• Borda elváltozás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Webdoktor! Nemrégiben visszahívtak tüdőszűrő vizsgálat ismétlésre, mert valami rendelleneset találtak a felvételen. Meszes jellegű elváltozás volt a jobb lebenyben. Kontrasztanyagos CT-vizsgálatra küldtek. Az eredmény negatív lett. Sem a tüdőmben, sem a mellemben nincs semmi nem oda való. Az orvosom átvilágított, mely során kiderült, hogy az elváltozás a 7-es bordán/bordában van. A CT alapján az elülső íven 3 mm átmérőjű. A leleten az áll, nagy valószínűséggel benignus, de mivel növekedést mutat, onkológiai szakvizsgálat javasolt. Ez a valami már ott van 3 éve és picit mindig növekszik. Ez látszott az évről-évre készült tüdőszűrőfelvételeken is, ezért küldött a tüdőgyógyász CT-re. Az orvos azt mondta, hogy szerinte nem kell ezzel a dologgal foglalkozni, csak figyeljük, de a biztonság kedvéért elküldött onkológushoz. Az onkológián megvizsgálták a mellemet, a nyirokcsomókat és kenetmintát vettek. Az orvos azt mondta, hogy előfordul ilyen valamely korábbi sérülés kapcsán, amit akkor, mikor keletkezik észre sem veszünk, s a későbbiekben a helyén kialakulhat elváltozás. Abban maradtunk, hogy 3 hónap múlva kontroll mellkasröntgent végez és ha bármilyen elváltozást mutat a felvétel, akkor csontizotópos vizgálat javasolt. Erről kérném a véleményét, mert nem vagyok teljesen nyugodt. Az aggályom az, hogy növekszik ez az elváltozás. Ugyan 3 év alatt csak kicsit nőtt, de mégis csak nővekedett. Előre is köszönöm a válaszát.

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat témában

        28 éves nőbeteg Kérdez engem egy olyan valamiről - talán a 7. bordában - , amiről nem írja meg, hogy micsoda. Én sajnos így semmilyen véleményt nem tudok mondani. Ha ez évek óta ott van, nagy baj nem lehet. De azért jó lenne tudni, hogy micsoda (osteoma?). A borda könnyen hozzáférhető részén van? Szövetmintát is lehetne venni ("csont-biopsziát" lehetne végezni), ez egy pár másodperces kellemetlenség. Más okosságot nem tudok mondani.


        Kérdés: 2010. október 13., 00:59; Megválaszolva: 2010. október 14., 09:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: