• Csukló ízület

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Bal csuklómon 12 éves koromban volt egy törés. (Foci közben elestem.) A törés összeforrt, azóta nem volt vele problémám semmilyen fizikai igénybevétel esetén (sport, munka). Fél éve kezdett el fájni, amikor fizikai munkát/feladatot végzek vele. Az elmúlt 2 hétben pedig már folyamatosan fáj. (Hétvégi fizikai munka után kezdett el egyfolytában fájni.) Háziorvos írt fel gyulladáscsökkentőt (AFLAMIN), illetve krémet (Zsohár Fastum). Vállam is meghúzódott, így egyúttal arra is használom a felírt gyógyszereket.) Elmentem biztonság kedvéért csukló röntgenre. Ennek eredménye: "Fractura nem látható. A radio-carpilis ízületi rés ultaris része vetületében lágyrész meszesedések ábrázolódtak." Kérdésem: ez pontosan mit jelent? Mitől alakult ki, hogyan előzhető meg, hogyan kezelhető, milyen gyógyszer szedése javasolt, illetve milyen mozgás/torna javasolt? Egyébként jobbkezes vagyok, szóval számítógép/egér helytelen használata vélhetően nem lehet a bal csukló esetében ok a fájdalom/probléma kialakulására. A fent említett gyógyszereken kívül rendszeresen szoktam szedni a Biotech Usa Arthro Guard termékét a térdem miatt. (A jobb lábamon a középtérdszalag szakadása illetve műtéte 4 éve történt.) Ezen felül rendszeresen szedek multivitamint, Mg-CA-ot. A válaszhoz/diagnózishoz hasznos lehet a legfrissebb – december végi vérkép, ami alapján: koleszterin érték magasabb a megengedettnél (6,1 az 5,2 maximális helyett). Vérsejtsüllyedés 11 mm/ó a- 1-10 sávon kívül. A neutrophil 43,6% az 50-70 sávon kívül. A lymphocyta 41.9% a 24-40%-os sávon kívül. Az Eosinophil 4,2% az 1-4 sávon kívül. A Hemoglobin 137 g/L a 140-175 sávon kívül. Egyéb eltérés nem volt a megadott sávértékekhez képest. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a csuklófájdalom témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírtak alapján a kialakult lágyrész meszesedés többszöri, ismétlődő mikrotraumák, gyulladás, megerőltetés, ízületbe adott injekciók miatt lehet. Erre gyulladáscsökkentő tartós szedése javasolt, illetve kiegészítő vizsgálatok, mely miatt keressen fel egy ortopédiai, vagy baleseti szakrendelést. csuklószorító viselése, vagy fásli alkalmazása szintén javasolt.


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. január 20., 13:09; Megválaszolva: 2017. január 23., 16:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő, a panaszaim 9 napja kezdődtek, amikor este lefekvés előtt éreztem, hogy kezd fájni a jobb lábfejem a nagylábújjamnál. Reggelre bedagadt az egész lábfejem és annyira fájt a nagylábujjamnál a bütyöknél, hogy hozzá sem...
        Tisztelt Doktor úr/nő ! 17 éves fiú vagyok a problémám pedig az, hogy a vállam illetve az egész felsőtestem keskeny és vékony, korosztályomhoz képest fejletlennek érzem magam. Enyhe gerincferdülésem is van, ebből kifolyólág kicsit púpos a...
        Jó napot kívánok! Kérdésem az lenne , hogy volt 07.07én egy labdarúgó torna melyen egy teljesen ártalmatlan, gyenge lövésbe beletettem a lábamat kissé megtekerte a lábfejemet és ezután szúró fájdalmat éreztem a boka illetve achilles...