• Kemoterápia gyomorrák műtétet követően

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szakértő! Gyomorrák műtétet (Billroth 2) követően a kemoterápiás kezelésre két -féle javaslatot kaptunk, 2 különböző Onkológiáról: 1. - ELF protokol - 3 napig tartó kezelés benntfekvéssel - A kezelés előtt hasi CT 2. - ELF protokol - 3 napos kezelés bejárással - A kezelés előtt hasi MRI Kérdésem lenne, hogy Ön melyik kezelést találja megfelelőbbnek? Mi lehet a különbség a pár óráig tartó infuzió és a folyamatos-tartós infúzió között? A hasi CT-t vagy az MRI-t javasolná? Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a daganat témában

        74 éves gyomorrák miatt operált férfi Az MR jobban mutatja a lágyrészeket, tehát én inkább ezt szeretném, de a CT is elég informatív. A folyamatos infúzióban adott kemoterápia a hatóanyag(ok) egyenletes szérum-szintjét biztosítja napokon keresztül, és talán kevesebb mellékhatása is van, mint a három egymást követő napon történő egy-egy infúziós lökésnek. Bizonyos gyógyszerek anyagcseréje, lebomlása, "felezési ideje", kiürülési ideje, stb. eltérő, de ez már bonyolult, ezért nem megyek mélyebben bele. Ugyanakkor lényeges különbség a terápiás válaszban nincs a két megoldás között. Én inkább a folyamatos infúziót választanám, és kibírnám valahogy azt a 3 napot.


        Kérdés: 2010. szeptember 14., 15:03; Megválaszolva: 2010. szeptember 20., 10:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: