• Pajzsmirigy alulmüködés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyem/Uram, Januárban pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg nálam (Prothombin th range-83%, INR-1.15, TSH 3GEN- 100.00, FT4 0.56) 30 éves vagyok, 167 cm és 47 kg. Soha nem voltam kövér, de voltam már 52kg is. A bőrszárazságon kívül semmilyen tünet nem egyezik a tipikus hypothyreosis-os betegekével. Most Euthyrox 100mg-ot szedek,és a TSH, FT4, FT3 normál értékű, viszont az Anti-TPO amit idáig nem néztek 271.80 . Teljesen aktív életet éltem a gyógyszer szedése előtt is, az orvos épp túlműködésre gyanakodott az eredmények előtt. Igazából semmi problémám nem volt (van) az étvágytalanságon kívül. Az orvos azt mondta, hogy ilyen magas TSH értékkel a betegeket szinte bekómázva hozzák a rendelőjébe. Kérdezte az orvos, hogy volt-e balesetem, műtétem, mert a stressz is okozhatja a pm gyulladást. 10 éve volt egy komoly autóbalesetem, lehet, hogy azóta megvan ez a nyavajám? Kérdésem az lenne, hogy valójában lehet hinni a laborvizsgálatoknak, és tényleg alulműködésem van? Az immunhiányos gyulladással kapcsolatban olvastam, hogy az első szakaszban túlműködéses tüneteket is okozhat. És szeretném még kérdezni, hogy mi a különbség az L-thyroxin és az Euthyrox tabletta között? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában


        Kedves Hölgyem!

        Tünetei így leírva valóban nem feleltek meg az alulműködés tüneteinek,
        de a valóságban elég gyakran találkozunk ilyen esetekkel a
        rendelőben. Általában az ilyen esetekben nem árt újabb labor
        vizsgálatot kérni, de ez az esetek szinte teljes százalékában az előző
        eredményt támasztja alá (ennek oka az egyénileg eltérő
        anyagcserében, illetve tartalék kapacitásban is keresendő). Valójában
        a TSH abszolút értéke és a tünetek alapján szabható meg a T4
        megfelelő dózisa  - ez alapján is biztosan valóban alulműködött
        pajzsmirigye a kezelés előtt. A 10 évvel ezelőtti baleset nem valószínű,
        hogy okozhatta ezt az alulműködést. Az aTPO érték alapján inkább a
        pajzsmirigy autoimmun gyulladása (ún. Hashimoto-thyreoiditis) okozta
        alulműködés a valódi ok (a legtöbb pajzsmirigy gyulladás valóban
        kezdeti szakaszában járhat túlműködéssel – azonban ennek tünetei a
        legtöbb esetben igen enyhék, később pedig általában már nem is
        tulajdonít neki jelentőséget a beteg). Az  L-Thyroxin és Euthyrox
        (valamint a Letrox) között biológiai hatékonyságban eltérés nincs, csak
        más-más cég gyártja, más néven – a tapasztalat szerint bármelyik
        bizalommal adható.

        Üdvözlettel: 

        Dr. Balogh Imre

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-07-11 00:45:48; Megválaszolva: 2008. július 11., 00:45

        Tudjon meg többet: pajzsmirigygyulladás

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! 4 és fél hónapja pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg nálam akkor az eredményeim:TSH:5.26 FT4:14.5 az általános vérvételé:Vörösvérsejt:5.5 MCV:76 MCH:25 MPV:7 Süllyedési sebesség:2 Prolaktin szint:581,30...
        Tisztelt Doktornő! Autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van. Az első leletemnél az fT3 és fT4 eredményeim rendben voltak, az A.TPO 1000 míg a TSH 9,34 volt. Napi 1 Euthyrox 50-et kaptam rá, ami nem volt elég így hétköznap az 50-es és...
        Jó estét kívánok! nekem a Tsh értékem 4szerese volt anormál értéknél, azanti TPo értékem 1092volt,sikeresen elkezelt a bőrgyógyász.. Azóta Letroxot szedek 75mg felét, de hízni nem tudok illetve nagyon nehezen.Az elmút pár napban/ héten...
        Tisztelt Doktornő! Az elmúlt évben szőrnövekedést tapasztaltam magamon, a hasamon, az ujjaimon és a karomon lett dúsabb a szőrzet. ( Pihékről van inkább szó. ) Ugyanekkor a bőröm nagyon aknés volt, azelőtt is bár sokkal kisebb mértékben...
        Tisztelt Doktor Úr! A menstruációm 2. napján az Fsh értékem 18,47 IU/l, az Lh értékem 10,13 IU/l, a prolaktin szintem 284 mIU/l lett. Mivel 38 éves vagyok és az első babámat szeretném várni, érdekelne, hogy aggasztó-e az fsh-m. Köszönettel:...
        Jó napot kívánok! Tömören szeretném megfogalmazni a kérdésemet, így bele is vágok a közepébe. 20 éves vagyok és nagyon ritkán menstruálok. Évente- fél évente egyszer. Orvoshoz fordultam a problémával, mert ezt nem tartottam...
        T. Dr. Nő! 2014 októberében Basedow kórt diagnosztizáltak nálam,ultahang 2 szer volt göböt nem találtak, a megnagyobbodás enyhe méretű. Tsh 0,01 alatt van folyamatosan, az anti TPO-m pedig nagyon magas 1600 körüli érték, a 4 hónapja szedett...
        Tisztelt Doktornő! 24 éves lány vagyok. Tavaly májusban voltam endokrinológián, mivel a TSH-m 5,14 volt. Emiatt a doktornő L-thyroxin fél,50mgos tablettát írt föl. 3hónap múlva kellett ismét visszamennem.Az akkori TSH-m 4,3 mg volt így feljebb...
        Tisztelt Doktornő ! Két hónapja szedek letrox 50 mg tablettát,ami csak a hajhullást állította meg,de a bőrtüneteket nem enyhitette. Most már olyan tünetek is megjelentek amik eddig nem voltak,olyan mintha náthás lennék ,pedig nem vagyok ,csak...
        Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy legutolsó laboratóriumi vizsgálatom során a TSH meghatározásom 0,052 mIU/l lett. Ebből az értékből következtettem arra, hogy nagy valószínűséggel pajzsmirigy-túlműködésem van....
        Tisztelt Doktornő! 5 éve pajzsmirigy alulműködésben szendvedek, melyre jelenleg a 75 mikrogrammos Letrox felét szedem minden nap. Legutóbbi TSH vizsgálatom 2 hónapja november végén volt, melyen 2,36-os TSH értéket mértek. Nemrég derült ki,...
        Tisztelt Doktornő! Néhány hónappal ezelőtt kiderült, hogy pco szindrómám és inzulinrezisztenciám van,Merckformin XR 500mg-t szedek napi 2x.Cukrot és fehérlisztet egyáltalán nem eszek azóta,teljes kiőrlésű pékárut szoktam fogyasztani,de...
        Kedves Doktornő! Férjemnek a legutóbbi gyógyszer felíratáskor a következő kérdést tette fel a körzeti nővér: Önnek nem nőtt a lába az utóbbi időben, mert az arc kifejezése valami különös betegségre utal. A nővér nem lábdagadásra...
        Kedves Dokor nő/Doktor úr! A leletem kiértékelésében szeretnék segítséget kérni, illetve hogy milyen megoldást javasol,amivel az eltérések javíthatóak? MCHC-VVT HGB KONc. 364 g/l Kreatinin 99umol/L TSH 4,29 uIU/ml Annak utánaolvastam,...
        Üdv, 18 éves fiú bal mellem alatt van egy csomó ami már egy jó ideje nem múlik. Nyomásra érzékeny fáj. És váladékozást is tapasztaltam. Van rá esély hogy ez valami komolyabb baj és nem csak sima Gynecomastia? Hátha számottevp mellett még...
        Kedves Doktornő! Szeretnék érdeklődni,hogy az alábbi ultrahang lelet mennyire kóros?Időpontot nyár végére kaptam,esetleg előbb cselekedjek? Lelet: "A bal lebeny caudalis harmadában 12x11x12 mm-es a környező parenchymanal kissé...
        Tisztelt Doktornő! 25 éves férfi vagyok, nemrég jártam pajzsmirigy ultrahangon, ahol a következőket állapították meg: jobb lebeny: 17x16x52 mm, a bal lebeny: 14x16x55 mm, a pajzsmirigy felülete sima, homogén, göbök nem láthatóak. Sajnos a...
        Tisztelt Doktor Nő! Férjem nevében szeretnék egy kérdést feltenni Önnek. Miszerint, nyár elején elkezdett egy szteroidkúrát amit egészen Novemberig hetente 3 x adatott be magának, majd utána egy hónapon keresztül fokozatosan csökkentette az...
        Tisztelt Doktor Nő! Több mint 10 éve van pajzsmirigy alulműködésem. 25 mg Euthyrox-al kezdtem, most már 87,5-nél tartok. A működésre jellemző tünetek jelentős része nálam szinte folyamatosan fennáll ( hízékonyság, száraz bőr,...
        Kedves Doktornő! 30 éves vagyok, és fél éve próbálkozunk babával. A menstruációm 32-40 nap körül változik kb. 1 éve, előtte rendesen 28 napos ciklusaim voltak. Fogamzásgátló tablettát 2 éve nem szedek.Nem tapasztaltam hízást vagy...