• A leletek alapján milyen betegségre utalhat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron voltam vastagbéltükrözésen, mivel elég sokat fájt a hasam. Ott kiderült, hogy diverticulosisom van. Azt írták a leletemre, hogy étkezzek rostdusan, kukoricapehely, müzli, zöldség és 5 év múlva kontroll. Sajnos ez évben is elkezdődtek a panaszaim bal oldal a hasam alján néha-néha beleszúródik, ujra fogytam kb. 10 kg-ot rossz a közérzetem, le vagyok lassulva, nem tudok koncentrálni a munkámra sem teljes egészében. Nemrég voltam hasi ultrahangon és gyomor-bél passagen. Melynek a leleteit mellékelve csatoltam. Aki beutalt orvos ahhoz visszamentem és annyit mondott hogy szerinte jók ezek a leleletek, nem kell megijedjek. Március elején irt fel normixot, azt elszedtem, de egy hétig ha éreztem a hatását, most már nem, ugyanúgy rossz a közérzetem. Odafigyelek az étkezésemre, teljeskiörlésü termékeket gluténmentes, laktózmenteseket eszem. Azt mondta az orvos 3 havonta szedjem a normixot és ez jó lesz. És lesz még egy hasi ct-m is, hogy megnyugodjak a májam miatt. A leletek alapján és a fent leírtak alapján várnám Doktor úr véleményét. Köszönettel: Kucskár Andrea

        Dr. Plósz János válasza a diverticulosis témában

        A diverticulosis a bal alhasi szúródást magyarázhatja, de a többi tünetet nem, azok miatt további vizsgálatok javasoltak (és ha tavaly volt a vastagbél vizsgálat, akkor nem is ott keresném az okot). A leletek hozzám nem jutottak el, így azokról nem tudok nyilatkozni. A diverticulosis esetén panaszmentes időszakban a bő folyadék- és rostfogyasztás, székletlágyítás, probiotikum használata javasolt. Panasz esetén (akut gyulladás) viszont rostmentes étrend és a Normix használata segíthet.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. március 31., 13:41; Megválaszolva: 2017. március 31., 15:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: