• Pajzsmirigy alulmüködés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyem/Uram, Januárban pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg nálam (Prothombin th range-83%, INR-1.15, TSH 3GEN- 100.00, FT4 0.56) 30 éves vagyok, 167 cm és 47 kg. Soha nem voltam kövér, de voltam már 52kg is. A bőrszárazságon kívül semmilyen tünet nem egyezik a tipikus hypothyreosis-os betegekével. Most Euthyrox 100mg-ot szedek,és a TSH, FT4, FT3 normál értékű, viszont az Anti-TPO amit idáig nem néztek 271.80 . Teljesen aktív életet éltem a gyógyszer szedése előtt is, az orvos épp túlműködésre gyanakodott az eredmények előtt. Igazából semmi problémám nem volt (van) az étvágytalanságon kívül. Az orvos azt mondta, hogy ilyen magas TSH értékkel a betegeket szinte bekómázva hozzák a rendelőjébe. Kérdezte az orvos, hogy volt-e balesetem, műtétem, mert a stressz is okozhatja a pm gyulladást. 10 éve volt egy komoly autóbalesetem, lehet, hogy azóta megvan ez a nyavajám? Kérdésem az lenne, hogy valójában lehet hinni a laborvizsgálatoknak, és tényleg alulműködésem van? Az immunhiányos gyulladással kapcsolatban olvastam, hogy az első szakaszban túlműködéses tüneteket is okozhat. És szeretném még kérdezni, hogy mi a különbség az L-thyroxin és az Euthyrox tabletta között? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában


        Kedves Hölgyem!

        Tünetei így leírva valóban nem feleltek meg az alulműködés tüneteinek,
        de a valóságban elég gyakran találkozunk ilyen esetekkel a
        rendelőben. Általában az ilyen esetekben nem árt újabb labor
        vizsgálatot kérni, de ez az esetek szinte teljes százalékában az előző
        eredményt támasztja alá (ennek oka az egyénileg eltérő
        anyagcserében, illetve tartalék kapacitásban is keresendő). Valójában
        a TSH abszolút értéke és a tünetek alapján szabható meg a T4
        megfelelő dózisa  - ez alapján is biztosan valóban alulműködött
        pajzsmirigye a kezelés előtt. A 10 évvel ezelőtti baleset nem valószínű,
        hogy okozhatta ezt az alulműködést. Az aTPO érték alapján inkább a
        pajzsmirigy autoimmun gyulladása (ún. Hashimoto-thyreoiditis) okozta
        alulműködés a valódi ok (a legtöbb pajzsmirigy gyulladás valóban
        kezdeti szakaszában járhat túlműködéssel – azonban ennek tünetei a
        legtöbb esetben igen enyhék, később pedig általában már nem is
        tulajdonít neki jelentőséget a beteg). Az  L-Thyroxin és Euthyrox
        (valamint a Letrox) között biológiai hatékonyságban eltérés nincs, csak
        más-más cég gyártja, más néven – a tapasztalat szerint bármelyik
        bizalommal adható.

        Üdvözlettel: 

        Dr. Balogh Imre

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
         WEBBeteg szerkesztőség
        Tisztelettel!
        WEBBeteg szakértő
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-07-11 00:45:48; Megválaszolva: 2008. július 11., 00:45

        Tudjon meg többet: pajzsmirigygyulladás

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr Úr/Nő! Nagyon aggódom !28 éves vagyok és eddigi életem során mindig 44-45kg voltam,soha nem kellett odafigyelnem,hogy mit és mennyit eszek mert ilyen géneket örököltem.Aktív sportoló vagyok egészségesen táplálkozok,napi...
        Tisztelt Doktornő!4 éve struma nodosát diagnosztizáltak nálam, a biopszia negatív lett, a labor tökéletes. Ma is kifogástalan a labor, nyelési problémákat most már nem okoz ( 4 éve is csak kb. 1 hónapig), 3,2 cm azonban a göb.Az orvosok...
        Kedves Doktornő! A jelenlegi várandósságom előtt inzulin rezisztenciát diagnosztizáltak. Erre gyógyszert és diétát írtak elő. A kontrollnál (diéta, sport és gyógyszer mellett) megemelkedett a vércukorszintem. Akkor abbahagytam a gyógyszer...
        Tisztelt Szakorvos! Pajzsmirigy alulműködésem van, amelyre L-thyroxin henning 50 tablettát szedek (napi egyet), így a pajzsmirigy értékeim a féléves vérvételeken a normál tartományban vannak (vagy ahhoz nagyon közel állnak). Abba szeretném...
        Tisztelt dr!inzulinresisztencia vizsgálaton volt a lányom eredményei: Éhgyomri4,7, terhelés után120 perc:4,6 inzulin terhelés120 perc:23,82SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI,HOGY EZ A Z INZULINTERHELÉS 120 PERC 23,82 JÓ E? PCO GYANÚ MIATT VOLT KIVIZSGÁLÁSON...
        1983-ban pajzsmirigy műtét volt/strumectomia/.2014.08,12.én ultrahang vizsgálat eredménye:jobb lebeny:20x13x35mm,bal lebeny:18x16x32mm.mindkét lebenyben 5-15 mm-es élesen határolt echoszegény szegélyű,hypovascularisalt göb.amelyben cystikus deg....
        Tisztelt Doktornő/Úr! Májusban rosszullétek miatt mentem el orvoshoz: erős fáradtság,remegés, verejtékezés.Ezután megállapították,hogy hypoglikémiás rosszulléteim vannak,étkezzek 2 óránként Labor eredményeim kiértékelésében...
        Tisztelt Doktornő! Kislányom 4és fél éves. Háromszor voltunk már vérvételen vele, a legelsőn a TSH 9, a másodikon 5,2 a legutóbbi vérvételen a pajzsmirigy értéke 7,190 mIU/L érték volt, az fT4 21,72 pmol/L, az fT3 6,68 pmol/L. Eddig nem...
        Kedves Doktor nő, június elején vette észre az orvos, hogy a pajzsmirigyem meg van nagyobbodva. Elküldött vérvételre amikor is még a TSH értéke a normál tartományon belül volt, de már az alacsony érték határához közel: 0.45...
        Üdvözlöm! Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz. 3 gyermekemből mindkét lányom sportol, kézilabdázik. Nagyobb lányom jelenleg 157 cm. Ezzel a magassággal alacsonynak számít. Mivel sérülései voltak, gyógytornára jár, ahol nekiszegezte a...
        Kedves doktornő! Pajzsmirigy túlműködésem van, és az orvosom a dohányzás minden fajtáját megtiltotta a szemtünetek miatt. Ez nem is probléma, hiszen nem dohányzom. Az lenne a kérdésem, hogy a vízipipára vonatkozik-e ugyanez, az is árthat,...
        12 éve pajzsmirígy alulműködést állapítottak meg. Gyógyszert nem kaptam. Kb. 4 éve rohamosan gyarapodott a súlyom diéta és heti 4 aerobik edzés ellenére is. Inzulinrezisztenciát, majd hyperinzulémiát diagnosztizáltak. Rendszertelen...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! A menstruációm rendszertelen volt az elmúlt 1 évben és a súlyom is 10 kg-al gyarapodott ezért általános vérvételt kértem TSH érték megállapításssal a háziorvosomtól. A TSH értékem 12 volt. Az endokrinológiára...
        Kedves Doktornő ! Nőgyógyászati hormonprofil ellenőrzése során derült ki, hogy a TSH értékem 5,5. A háziorvos elküldött UH ellenőrzésre, ahol a doktornő a lelet alapján Hashimoto betegségre gyanakodott. A lakóhelyem szerinti...
        Tisztelt Doktornő!Úr! A mellékelt leletekről szeretném kikérni a véleményét,illetve javaslatát! Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: B.László
        Pajzsmirigy alul működésben szenvedek megfelelő étrendre lenne szükségem ahhoz, hogy tudjak fogyni vagy legalább a testsúlyomat tartani tudjam. Volt egy "csoki cystám"amit 15 évvel ezelőtt műtöttek meg, jobb oldalon csak egy kis rész maradt a...
        Tisztelt Szakértő! Pár hete PCOS-t diagnosztizált nálam a nőgyógyászom. Mielőtt UH vizsgálatra került volna a sor a következő tüneteim voltak: hajhullás,hajritkulás, túlszőrösödés, aknés bőr és a menstruációm rendszertelensége. A...
        Szeretném megkérdezni,hogy jól működik e a pajzsmirigyem. T3:1,57; T4:1.12 TSH;5,64. Jelenleg 125 mg Letroxot szedek.
        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy az én koromban természetes-e, hogy még mai napig nincs arcszőrzetem, illetőleg nagyon kevés van, ami észrevehetetlen. Ez esetleg valamilyen endokrinológiai problémára vezethető vissza?...
        Kedves Doktornő/úr! Gyermekem 17 éves fiú két és fél éve kezelik pajzsmirigy túlműködés miatt Metothyrinnel. A vérképe már a tavasszal nagyon jó volt és csak negyed szem gyógyszert kellett szednie. Két hete kellet megint vérvételre menni...