• Pajzsmirigy alulmüködés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Hölgyem/Uram, Januárban pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg nálam (Prothombin th range-83%, INR-1.15, TSH 3GEN- 100.00, FT4 0.56) 30 éves vagyok, 167 cm és 47 kg. Soha nem voltam kövér, de voltam már 52kg is. A bőrszárazságon kívül semmilyen tünet nem egyezik a tipikus hypothyreosis-os betegekével. Most Euthyrox 100mg-ot szedek,és a TSH, FT4, FT3 normál értékű, viszont az Anti-TPO amit idáig nem néztek 271.80 . Teljesen aktív életet éltem a gyógyszer szedése előtt is, az orvos épp túlműködésre gyanakodott az eredmények előtt. Igazából semmi problémám nem volt (van) az étvágytalanságon kívül. Az orvos azt mondta, hogy ilyen magas TSH értékkel a betegeket szinte bekómázva hozzák a rendelőjébe. Kérdezte az orvos, hogy volt-e balesetem, műtétem, mert a stressz is okozhatja a pm gyulladást. 10 éve volt egy komoly autóbalesetem, lehet, hogy azóta megvan ez a nyavajám? Kérdésem az lenne, hogy valójában lehet hinni a laborvizsgálatoknak, és tényleg alulműködésem van? Az immunhiányos gyulladással kapcsolatban olvastam, hogy az első szakaszban túlműködéses tüneteket is okozhat. És szeretném még kérdezni, hogy mi a különbség az L-thyroxin és az Euthyrox tabletta között? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigygyulladás témában


        Kedves Hölgyem!

        Tünetei így leírva valóban nem feleltek meg az alulműködés tüneteinek,
        de a valóságban elég gyakran találkozunk ilyen esetekkel a
        rendelőben. Általában az ilyen esetekben nem árt újabb labor
        vizsgálatot kérni, de ez az esetek szinte teljes százalékában az előző
        eredményt támasztja alá (ennek oka az egyénileg eltérő
        anyagcserében, illetve tartalék kapacitásban is keresendő). Valójában
        a TSH abszolút értéke és a tünetek alapján szabható meg a T4
        megfelelő dózisa  - ez alapján is biztosan valóban alulműködött
        pajzsmirigye a kezelés előtt. A 10 évvel ezelőtti baleset nem valószínű,
        hogy okozhatta ezt az alulműködést. Az aTPO érték alapján inkább a
        pajzsmirigy autoimmun gyulladása (ún. Hashimoto-thyreoiditis) okozta
        alulműködés a valódi ok (a legtöbb pajzsmirigy gyulladás valóban
        kezdeti szakaszában járhat túlműködéssel – azonban ennek tünetei a
        legtöbb esetben igen enyhék, később pedig általában már nem is
        tulajdonít neki jelentőséget a beteg). Az  L-Thyroxin és Euthyrox
        (valamint a Letrox) között biológiai hatékonyságban eltérés nincs, csak
        más-más cég gyártja, más néven – a tapasztalat szerint bármelyik
        bizalommal adható.

        Üdvözlettel: 

        Dr. Balogh Imre

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség

         WEBBeteg szerkesztőség
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-07-11 00:45:48; Megválaszolva: 2008. július 11., 00:45

        Tudjon meg többet: pajzsmirigygyulladás
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! a pm. szabályos nagyságú,erezettsége kissé fokozott. A jobb lebenyben cranialisan 4 mm-es echoszegény göb van. Mi lehet ez a göb? Igényel további vizsgálatot? Mert nem küldtek vele tovább. Köszönöm válaszát!
        Tisztelt Hölgyem/ Uram! Kb. 2 éve járok rendszeresen vérvételre a pajzsmirigyem miatt (Hypothyreosis). 2015. 01. 10-én 7.403, 2015. 04.22-én 2. 305 és 2015. 07.21-én 2.644 volt a THS értékem. Január óta 75 ug L-Thyroxint szedek naponta...
        Tisztelt Doktornő! Azért írok önnek, mert pár hónapja hormonális vérvételen voltam amire a nőgyógyászom küldött el egy P3-as citológiai eredmény után, ami aztán megismétlésekor P2 lett. A vérképemben nagyjából minden rendben kivétel...
        Tisztelt Doktornő! Szeretném a véleményét kérni a cukorterhelésem eredményéről.10-én megyek orvoshoz az eredménnyel. éhgyomri cukor:5,5 mmol/L 60 perces:8,6 mmol/L 120 perces:6,7 mmol/L éhgyomri inzulin:37,4 uU/ml 60 perces:184 120...
        Kedves Doktornő! A következő panaszaimmal szeretnék tanácsot, segítséget kérni Öntől: Fél éve húzódó alvászavarokkal küzdök, ami mellett egyéb tünetek is jelentkeztek. Februárban voltam vérvételen, akkor közel rendben találták...
        Tisztelt Doktor Nő! Lassan 10 éve küzdők hajritkulással. Szándékosan mondok hajritkulást, mivel a hajvonal teljesen ép, csupán a hajmennyiséggel van problémám, úgynevezett diffúz hajritkulás a panaszom. 13 éves korom körül kezdődött,...
        Tisztelt Doktornő, tavaly decemberben derült ki, hogy pajzsmirigy alulműködésem van, a TSH-m 6.4 volt. Január elején kiderült, hogy babát várok ráadásul ikereket. Az endokrinológus Euthyroxot írt fel fokozatos emeléssel másfél szem/nap-ig...
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 25 éves nő vagyok, és egy kérdéssel fordulok Önhöz. Az elmúlt hónapokban észrevettem magamon, hogy reggelente, közvetlenül ébredés után iszonyatosan melegem van, és izzadok is elég rendesen. Ez korában nem...
        Tisztelt Doktornő! 27 éves vagyok, 168 cm, 63 kg. Már több, mint 3 éve szeretnénk babát a férjemmel. Eddig sajnos még egy pozitív tesztet se tudtam produkálni. Röviden a történetünk: 7 évvel ezelőtt volt egy spontán vetélésem kb 7 hetes...
        Üdvözlöm Doktornő! 2014. 09.15-én volt az első vizsgálatom, amire azért került sor, mert sorozatos rosszullétek tűntek fel. Ha kicsit megerőltettem magam, akár testnevelés órán ha futni kellett, heves szívdobogás lépett fel és rosszul...
        Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy jogosan nyugtalanít-e a 14 éves lányom 4,75-ös TSH eredménye? Az édesapjának PM alulműködése van, apai nagymamájának és anyai dédnagymamájának már sajnos eltávolították. Érdemes-e...
        Üdvözlöm! Kaptam egy számomra új információt, amit egyes helyeken alátámasztják, mások pedig megkérdőjelezik. Régóta van problémám az egyik fogammal, pontosabban az, hogy megállt a kinövésben. Ezt követően nehéz a fogamat mosni, ami...
        Tisztelt Doktornő! Egy igez zavaró problémával kapcsolatban fordulok Önhöz, abban reménykedem tud valami támpontot adni ezzel kapcsolatban. Június 13-án egy rallye verseny megnézése után hazakerékpároztam a nagy hőségben. Hazaérve rosszul...
        A Pajzsmirigy enyhe alulműködését állapítottak meg nálam. A vizsgálat a magas húgysav szintje miatt történt, ami 404 volt. A nyolc hónapig tartó húgysav diéta ellenére, a húgysav szintje még magasabb lett: 418. A leletből az is kiderült,...
        Tisztelt Doktor Nő/Úr! 16 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam adrenoleukodisztrófia talaján kialakult Addison kór-t. Cortefet szedtem,reggel 10,délben 5 mg-ot. 2 évvel ezelőtt kerültem kórházba Addison krízissel,egy hetes kezelést követően...
        Kedves Tünde! Cikkében említette, hogy pl. a paradicsom is gátolja a jód felszívódását. Ezt eddig még sehol sem olvastam, csak a golyvaképzőket (káposzták, karfiol, retek, stb.). Azt szeretném megkérdezni, hogy a megállapítása milyen...
        Tisztelt Dokotor Úr/Dokotornő! Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi értékeim utalnak-e IR-ra: Glukoz éhomi: 4,8 60 perces: 4,7 120 perces: 5,3 Inzulin: 5,8 60 perces: 31,2 120 perces: 24 HOMA index: 1,24 3 évvel ezelőtt nagyon hullott a hajam...
        Tisztelt Doktornő! Az alábbi eredményt kaptam vérvételen. TSH 2,07 mIU/l 0,27 4,20 FT4 20,16 pmol/l 12,00 22,00 FT3 4,64 pmol/L 3,10 6,80 Kortizol 534,6 nmol/L 7 - 10 óra: 171 - 536 nmol/l 16 - 20 óra: 64 - 327 nmol/l --- --- Anti-TPO 5,0...
        Tisztelt Doktornő! Egy éve szedem a Yadine fogamzásgátló tablettát (este szedem) és most kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van amire Letrox tablettát 50 mikrogramm(reggel evés előtt 1 tabletta) kaptam. Az lenne a kérdésem, hogy lehet e...
        Kedves Doktornő! 9 éves kislányom van. Egy ismerős vetette fel a lányom pocakját látva, hogy vigyem el inzulinrezisztencia vizsgálatra. A pocakja egyenetlen felületű és zsírcsomószerűségek vannak rajta. Értetlenül állunk, hogy mitől van,...