• Diffúz nagy B sejtes lymphoma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Váróczy László,

         

        Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy a 18 éves lányomnál

        C83.3: Non-Hodgkin lymphoma, nagy sejtes (diffúz)

        M9683/: Malignus lymphoma, centroblastos, diffúz (C83.3)

        D64.9: Anaemia k.m.n

        diagnosztizáltak.

        4 alkalommal kapott R-CHOP kezelést, LDH szint megugrása miatt (900 - 2800 - 3522) R-DHAP kezeléstre váltottak, mely újabb LDH szint emelkedést eredményezett. Jelenleg harmadik féle protokoll gyógyszerére várunk. (Ebben a pillanatban még nem ismeretes számunkra az LDH szint és a harmadik protokoll neve, 4x24 órás kezeléses lesz)

        Daganat nagyon nagy a mellkasban és a gyomrában. Állapota jó, immunrendszere nagyon hamar megerősődik.

        Kérdésem, hogy ki lehetne e deríteni, hogy melyik protokoll lenne neki hatásos?

        Az R-CHOP első kettőnél nagy fokú javulást tapasztaltunk, újra rendesen tudott lélegezni.

        Bőrével régebben is mindig voltak problémák. Nagy fokú korpásodása volt, amire a bőrgyógyász írt fel neki ecsetelőt. Tini korára ez megszünt. Betegsége kiújulása előtti 1-2 évben az orránál jelent meg időnként "hidegallergia" szerű kiütés, melyre neogranormon kenőcs elég hatékonynak bizonyult.

        Nem tudom, hogy ez számít e bármit is, vagy teljesen független a betegségétől.

        Amúgy sose volt beteges gyermek.

        Kérném segítségét, véleményét, hogy mivel tudnánk segíteni, megoldást találni.

        Kezeléseken kívül az orvos kérésére semmiféle immunerősítőket stb. nem szed.

         

        Válaszát előre is köszönöm!

        Tisztelettel: Bné Edina

        WEBBeteg szakértő válasza a limfóma témában

        Kedves Edina!

        A diffúz nagy B-sejtes lymphoma (DLBCL) esetén az elsőként választandó kemoterápiás protokoll az R-CHOP. Ha a beteg erre nem reagál megfelelően, alternatív, egyben erősebb, toxikusabb kemoterápiát kell választani, ilyen a DHAP is, és még vagy tucatnyi más kombináció. A lényeg, hogy ilyen esetekben a kezelőorvosnak fel kell vetnie az autológ őssejt-tranaszplantáció szükségességét, mert vélhetően csak ez vezethet a teljes gyógyuláshoz. Az Ön lánya esetén beszéltek-e erről? Történt-e PET-CT vizsgálat az eddigi terápia eredményességének felmérése céljából? (Az LDH önmagában ma már nem elegendő a terápiás válasz lemérésére!!)

        A citosztatikus szerek okozhatnak különféle bőrtüneteket, de ezt a problémát én most teljesen mellékesnek érzem, az volna a fontos, hogy a lánya a daganatos betegségeből mihamarabb kigyógyuljon!


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2010-04-09 11:45:05; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 08:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: