Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász frissítve:

A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is veszélyeztethetik.

A magas vérzsírszint veszélyes, mivel a vérben keringő, fölösleges mennyiségű, többféle eredetű és szerkezetű lipid (zsír) molekulák lerakódnak az ütőerek (artériák) falának belső oldalán, ahol gyulladásos reakciót provokálnak, illetve úgynevezett plakkokat képeznek, a korábban rugalmas erek egyre merevebbek és merevebbek lesznek, szűkület is kialakulhat. Ezt nevezzük érelmeszesedésnek, más néven arterioszklerózisnak, ami a szívinfarktus és a stroke első számú rizikófaktora.

Ezt is olvassa el! Amikor minden perc számít - Stroke és szívinfarktus

Az érelmeszesedés kialakulásában a fizikai aktivitás hiánya, a dohányzás, a túlsúly, a genetikai hajlam, valamint az egészségtelen zsírokat tartalmazó étrend játszik szerepet. A tudósok azonban nemrég egy további rizikófaktorra bukkantak, ami szerepet játszhat az érelmeszesedés kialakulásában: olyan zsírokról van szó, amelyeket szájüregi és bélbaktériumok termelnek.

Veszélyes zsírok

Frank Nichols és kollégái a Connecticuti Egyetemről különböző kórházak pácienseinek ereiben lévő plakkokat vizsgáltak. Ezekben a plakkokban speciális szerkezetű szokatlan zsírokra bukkantak, amelyek egészséges emberek és állatok szervezetében nem fordulnak elő. Ezek a zsírok a Bacteriodetes nevű speciális baktériumtörzstől származnak.

„Ezek a baktériumok folyamatosan ki zsírhólyagocskákat választanak ki, amelyek szőlőfürtszerűen néznek ki” – mondja a tanulmányt vezető Frank Nichols. A zsírcseppecskék könnyen bekerülhetnek a véráramba, és szétterjedhetnek a szervezetben.

Végzetes reakciók

Az erek falában lévő immunsejtek a baktériumok által termelt zsírokat idegenként ismerik fel, bakteriális fertőzés jelének tekintik ezeket, és „riadóztatják” az immunrendszer többi elemét. Egy gyulladásos láncreakció indul be, ami hosszú távon károsítja az ereket. Enzimek a baktériumok által termelt zsírokat alkotóelemeikre bontják. Ez azonban tovább rontja a helyzetet, mivel a zsírok lebontásából származó alkotóelemekből olyan molekulák épülnek fel, amelyek továbbra is fenntartják a gyulladásos reakciókat.

Beteg fogíny, beteg erek

Az már régóta ismert tény, hogy azok körében, akik fogínygyulladástól szenvednek, nagyobb az érelmeszesedés kockázata. A baktériumok által termelt, most felfedezett zsírok nyilvánvalóan kulcsszerepet játszanak ebben. A megfelelő szájhigiénia és esetleges fogínygyulladás esetén annak teljes körű kezeltetése nemcsak a fogak, hanem az erek érdekében is fontos, hiszen így az érelmeszesedésnek legalább az egyik rizikófaktora kiküszöbölhető.

Az érelmeszesedés egy alattomos folyamat, már fiatalkorban elkezdődhet, de a következmények jelentkezéséig több évtized is eltelhet. Az orvosok a 80 éves kor feletti páciensek esetében mindig feltételezik az érelmeszesedés fennállását.

Tovább Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.