• Pajzsmirigy alulmüködés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyem/Uram, Januárban pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg nálam (Prothombin th range-83%, INR-1.15, TSH 3GEN- 100.00, FT4 0.56) 30 éves vagyok, 167 cm és 47 kg. Soha nem voltam kövér, de voltam már 52kg is. A bőrszárazságon kívül semmilyen tünet nem egyezik a tipikus hypothyreosis-os betegekével. Most Euthyrox 100mg-ot szedek,és a TSH, FT4, FT3 normál értékű, viszont az Anti-TPO amit idáig nem néztek 271.80 . Teljesen aktív életet éltem a gyógyszer szedése előtt is, az orvos épp túlműködésre gyanakodott az eredmények előtt. Igazából semmi problémám nem volt (van) az étvágytalanságon kívül. Az orvos azt mondta, hogy ilyen magas TSH értékkel a betegeket szinte bekómázva hozzák a rendelőjébe. Kérdezte az orvos, hogy volt-e balesetem, műtétem, mert a stressz is okozhatja a pm gyulladást. 10 éve volt egy komoly autóbalesetem, lehet, hogy azóta megvan ez a nyavajám? Kérdésem az lenne, hogy valójában lehet hinni a laborvizsgálatoknak, és tényleg alulműködésem van? Az immunhiányos gyulladással kapcsolatban olvastam, hogy az első szakaszban túlműködéses tüneteket is okozhat. És szeretném még kérdezni, hogy mi a különbség az L-thyroxin és az Euthyrox tabletta között? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában


        Kedves Hölgyem!

        Tünetei így leírva valóban nem feleltek meg az alulműködés tüneteinek,
        de a valóságban elég gyakran találkozunk ilyen esetekkel a
        rendelőben. Általában az ilyen esetekben nem árt újabb labor
        vizsgálatot kérni, de ez az esetek szinte teljes százalékában az előző
        eredményt támasztja alá (ennek oka az egyénileg eltérő
        anyagcserében, illetve tartalék kapacitásban is keresendő). Valójában
        a TSH abszolút értéke és a tünetek alapján szabható meg a T4
        megfelelő dózisa  - ez alapján is biztosan valóban alulműködött
        pajzsmirigye a kezelés előtt. A 10 évvel ezelőtti baleset nem valószínű,
        hogy okozhatta ezt az alulműködést. Az aTPO érték alapján inkább a
        pajzsmirigy autoimmun gyulladása (ún. Hashimoto-thyreoiditis) okozta
        alulműködés a valódi ok (a legtöbb pajzsmirigy gyulladás valóban
        kezdeti szakaszában járhat túlműködéssel – azonban ennek tünetei a
        legtöbb esetben igen enyhék, később pedig általában már nem is
        tulajdonít neki jelentőséget a beteg). Az  L-Thyroxin és Euthyrox
        (valamint a Letrox) között biológiai hatékonyságban eltérés nincs, csak
        más-más cég gyártja, más néven – a tapasztalat szerint bármelyik
        bizalommal adható.

        Üdvözlettel: 

        Dr. Balogh Imre

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-07-11 00:45:48; Megválaszolva: 2008. július 11., 00:45

        Tudjon meg többet: pajzsmirigygyulladás
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Mellékelten küldeném eredményeimet és kérem mondja el véleményét.Nagyon stresszes vagyok miatta sajnos pánikbeteg is és ezért nem szeretnék 10.-ig izgulni ugyanis akkora kaptam csak időpontot a endokrinológushoz...
        Tisztelt Doktornő! TSH 5,65 mIU/l + 0,27 4,20 FT4 16,29 pmol/l 12,00 22,00 FT3 5,53 pmol/L 3,10 6,80 Anti-TPO < 5 IU/mL 0,0 34,0 értékeket kaptam meg ma. Kérdésem kell gyógyszert szednem? (TSH érték kicsit magasabb, ahogy...
        Tisztelt Doktornő!Szeretném megkérdezni Öntől ,hogy a férjemnek pajzsmirigy gondja van és a tsh-ja 0.02 eddig letrox-ból 75-ből felet szedett esetleg ezután kevesebbet kellene-e szednie? Szedett már 50-est azelőtt.Kapott már az endokrinológiára...
        Tisztelt Doktornő! 2001-ben diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy alulműködés immunbetegséget. Azóta szedem az L-thyroxin gyógyszert. Jelenleg 25 mikrogrammot szedek. Rendszeresen járok vérvizsgálatra, a leleteim mindig is rendben voltak. Egy...
        Kedves Doktornő! 13 éves kislányomról szeretném megtudni,hogy alacsony növésű-e ön szerint.Férjem 172 cm,én 164 cm vagyok, a 21 éves fiam 175 cm magas.A kislányom már évek óta 148 cm,kb.60 kilogramm.A menstruációja 10 éves korában már...
        Tisztelt Doktornő! Hárompontos vércukor vizsgálaton vettem részt, a leleteim a következőek glucose:0 perces:6,6 mmol/L 60 perces:10,7...
        Tisztelt Doktornő! Hárompontos vérvételen voltam,az eredményeim: Glucose:0perc:6,6...
        Kedves Doktornő! Ismételt vetélések miatti kivizsgáláson Hasimoto thyreoditist diagnosztizáltak. Más tüneteim a betegség kapcsán nincsenek. Anti tpo: 136,9 U/mL; TSH: 0,43 mIU/L; T4: 10,63 pmol/L; T3: 5,26 pmol/L; Tireoglobulin: 21,83...
        Tisztelt Doktornő, Terhességem alatt 5.2 volt az LDL koleszterin szintem (korábban éveken át 5.8-7 között ingadozott), összetett pajzsmirigy vizsgálat nem mutatott eltérést. 2015. elején szültem, majd márciusban 7.8 volt az LDL, májusban pedig...
        Kedves Doktornő! Lányomat 8 évesen vizsgálták endokrinológián alacsonynövés miatt. A leleten ez található: Csontkora kb 5 év 9 hó, D3 vitamin szintje alacsonyabb, kollagén keresztk., valamint oszteokalcin és IgA magasabb a normálisnál, a...
        Tisztelt Doktor Nő! 24. órás vizelet vétel eredményével kapcsolatban kérem szíves véleményét. Hypertonia miatt kivizsgáláson estem át. A vérvételi labor eredmények rendben lévőek, hasi ultrahang ugyancsak rendben lévő. A 24. órás...
        Tisztelt Doktornő! Vérvizsgálat során az alábbi eredményt kaptam: Szabad T4: 1,09 ng/dl (ref.:0,7-1,48) Szabad T3: 5,66 pg/mL (ref: 1,71-3,71) Ultrasens. TSH: 0,3204 uIU/mL (ref:0,3500-4,9400) Kérdéseim: A fenti értékek mire utalhatnak,...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Vérvizsgálat során az alábbi eredményt kaptam: Szabad T4: 1,09 ng/dl (ref.:0,7-1,48) Szabad T3: 5,66 pg/mL (ref: 1,71-3,71) Ultrasens. TSH: 0,3204 uIU/mL (ref:0,3500-4,9400) Kérdéseim: A fenti értékek mire utalhatnak,...
        Tisztelt Doktornő! A 15 éves lányom történetét másolom ide, de időpont egyeztetés végett fogom Önöket hívni. De sajnos a dolog nem hagy nyugodni, ezért próbálkozom itt is, hátha hamarabb választ kapok. Nagyon szeretnék egy teljes...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2013-ban 45 kilogrammot híztam pár hónap alatt. Voltam pajzsmirigy UH-on, ahol megállapították, hogy leállt a múködése, tele van cystikus göbökkel. Idén februárban voltam szakrendelésen, TSH:1,290 T4: 13,87 Anti...
        Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni. 27 éves nő vagyok, 2 éve diagnosztizáltak nálam pajzsmirigy alulműködést. A TSH értékem mindig 10 alatt volt, az elmúlt egy évben 2-3 közötti már (L-Thyroxint szedek). Egyszer néztek TPO...
        Tisztelt doktornő! Babát szeretnénk, ezért az orvosom javaslatára elvégeztettem az alábbi laborvizsgálatot. Szeretném, ha megírná ezzel kapcsolatban a véleményét. Glukoz: 5,3 mmol/L 120 perces glucose: 4,4 mmol/L Inzulin: 7,6 mIU/L Inzulin...
        Az érdekelne , hogy 142- es TPO - aktív érték mennyire számít súlyos pajzsmirigy gyulladásnak . Van - e lehetőség a teljes gyógyulásra , vagy ez már mindig így marad és életem végéig gyógyszert kell szednem ? Köszönöm szépen előre is...
        Üdvözlöm! Korábban volt egy vetélésem ami után kiderült hogy Leiden heterozigóta mutációm van. Azóta nem sikerül a baba sem. Voltam vérvételen.... (ciklus 3.napján) Az eredményeim: Glükóz: 4.4 mmol/L TSH: 4.41 mIU/l FT4:...
        30 éves nő vagyok. Januárban magas tesztoszteron szintet állapítottak meg. Az egyik leleten 2,79 a másikon 2,5 volt. Egyetlen tünetem a hajhullás volt. Minden más leletem jó volt. ( nem vagyok túlsúlyos, 48 kg.) 2x voltam hasi és hüvelyi...