• Étrend kemoterápiás kezelés befejezése után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves doktornő! Tudni szeretném, milyen étrendet válasszak a már befejezett 6 ciklusos kemoterápia után. (petefészekrák, nagyműtét 2008.júliusában. Utolsó kemo 2008.december 9.)Első kontroll februás 3-án volt, ca 125 szint 45, egyébként hasi uh.teljesen negatív! Találtak ugyan egy 2,5 cm-es epekövet, ezt próbálom most kivetetni. Február óta csak a már eddig is szedett napi fél Hyzaar(vérnyomáscsökkentő) taletta mellet napi 10 csepp VITACELL-t szedek immunerősítésre. Tudnom kéne mi az amit el kell kerülni és mi az amit enni kéne a kemo után. Sajnos a kezelések alatt köszönhetően a szteroidnak híztam 9 kilót! Most 72kg vagyok és 160 cm. A betegségem előtti súlyom évekig 63-64 kg volt. Jó lenne újra ennyinek lenni, ha nem sikerülne az sem nagy baj, csak maradjak tünetmentes még nagyon sokáig! Várom válaszát tisztelettl Nagyi

        WEBBeteg szakértő válasza a kemoterápia témában

        Tisztelt Kérdező!

        A kemoterápia után roboráló étrend javasolt, az erőnlét visszaszerzésére és az immunrendszer helyreállítására. Az epekövesség miatt a zsírok kerülése javasolt, tehát marad a megfelelő szénhidrát és minőségi fehérjebevitel (szárnyasok, halak). Emellett a bő rostbevitel is fontos (bár nem szívódik fel, segít a székletrendezésben és a toxinok megkötésében). Ha a testsúly csökkentése is cél, ezt elsődlegesen a fizikai aktivitás fokozásával és a szénhidrát-bevitel csökkentésével érheti el.

         Dr. Plósz János


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-17 18:00:18; Megválaszolva: 2011. szeptember 06., 14:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: