• A pajzsmirigygyulladás és tünetei

    A pajzsmirigy gyulladásos betegségeit latinul thyreoiditisnek nevezzük. Ezek a leggyakrabban előforduló endokrin betegségek. Három fő csoportba oszthatjuk ezeket a betegségeket, van akut, szubakut és krónikus forma.

    Akut pajzsmirigygyulladás

    Pajzsmirigygyulladás
    A pajzsmirigy.

    Az akut pajzsmirigygyulladás ritka megbetegedés. Ilyenkor a pajzsmirigy szövetébe különböző módokon kórokozók jutnak be, és ott gyulladást okoznak. A kórokozók többnyire baktériumok, amelyek vérárammal, vagy a környező szövetek felől közvetlenül, esetleg a nyirokutakon át juthatnak a pajzsmirigy szövetébe. A betegnek magas láza lesz, rázza a hideg és a pajzsmirigy igen fájdalmassá válik, megduzzad. A pajzsmirigyhormon szint mérések eltérést nem mutatnak. A betegséget erőteljes antibiotikumos kezeléssel gyógyítják.

    A szubakut granulomatózus pajzsmirigygyulladás a pajzsmirigy megbetegedéseinek körülbelül 5 százalékát teszi ki. Minden életkorban előfordulhat, de az 5. évtizedben a leggyakoribb. Első leírója után De Quervain-thyreoiditisnek is nevezik. A betegség pontos kiváltó oka ismeretlen, de legvalószínűbb a vírusos eredet.

    Hirtelen kezdetű betegség. A betegnél felső légúti hurutos tünetek, láz, izomfájdalom jelentkezik, ami után a pajzsmirigy megduzzad, és nagyon fájdalmassá válik. A fájdalom a fül irányába sugárzik, a betegek legtöbbször ezért a fülészeten jelentkeznek.

    Hirdetések

    A kezdeti magasabb pajzsmirigyhormon szintet a pajzsmirigy gyulladt, sérült szövetéből kiszabaduló és a keringésbe kerülő hormonok okozzák. Ahogy az idő előrehalad, a kiszabaduló hormonmennyiség csökken ekkor normális vérszinteket kapunk. A pajzsmirigy sejtek a gyógyulás folyamatában, eleinte még nem tudnak elegendő hormont előállítani, ilyenkor kapjuk az alacsony hormonszinteket, majd a pajzsmirigyműködés helyreállásával ismét normális hormonszintek lesznek a szervezetben.

    A betegég kezdetén szükség lehet gyulladásgátlók adására, amit a kór lefolyása alapján tüneti szerekkel is kiegészíthetnek. Az alulműködő fázisban átmenetileg pajzsmirigyhormon pótlásra is szükség lehet.

    Szubakut limfocitás pajzsmirigygyulladás

    Szubakut limfocitás pajzsmirigygyulladás, vagy más néven csendes thyreoiditis a következő betegségtípus. Gyakori kórkép, körülbelül a fele a pajzsmirigygyulladásoknak. Mivel a tünetek enyhék lehetnek, nem is mindig ismerik fel. Tünetei a fájdalmatlan pajzsmirigy megnagyobbodás, kezdetben magasabb, majd alacsonyabb pajzsmirigyhormon szintek. A betegég gyógyulása után a pajzsmirigy működése itt is normalizálódik, bár 25 százalékban krónikus folyamatba megy át. Kialakulását immunrendszerre visszavezethető okokkal magyarázzák.

    Riedel-struma


    A krónikus pajzsmirigygyulladás egy nagyon ritka formája, amikor a pajzsmirigy szövete fibrotikusan átalakul porckeménnyé válik, és jelentősen megnagyobbodik. Mivel ez a folyamat teljes egészében elpusztítja a pajzsmirigyszövetet, a megfelelő hormonpótlásról kell gondoskodni. A nyomási tüneteket okozó pajzsmirigyet, műtéttel távolítják el.

    Magától gyógyuló betegség, de a hormonszintek változását nyomon kell követni, főként a gyakran kialakuló pajzsmirigy alulműködés időben történő felismerése és kezelése céljából.

    Ennek a kórképnek egy variánsa a terhesség után kialakuló pajzsmirigygyulladás (postpartum thyreoiditis). Terhesség alatt az anya immunrendszere kicsit visszafogottabban működik. Ennek a magzat védelme a feladata. A szülés után a visszaálló immunműködés kicsit a „túlbuzgóság” felé csaphat át, és ennek a következménye az lesz, hogy a saját pajzsmirigysejteket is megtámadja a beteg immunrendszere.

    A lefolyás szakaszai hasonlóak az előzőekhez. A kezdeti szakaszban tüneti szerek adhatók az átmeneti magas hormonszint tüneteinek csillapítására, majd az alulműködő fázisban pajzsmirigyhormon pótlásra lehet szükség. A betegség hónapok alatt gyógyulhat, vagy átmehet kónikus alulműködésbe.

    A krónikus limfocitás pajzsmirigygyulladás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A krónikus limfocitás pajzsmirigygyulladást leírójáról Hashimoto-thyreoiditisnek is nevezik. Gyakori megbetegedés, nőkben gyakrabban fordul elő, mint férfiakban.

    Kialakulásában genetikai tényezőknek is van szerepe, mivel családi halmozódás ismert. A betegség jellegzetes tünetei a struma és pajzsmirigy alulműködés.

    Oka az, hogy az immunrendszer a beteg saját pajzsmirigye ellen úgynevezett antitesteket termel, amelyek folyamatos szövetpusztulást okoznak. Amikor a pajzsmirigy sejtjei közül olyan sok válik működésképtelenné, hogy nem tudja megtermelni a szükséges hormonmennyiséget, kialakulnak a tünetek. Leggyakoribb az aTg (anti-tireoglobulin) és az aTPO (anti-tireoidea-peroxidáz) antitestek jelenléte.

    Sajnos a betegség kiváltó oka nem ismert, így oki kezelés nem lehetséges. A hiányzó pajzsmirigyhormont pótoljuk így állítva helyre a szervezetben a normális hormonszintet. A beteg a hormonpótlás mellett egészséges életet élhet.

    (WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Pattanások és bőrgomba

    Van hatékony gyógyír a két leggyakoribb bőrprobléma kezelésére. (x)

    A köröm betegségei

    A köröm eltérései számos betegség velejárói lehetnek. Mire utalnak a különféle eltérések?

    Az övsömör tünetei és kezelése

    Övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn.

    Mikor szedjünk probiotikumot?

    Kezelőorvosunk tanácsát használatuk előtt mindig javasolt kikérni! Hogyan válasszunk?

   •  

    Hozzászólások (6)
    Írta: Zsuzsó
    Régen járt már itt valaki,azért próbálkozom.Kit ajánlatok Bp-en? Endokrinológusra gondolok...Köszönöm.

    Írta: Green8
    Kedves Soslaszlo66! Csak annyit szeretnék írni, hogy ne mondj le a háziorvosodról, mert a nyugtató azért kell, h a pszichikai tüneteket csillapítsa, mondjuk én nem vettem be, csak gyógyteát ittam. A cataflam meg gyulladáscsökkentő,amit 6 hétig legalább szedetnek. Tönkrevágja a gyomrot, ezért van szerintem, h néhány doki nem erőlteti, mert magától is meg kell gyógyulnia. Én is hasonló helyzetben voltam, igaz nekem jódtúladagolás okozta egy erősebb herpeszvírussal vegyülve,amit a legyengült szervezet nem bírt legyőzni, csak hónapok alatt. A gyomrom, hasnyálmirigyem, nyirokcsomók, bél, máj. Mind begyulladt. Gyógyteák használhatnak, közönséges galaj, omega 3, szelén, D vitamin. Nekem a háziorvosom furinak tűnt, h honnan tudja, h mit kell tenni. Később eljutottam egy spéci endkrinológushoz, és ő pár dologgal egészítette ki a háziorvos terápiáját, és folyamatos ellenőrzést végez. Szóval a háziorvosok úgy tűnik azért tudják szerintem, hogy mi kell tenni.

    Írta: Sarah88
    Kedves soslaszlo66!Ritkán jut csak eszükbe az orvosoknak, hogy az okok után kutassanak, igy aztán könnyen elvész a beteg az egészségügy útvesztőjében! Holisztikus szemlélet módra lenne szükség (egységes egész")látásmódra.A kataflámnak nagyon sok nem kívánatos mellékhatása van,gyomor vérzést is okozhat. Próbálkozzon keresni egy olyan orvost, aki megtudja nézetni, hogy van-e a szájában fémtömés, korona, híd, stb. Az állandó savas közeg a szájban oldja a fémeket, ami okozza a szájszárazságot, idegességet, mert bizony a fémek megbetegítik a pajzsmirigyet és az összes mirigyrendszert. Ion vándorlás jön létre és az feszíti az embert. Mind-mind pajzsmirigy problémára vezethető vissza az orvosok szerin, erre a "banális" dologra nem is gondolnak. Sok egyéb problémát meg előzhet vele. A tanácsom az, hogy ennek járjon utána. Fogászati allergológia, biofogászat-tól kérjen vizsgálatot, szakvéleményt. Jó egészséget kivánok. Üdv.

    Lapozzon a hozzászólások között!