• Térd probléma 3.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Bogdán Doktor úr! Köszönöm a korábbi kérdéseimre (2010-07-20 és 2010-07-23) adott pontos válaszait, pedig látatlanban nem könnyű tanácsot adni. A térdfájásom okának chondromalacia patellae-t diagnosztizáltak: röntgen és vizsgálat alapján. Azt mondták a rtg kép kissé zavaros volt (sajnos nem kaptam meg), az MR mennyivel ad pontosabb képet? Előző hónapban Condrosulf mellett Seractilt szedtem, de az nem használt semmit (a térdemre, viszont rendkívül fáradt és álmos voltam tőle). Most Xilox-ot írtak fel. Viszont Gilbert szindrómás vagyok, szedhetem emiatt a Xilox-ot? Illetve Dio-PP-t is szedek. Szedhetők együtt a gyógyszerek? Sajnos az orvostól elfelejtettem ezeket megkérdezni. És az utolsó kérdésem az lenne, hogy mennyire kell kímélnem a térdem, hogy ne rosszabbodjon? Szeretek kerékpározni és túrázni, ezeket végezhetem kíméletesen? Köszönettel, Szilvia

        Dr. Bogdán Aurél válasza a térdízület témában

        Az MRI annyival pontosabb mint a röntgen, hogy ténylegesen láttatja a porcokat, így pontosabban meg tudjuk ítélni az elváltozások mértékét. A röntgenen nem látszik a porc, csak a csontok közötti távolságokból és halvány árnyékokból következtetünk azok épségére, vagy kóros voltára. Ha ez a diagnózis ténylegesen fennáll, akkor sajnos a túrázásról le kell mondani, vagy csak módjával végezni, mert főleg hegymenetben a térdkalács porcfelszíne jelentősen igénybe van véve. A kerékpározás már elfogadhatóbb sport, még az úszást tudnám ajánlani mellé. Ezeknél nincs, vagy csak minimális testsúly jut a porcfelszínre, így a porc további károsodása is lassabb. A condrosulf mellett Dona por szedése is javasolt, mert így a porc mind két fő alkotója rendelkezésre áll a szervezetben a meglévő porcállomány kondicionálására. A Xilox és minden más nem szteroid gyulladás csökkentő szedhető Gilbert kórban, ha a májenzimek rendben vannak, de akkor is csak nagy odafigyeléssel, a legkisebb, de még hatásos adagban és rendszeres laborkontroll melett.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2010. október 28., 08:59; Megválaszolva: 2010. november 02., 10:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: