ismét a belgyógyászatra,de nem volt tudatánál,így már aznap haza kellett hozni.Felkerestünk egy neurológust akinek a véleménye az volt,hogy kezdetleges parkinsor-kórja és agyérelmeszesedése van.Írtak ki neki napi 1x-eri Jumex 10mg-os(parkinson kórra),és napi fél Citalopram Orion 20mg-os tablettát(kedélyjavító). Február 22-én szemműtétje volt,ahol a doktor Úr azt mondta,hogy aszemerekben nincs meszesedés(ezért is tudta megoperálni).Itt már voltak vizelési problémák. Február 25-én jött haza.Aznap elég jól volt 70%-os volt.Azóta hol jól van hol rosszabúl. A neurológustól kértünk egy beutalót koponya Ct-re.Március 3-án olyan jól volt,hogy el is tudtuk vinni. A CT eredménye: A kp.vonal megtartott. Az intra-és exctracerebralis liquorterek tágabbak. Periventricularisan kiterjedt,szabnálytalan hypodens területek,a törzsdúcok régiójában apró lacunaris infarctusok találhatók. Vélemény: Vascularis encephalopathia,atrophia A neurologust felhívtuk és azt mondta algopirint adjak neki. Március 4-.5 nagyon kritikus állapotban volt.Nem akart felkellni,és agresszív volt.Ma Március 6-án elég jól volt 50%-ban jól volt,el vittük sétálni is. A vizelési problémái részlegesek,ha jól érzi magát egyedül megy WC-re,és megismer mindenkit.Az étvágyával semmi gond nincs,ivás egy kicsit nehezebben megy. Mi agyárelzáródásra gyanakszunk.Gondoltunk egy pár gyógyszerre,ki szeretnénk kérni véleményét róla:Piracetarm injekció;Nontropil infuzió. Szeretnénk tanácsot kérni Öntől,hogy javítható-e a Mama állapota,,a legkisebb tünetjavítás is sokat számítana nekünk. Tisztelettel:Takács Viktória

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a stroke témában

        Kedves Viktória! A Nagymamája tüneti alapján demenciája van a mamának, azaz idős kori elbutulása. A Nootropil és a Piracetam hatóanyaga ugyan az. Idős korban adásuk óvatossággal megpróbálható, zavartságot okozhat. Agyérelzáródása nagy valószínűséggel nincsen a Nagymamának, mivel annak másabb tünetei vannak. A CT alapján agyi kisérbetegség következtében alakultak ki a tünetei, ez pedig a cukorbetegség és magas vérnyomás következménye. Demencia szakrendelést keressenek fel, ott tudják a megfelelő terápiát előírni.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika

        Kérdés: 2011. március 07., 00:40; Megválaszolva: 2011. március 08., 19:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: