• CT kontrasztanyaga mind jódtartalmú?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Alhasi fájdalmaim miatt a proctológus has-kismedencei CT-re küld.Korábbi műtét (epe)során kiderült,hogy jódérzékeny vagyok.A CT alkalmával az intravénás kontrasztanyag jódtartalmú.Félek a következményektől.Nincs más kontrasztanyag amit lehet ilyenkor alkalmazni?Ha megtagadom a kontrasztanyag alkalmazását, akkor csak korlátozottan értékelhető a vizsgálat?

        Dr. Laki András válasza a CT, kontrasztanyag, jód tartalom témában

        Tisztelt Kérdező! A hasi-kismedencei CT vizsgálatok során általában szájon át és intravénásan is adunk kontrasztanyagot. A szájon át adott kontrasztanyagból van jódos és létezik nem jódtartalmú (báriumos), utóbbi nyilvánvalóan nem probléma az Ön esetében. Az epeműtét során kiderült jódérzékenységet valószínűleg a műtét előtti bőrlemosáshoz alkalmazott jódos oldat okozta, ami összetételében egészen más, mint a kontrasztanyagokban lévő jód. A fertőtlenítő oldatra való allergiából nem következik az, hogy kontrasztanyagokra is biztosan allergiás lesz. A tapasztalatok és az erre vonatkozó szakirodalmi adatok szerint a jódos lemosókra allergiás betegeknek nem nagyobb a kockázatuk a kontrasztanyag elleni érzékenységre, mint másoknak, vagyis csak ezért nem indokolt a kontrasztanyag beadását elkerülni. Intravénás kontrasztanyag nélkül a hasi és kismedencei CT vizsgálatok erősen korlátozott értékűek, bizonyos elváltozások így is látszanak, de általában nem adható korrekt vélemény. Én tehát nem beszélném le az intravénás kontrasztanyagról. Ha ezek ellenére mégis aggódik a szövődmények miatt és nem szeretné a vizsgálatot kontrasztanyaggal, továbbá ultrahangvizsgálatokkal (hasi-kismedencei, esetleg még hüvelyi ultrahanggal) nem derül ki a panaszok eredete, akkor CT helyett végezhető MR vizsgálat is - kivéve abban az esetben , ha más ok miatt ellenjavallt, például pacemaker vagy egyes fémanyag-beültetések, fémszilánkok a testben stb.). Az MR esetében az alkalmazott kontrasztanyagok egyáltalán nem tartalmaznak jódot. A CT-nek vannak azért előnyei is az MR-hez képest,például gyorsabb maga a vizsgálat, egyszerre nagyobb területek - has és kismedence egyszerre is - jobban vizsgálhatóak, bizonyos elváltozások még jobban is ábrázolódnak. A kismedencében a méh és petefészkek vonatkozásában viszont az MR a jobb vizsgálómódszer.


        Kérdés: 2011. december 14., 11:45; Megválaszolva: 2011. december 17., 09:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: