• Csukló ízület

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Bal csuklómon 12 éves koromban volt egy törés. (Foci közben elestem.) A törés összeforrt, azóta nem volt vele problémám semmilyen fizikai igénybevétel esetén (sport, munka). Fél éve kezdett el fájni, amikor fizikai munkát/feladatot végzek vele. Az elmúlt 2 hétben pedig már folyamatosan fáj. (Hétvégi fizikai munka után kezdett el egyfolytában fájni.) Háziorvos írt fel gyulladáscsökkentőt (AFLAMIN), illetve krémet (Zsohár Fastum). Vállam is meghúzódott, így egyúttal arra is használom a felírt gyógyszereket.) Elmentem biztonság kedvéért csukló röntgenre. Ennek eredménye: "Fractura nem látható. A radio-carpilis ízületi rés ultaris része vetületében lágyrész meszesedések ábrázolódtak." Kérdésem: ez pontosan mit jelent? Mitől alakult ki, hogyan előzhető meg, hogyan kezelhető, milyen gyógyszer szedése javasolt, illetve milyen mozgás/torna javasolt? Egyébként jobbkezes vagyok, szóval számítógép/egér helytelen használata vélhetően nem lehet a bal csukló esetében ok a fájdalom/probléma kialakulására. A fent említett gyógyszereken kívül rendszeresen szoktam szedni a Biotech Usa Arthro Guard termékét a térdem miatt. (A jobb lábamon a középtérdszalag szakadása illetve műtéte 4 éve történt.) Ezen felül rendszeresen szedek multivitamint, Mg-CA-ot. A válaszhoz/diagnózishoz hasznos lehet a legfrissebb – december végi vérkép, ami alapján: koleszterin érték magasabb a megengedettnél (6,1 az 5,2 maximális helyett). Vérsejtsüllyedés 11 mm/ó a- 1-10 sávon kívül. A neutrophil 43,6% az 50-70 sávon kívül. A lymphocyta 41.9% a 24-40%-os sávon kívül. Az Eosinophil 4,2% az 1-4 sávon kívül. A Hemoglobin 137 g/L a 140-175 sávon kívül. Egyéb eltérés nem volt a megadott sávértékekhez képest. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a csuklófájdalom témában

        Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. A leírtak alapján a kialakult lágyrész meszesedés többszöri, ismétlődő mikrotraumák, gyulladás, megerőltetés, ízületbe adott injekciók miatt lehet. Erre gyulladáscsökkentő tartós szedése javasolt, illetve kiegészítő vizsgálatok, mely miatt keressen fel egy ortopédiai, vagy baleseti szakrendelést. csuklószorító viselése, vagy fásli alkalmazása szintén javasolt.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. január 20., 13:09; Megválaszolva: 2017. január 23., 16:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! 2016 május 27. én elütöttek. Szeptemberben artroszkópos műtét történt, melynek során mediális meniscus lebenyes szakadását, valamint kiterjedt medialis femurcondylus chondralis sérülést találtak, továbbá az elülső...
        Tisztelt Doktor Nő/úr! Olyan kérdésem lenne, hogy par napja elkezdtek ropogni az ízületeim, csontjaim (bokám,térdem,combcsontom,derekam,csuklóm,könyököm,vállam,ujjaim..), én egy vékonyabb alkatú lány vagyok. Eddig nem volt problémám...
        Tisztelt Doktornő! A hátam levegővételnél fájt, ezért elmentem a körzeti orvoshoz. Kaptam beutalót a radiológiára. Nyaki és háti gerinc felvétel készült, scoliosis gyanú miatt. A leletem a következő lett: A nyaki lordosis íve...
        Tisztelt Doktornő! Tanácsát kérem: elvileg alávethetem-e magam térdprotézis beültetésre az alábbi egészségi problémáim (időskori betegségeim) ismeretében:
        Jó napot! Egy hóbapja becsípődött a derekam majártam fiziterápiára is de nem mondhatnám ,hogy sokat javult . Állno sokáig nem birok voltam ct én annak az eredményét na kaltam meg és kérdezni szeretném hogy most pontosan mi a bajom. Ez van a...
        Kedves Doktor Úr/Nő! Több mint egy hónapja nagyon erős derékfájással küszködöm, ami akadályoz a mozgásban és sokszor nyugalmi helyzetben is érzem. Szeretném a gerinc MR vizsgálati leletem véleményezését kérni. A lumbalis lordosis íve...
        Tisztelt Doktornő! Július végén nyaralás után jelentkezett először éles 1-2 pillanatig tartó döfő, szúró fájdalom a jobb térdhajlatomban talán inkább a vádli irányában. Akkor a háziorvosomnak megmutattam, aki azt mondta, hogy ilyenkor...
        Tisztelt Doktornő! Fél éve egy labdarugómérkőzés utáni reggel olyan derekfajsra keltem, hogy csak fajdalomcsillapito gyógyszerel tudtam a napi szükségleteimet elvégezni. A fajdalom egy hét alatt elviselhető szintre csökkent de tovabbra is fenn...
        Tisztelt Doktornő! 6 hónapja tartó derékfájdalmaim vannak amik általában akkor jönnek ki amikor a hólyagomban is érzek nyomó, néha szúró fájdalmat.(Bár nem tudom mennyire függ össze) Ülésnél ha nem húzom ki magam akkor érezhető,...
        Kedves Doktornő! 2 hónapja fáj már a derekam, keresztcsont, majd vándorol a fájdalom deréktájon, lábba is kisugárzik néha. Röntgen eredményem okozhatja ezt? A lumbalis lordosis íve a felső szakaszon csökkent, az alsó szakaszon fokozott, a...