• Bélbaktérium a szájban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 4 hete húzódó, újra-újra kiújuló garat és mandulagyulladás miatt már a 3. antibiotikum kúrám "fogyasztom". Jártam fül-orr-gégészeti szakrendelésen (többször is), tüdőgondozóban és mindenhol rendben találtak mindent. Fül-orr-gégészeten csak tükrözés volt, illetve megnyomkodták a manduláim, de a fülemig hatoló fájdalom ellenére azt mondták, hogy minden rendben. Ekkor már 2 antibiotikum kúrán túl voltam (Zinnat és Aktil Duo), mindkét kúra látszólag eredményt hozott, de a szedés után másnaptól visszatértek a tünetek még erősebb formában (változó láz, hőemelkedéstől 39,5-ig, nyaki nyirokcsomók fájdalma, stb). Végül tovább küldtek a tüdőgondozóba, atípusos tüdőgyulladás gyanúval, akik szintén mindent rendben találtak. Ám a tüdőgondozóban a doktornő írt egy ajánlást és egy beutalót vérvételre, hogy tekintve az eddigi eredménytelenséget, ha a CRP értékem magas, akkor klaritromicin vagy doxycilin tartalmú antibiotikumot írjon fel a háziorvos 2 hétre, atípusos kórokozó gyanú miatt. A CRP értékem 40-es lett, (picit magas GPT, alacsony vas, a többi rendben) így április 7.-én elkezdtem Fromilid Uno-t szedni. Önszorgalomból elmentem április 9.-én magánúton egy fül-orr-gégészhez, aki szerint vírusos eredetű a bajom, azért nem hatnak rá az antibiotikumok. Ő végre garatváladék mintát is vett, aminek az akkor 2 napja tartó antibiotikum kúra miatt negatív eredménye lett, ám bélbaktérimokat találtak a mintámban. Lassan egy hete szedem a Fromilidet, fájdalmam, lázam egyáltalán nincs, de a manduláim még mindig egy picit nagyok, de beszedem a 2. heti adagot is, hátha ez alkalommal sikerrel járok. Ön szerint van összefüggés a számban lévő bélbaktériumok és a szűnni nem akaró gyulladás között? Illetve hogyan lehetne hatékonyan megszabadulni a bélbaktériumoktól? A szájhigiéniára fokozottan ügyelek, már csak a 1,5 éve folyamatban lévő fogszabályzás miatt is, de ezek szerint valahol mégis hiba csúszott a rendszerbe. Esetleg az antibiotikum mellett szedett probiotikum ezt nem befolyásolhatja? A mintaadás napján reggel éhgyomorra mentem, aznap semmilyen gyógyszert nem vettem még be. Továbbá csatoltam egy képet a mostani antibiotikum kúrát megelőző állapotról és a mai napiról. Érdeklődve várom válaszát a szájban lévő bélbaktérium kérdésében, illetve hogy Ön szerint így ránézésre kórosak-e a manduláim. Köszönöm szépen!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a garatgyulladás, láz témában

        Tisztelt Uram! Véleményem szerint a 2. (ápr 13.) képen is tagolt felszínű, krónikus gyulladásra jellemző kép látható. Az első képen a hám kifejezetten lobos, a tonsillákon fehéres exsudatum van. A gram negatív (bél)baktériumokra a makrolid gyógyszer, amit szed, általában jól hat. Azonban abban az esetben, ha visszatérő vagy elhúzódó a probléma, az ön korában a mandulaműtét lenne a definitív megoldás. A probiotikumok nem E. colit vagy enterobacter törzseket tartalmaznak, szerintem nem ezzel függ össze a torokváladék pozitivitása.


        Kérdés: 2017. április 13., 16:17; Megválaszolva: 2017. április 20., 15:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: