• A pajzsmirigygyulladás és tünetei

    A pajzsmirigy gyulladásos betegségeit latinul thyreoiditisnek nevezzük. Ezek a leggyakrabban előforduló endokrin betegségek. Három fő csoportba oszthatjuk ezeket a betegségeket, van akut, szubakut és krónikus forma.

    Akut pajzsmirigygyulladás

    Pajzsmirigygyulladás
    A pajzsmirigy.

    Az akut pajzsmirigygyulladás ritka megbetegedés. Ilyenkor a pajzsmirigy szövetébe különböző módokon kórokozók jutnak be, és ott gyulladást okoznak. A kórokozók többnyire baktériumok, amelyek vérárammal, vagy a környező szövetek felől közvetlenül, esetleg a nyirokutakon át juthatnak a pajzsmirigy szövetébe. A betegnek magas láza lesz, rázza a hideg és a pajzsmirigy igen fájdalmassá válik, megduzzad. A pajzsmirigyhormon szint mérések eltérést nem mutatnak. A betegséget erőteljes antibiotikumos kezeléssel gyógyítják.

    A szubakut granulomatózus pajzsmirigygyulladás a pajzsmirigy megbetegedéseinek körülbelül 5 százalékát teszi ki. Minden életkorban előfordulhat, de az 5. évtizedben a leggyakoribb. Első leírója után De Quervain-thyreoiditisnek is nevezik. A betegség pontos kiváltó oka ismeretlen, de legvalószínűbb a vírusos eredet.

    Hirtelen kezdetű betegség. A betegnél felső légúti hurutos tünetek, láz, izomfájdalom jelentkezik, ami után a pajzsmirigy megduzzad, és nagyon fájdalmassá válik. A fájdalom a fül irányába sugárzik, a betegek legtöbbször ezért a fülészeten jelentkeznek.

    Hirdetések

    A kezdeti magasabb pajzsmirigyhormon szintet a pajzsmirigy gyulladt, sérült szövetéből kiszabaduló és a keringésbe kerülő hormonok okozzák. Ahogy az idő előrehalad, a kiszabaduló hormonmennyiség csökken ekkor normális vérszinteket kapunk. A pajzsmirigy sejtek a gyógyulás folyamatában, eleinte még nem tudnak elegendő hormont előállítani, ilyenkor kapjuk az alacsony hormonszinteket, majd a pajzsmirigyműködés helyreállásával ismét normális hormonszintek lesznek a szervezetben.

    A betegég kezdetén szükség lehet gyulladásgátlók adására, amit a kór lefolyása alapján tüneti szerekkel is kiegészíthetnek. Az alulműködő fázisban átmenetileg pajzsmirigyhormon pótlásra is szükség lehet.

    Szubakut limfocitás pajzsmirigygyulladás

    Szubakut limfocitás pajzsmirigygyulladás, vagy más néven csendes thyreoiditis a következő betegségtípus. Gyakori kórkép, körülbelül a fele a pajzsmirigygyulladásoknak. Mivel a tünetek enyhék lehetnek, nem is mindig ismerik fel. Tünetei a fájdalmatlan pajzsmirigy megnagyobbodás, kezdetben magasabb, majd alacsonyabb pajzsmirigyhormon szintek. A betegég gyógyulása után a pajzsmirigy működése itt is normalizálódik, bár 25 százalékban krónikus folyamatba megy át. Kialakulását immunrendszerre visszavezethető okokkal magyarázzák.

    Riedel-struma


    A krónikus pajzsmirigygyulladás egy nagyon ritka formája, amikor a pajzsmirigy szövete fibrotikusan átalakul porckeménnyé válik, és jelentősen megnagyobbodik. Mivel ez a folyamat teljes egészében elpusztítja a pajzsmirigyszövetet, a megfelelő hormonpótlásról kell gondoskodni. A nyomási tüneteket okozó pajzsmirigyet, műtéttel távolítják el.

    Magától gyógyuló betegség, de a hormonszintek változását nyomon kell követni, főként a gyakran kialakuló pajzsmirigy alulműködés időben történő felismerése és kezelése céljából.

    Ennek a kórképnek egy variánsa a terhesség után kialakuló pajzsmirigygyulladás (postpartum thyreoiditis). Terhesség alatt az anya immunrendszere kicsit visszafogottabban működik. Ennek a magzat védelme a feladata. A szülés után a visszaálló immunműködés kicsit a „túlbuzgóság” felé csaphat át, és ennek a következménye az lesz, hogy a saját pajzsmirigysejteket is megtámadja a beteg immunrendszere.

    A lefolyás szakaszai hasonlóak az előzőekhez. A kezdeti szakaszban tüneti szerek adhatók az átmeneti magas hormonszint tüneteinek csillapítására, majd az alulműködő fázisban pajzsmirigyhormon pótlásra lehet szükség. A betegség hónapok alatt gyógyulhat, vagy átmehet kónikus alulműködésbe.

    A krónikus limfocitás pajzsmirigygyulladás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    A krónikus limfocitás pajzsmirigygyulladást leírójáról Hashimoto-thyreoiditisnek is nevezik. Gyakori megbetegedés, nőkben gyakrabban fordul elő, mint férfiakban.

    Kialakulásában genetikai tényezőknek is van szerepe, mivel családi halmozódás ismert. A betegség jellegzetes tünetei a struma és pajzsmirigy alulműködés.

    Oka az, hogy az immunrendszer a beteg saját pajzsmirigye ellen úgynevezett antitesteket termel, amelyek folyamatos szövetpusztulást okoznak. Amikor a pajzsmirigy sejtjei közül olyan sok válik működésképtelenné, hogy nem tudja megtermelni a szükséges hormonmennyiséget, kialakulnak a tünetek. Leggyakoribb az aTg (anti-tireoglobulin) és az aTPO (anti-tireoidea-peroxidáz) antitestek jelenléte.

    Sajnos a betegség kiváltó oka nem ismert, így oki kezelés nem lehetséges. A hiányzó pajzsmirigyhormont pótoljuk így állítva helyre a szervezetben a normális hormonszintet. A beteg a hormonpótlás mellett egészséges életet élhet.

    (WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus)

    Legutóbb frissült:

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (5)
    Írta: Green8
    2013-04-12 23:07
    Kedves Soslaszlo66! Csak annyit szeretnék írni, hogy ne mondj le a háziorvosodról, mert a nyugtató azért kell, h a pszichikai tüneteket csillapítsa, mondjuk én nem vettem be, csak gyógyteát ittam. A cataflam meg gyulladáscsökkentő,amit 6 hétig legalább szedetnek. Tönkrevágja a gyomrot, ezért van szerintem, h néhány doki nem erőlteti, mert magától is meg kell gyógyulnia. Én is hasonló helyzetben voltam, igaz nekem jódtúladagolás okozta egy erősebb herpeszvírussal vegyülve,amit a legyengült szervezet nem bírt legyőzni, csak hónapok alatt. A gyomrom, hasnyálmirigyem, nyirokcsomók, bél, máj. Mind begyulladt. Gyógyteák használhatnak, közönséges galaj, omega 3, szelén, D vitamin. Nekem a háziorvosom furinak tűnt, h honnan tudja, h mit kell tenni. Később eljutottam egy spéci endkrinológushoz, és ő pár dologgal egészítette ki a háziorvos terápiáját, és folyamatos ellenőrzést végez. Szóval a háziorvosok úgy tűnik azért tudják szerintem, hogy mi kell tenni.

    Írta: Sarah88
    2013-03-11 15:18
    Kedves soslaszlo66!Ritkán jut csak eszükbe az orvosoknak, hogy az okok után kutassanak, igy aztán könnyen elvész a beteg az egészségügy útvesztőjében! Holisztikus szemlélet módra lenne szükség (egységes egész")látásmódra.A kataflámnak nagyon sok nem kívánatos mellékhatása van,gyomor vérzést is okozhat. Próbálkozzon keresni egy olyan orvost, aki megtudja nézetni, hogy van-e a szájában fémtömés, korona, híd, stb. Az állandó savas közeg a szájban oldja a fémeket, ami okozza a szájszárazságot, idegességet, mert bizony a fémek megbetegítik a pajzsmirigyet és az összes mirigyrendszert. Ion vándorlás jön létre és az feszíti az embert. Mind-mind pajzsmirigy problémára vezethető vissza az orvosok szerin, erre a "banális" dologra nem is gondolnak. Sok egyéb problémát meg előzhet vele. A tanácsom az, hogy ennek járjon utána. Fogászati allergológia, biofogászat-tól kérjen vizsgálatot, szakvéleményt. Jó egészséget kivánok. Üdv.

    Írta: soslaszlo66
    2013-03-11 09:18
    Hasonló tapasztalatom van nekem is. 2013.01.03.Egy hete tartó gombócérzés a torokban, fájdalom nélkül, száraz száj, idegesség, stb. Először magán gégészhez menten. Onnan szerencsére elküldött nyaki ultrahangra. Nem gégészeti probléma, pajzsmirigy gond. Háziorvoshoz mentem, vérvétel, teljes vérkép, tsh is volt. Eredmény 8-as TSH szint. Orvos félretette:" ezzel majd később ráérünk foglalkozni, magának más baja van." Nyugatót írt és kataflámot.( A kataflám azért eleinte segített elnyomni a gombócérzést)Nem hagytam annyiban, endokrinológust kerestem. A kórházban a szakrendelésre január elején április 17-re kaptam időpontot, ugyanannak az orvosnak a magánrendelésére 2-3 hét múlva. Irány a net, ahol szombat reggel hívtam egy pesti magánrendelőt, ahol épp aznap volt rendelése az endokrinológusnak és be is jutottam hozzá. Ott megvizsgált, ultrahang, vérvétel volt. Pajzsmirigy gyulladás az eredmény, gyógyszer semmi, elmúlik majd kb. 6 hónap múlva.A biztonság kedvéért a győri orvoshoz is elmentem, aki szintén ezt mondta. Egy kissé megnyugodtam.Lassan múlik, kb. 3 hetente van egy kis változás. A kezdeti erős nyomás és a feszültség, stb.tünetek után, a nyomás szűnik, a feszültéség is csak ritkábban jön rám. Már a nyomást nem érzem, csak mindha a nyelésemmel nem volna minden rendben, lassan alakul.Jól tettem, hogy utánanéztem a dolgoknak és nem hallgattam a háziorvosomra. Ja és én el tudtam menni a pesti magánrendelésre és ki tudtam fizetni az árát. Sokan sajnos nem tehetik meg. Azok bizony több hónap kínlódás és bizonytalanság után jutnak orvoshoz, amikor a tünetek már nem egyértelműek.

    Írta: Sarah88
    2013-03-11 08:08
    Az én tapasztalatom is személyes.Súlyos nehézfém mérgezést kaptam a hajfestéktől, ami szinte minden szervemet megtámadott.Természetesen főként a nyirokrendszer mirigyeit támadja, majd a csont és idegrendszert. Ezt a mai orvostudomány nem veszi számba., sőt, ha lehet el is utasítja! Ok - okozati összefüggések vizsgálatának költséges volta miatt, nem kérnek ilyen vizsgálatokat. Talán az okokat elsősorban itt kellene keresni, de ez még várat magára, de meddig?Az onkológia telve van 30 év alatti fiatal betegekkel. A "szépségipar" futószalagon szállítja betegeket a "betegségiparba" Súlyos tény, de igaz!!

    Írta: Maya
    2013-03-10 22:46
    Személyes tapasztalatom, hogy ha saját magam nem kezdeményezem a privát labor vizsgálatokat,soha nem derül ki mi okozza a szerteágazó panaszokat.Mehetek orvostól orvosig. Kórházi kezelések nemlétező betegségekre és miután kiderül hogy az Anti TPO szint a 10x-es a referenccia érték felső határának. Még akkor sem foglalkoznak a beteggel és egy szakorvosi vizitre hónapokat várok, melyek gyakran elmaradnak. Ugyanis az orvos heti 2 órát rendel TB finanszírozásban, ami természetesen nem elég a sok betegnek.Privátba hiába megy az ember,hiszen ott nem írhatnak fel labor vizsgálatokat csak fizetősre.De ki birja ezt anyagilag? Előbb - utóbb a beteg belehal, mert sajnos súlyos és életveszélyes állapotba kerülhet. Ez a szomorú igazság 2012.-2013. márciusig.