BUSULFAN TEVA koncentrátum oldatos infúzióhoz

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Busulfan Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Busulfan Teva a buszulfán nevű hatóanyagot tartalmazza, mely az alkiláló-szereknek nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A Busulfan Teva az átültetés (transzplantáció) előtt elpusztítja az eredeti csontvelőt.

A Busulfan Teva‑t felnőtteknél, újszülötteknél, gyermekeknél és serdülőknél alkalmazzák transzplantációt megelőző kezelésként.

Felnőtteknél a Busulfan Teva‑t ciklofoszfamiddal vagy fludarabinnal együtt alkalmazzák.

Újszülöttek, gyermekek és serdülők esetében a Busulfan Teva‑t ciklofoszfamiddal vagy melfalánnal együtt alkalmazzák.

Ön ezt a gyógyszert csontvelői vagy vérképző őssejtek átültetése előtt fogja kapni.

BUSULFAN TEVA koncentrátum oldatos infúzióhoz GYÓGYSZERINFÓK

Gyártó:
TEVA Gyógyszergyár Zrt.
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 6 mg/ml
Laktóz:
nincs
Glutén:
nincs
Benzoát:
nincs

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Busulfan Teva alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Busulfan Teva‑t:

  • ha allergiás a buszulfánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Busulfan Teva hatékony sejtpusztító (citotoxikus) gyógyszer, amely a vérsejtek jelentős mértékű csökkenését eredményezi. Az ajánlott adagolás mellett éppen ez a kezelés célja, de emiatt az állapot szoros ellenőrzésére van szükség.

Előfordulhat, hogy a Busulfan Teva alkalmazása növeli egy másik rosszindulatú daganat kialakulásának kockázatát a jövőben.

Tájékoztassa kezelőorvosát:

  • ha máj‑, vese‑, szív‑ vagy tüdőbetegségbenszenved,
  • ha kórelőzményében görcsrohamok szerepelnek,
  • ha jelenleg egyéb gyógyszereket szed.

Ha a készítményt nagy adagban alkalmazzák más gyógyszerekkel együtt, akkor a vérképző őssejtek átültetése után a kis erekben vérrögképződés fordulhat elő.

Egyéb gyógyszerek és a Busulfan Teva

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. A Busulfan Teva kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbiak valamelyikét szedi:

  • Deferaszirox (a szervezetben lévő túlzott mennyiségű vas eltávolítására szolgáló gyógyszer).

Különös elővigyázatosság szükséges itrakonazol és metronidazol (bizonyos fertőzések elleni gyógyszer) vagy ketobemidon (fájdalomcsillapító) egyidejű alkalmazása esetén, mert ezek a készítmények fokozhatják a mellékhatásokat.

Elővigyázatosságra van szükség, ha a Busulfan Teva‑val egyidejűleg vagy az azt megelőző 72 órában paracetamol alkalmazására kerül sor.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a Busulfan Teva alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. A Busulfan Teva‑kezelés alatt és az azt követő 6 hónap során nem szabad a nőknek teherbe esni.

A szoptató nőknek a Busulfan Teva‑kezelés megkezdése előtt abba kell hagyni a szoptatást.

Megfelelő fogamzásgátlásról kell gondoskodni, ha a partnerek bármelyike Busulfan Teva‑kezelést kap.

Előfordulhat, hogy a buszulfánnal végzett kezelés után már nem tud teherbe esni (meddő lesz, férfibeteg: nemzőképtelen lesz). Ha gyermeket szeretne a jövőben, ezt meg kell beszélnie kezelőorvosával a kezelés előtt. A Busulfan Teva klimaxos tüneteket is okozhat, illetve a serdülőkor előtt álló lányoknál megakadályozhatja a pubertás kialakulását.

A Busulfan Teva‑kezelés alatt álló férfiaknak tanácsos elkerülniük a gyermeknemzést a kezelés alatt, illetve az azt követő 6 hónapban.

3. Hogyan kell alkalmazni a Busulfan Teva‑t?

Adagolás és alkalmazás:

A Busulfan Teva adagját testtömegkilogrammraszámítják.

Felnőttek:

Busulfan Teva ciklofoszfamiddal kombinálva

  • A Busulfan Tevaajánlott adagja 0,8 mg/kg.
  • Minden egyes infúzió időtartama 2 óra.
  • A Busulfan Teva‑t az átültetés előtti 4 egymást követő napon, 6 óránként fogják beadni.

Busulfan Teva fludarabinnal kombinálva

  • A Busulfan Tevaajánlott adagja 3,2 mg/kg.
  • Minden egyes infúzió időtartama 3 óra.
  • A Busulfan Teva‑t az átültetés előtti 2 vagy 3 egymást követő napon, naponta egyszer fogják beadni.

Újszülöttek, gyermekek és serdülők (0 és betöltött 18 éves kor között):

A Busulfan Teva ciklofoszfamiddal vagy melfalánnal együtt alkalmazott ajánlott adagját a testtömeg alapján fogják kiszámítani; az adag 0,8 és 1,2 mg/kg között változik.

  • Minden egyes infúzió időtartama 2 óra.
  • A Busulfan Teva‑t az átültetés előtti 4 egymást követő napon, 6 óránként alkalmazzák.

A Busulfan Teva beadása előtt alkalmazott gyógyszerek:

Mielőtt beadják Önnek a Busulfan Teva-t, az alábbi gyógyszereket fogja kapni:

  • görcsgátló gyógyszereket (fenitoint vagy benzodiazepineket) görcsrohamok megelőzésére, és
  • hányáscsillapítókat a hányás megelőzésére.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Súlyos mellékhatások:

A buszulfán‑kezelés, illetve az átültetési eljárás legsúlyosabb mellékhatásai között szerepelhet a keringő vörösvérsejtek számának csökkenése (a készítmény kívánt hatása, hogy a szervezetet felkészítse a transzplantációra), fertőzés, májműködési zavarok beleértve a máj vénáinak elzáródását, az átültetett szerv és a gazdaszervezet összeférhetetlensége (ha a beültetett szerv megtámadja a szervezetet), valamint légzőszervi szövődmények. Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön vérképét és májenzimszintjeit, az ilyen események észlelése és kezelése érdekében.

Egyéb lehetséges mellékhatások, többek között:

Nagyon gyakori (10‑ből több mint 1 beteget érinthet)

Vér: a keringő (vörös és fehér) vérsejtek, valamint a vérlemezkék számának csökkenése. Fertőzések. Idegrendszer: álmatlanság, szorongás, szédülés, depresszió. Táplálkozás: étvágytalanság, a vér magnézium‑, kalcium‑, kálium‑, foszfát‑ albuminszintjének csökkenése és a vércukorszint emelkedése. Szív: gyorsult szívverés, a vérnyomás emelkedése vagy csökkenése, értágulat (a vérerek átmérőjének megnagyobbodása), valamint vérrögök. Légzőszervek: légszomj, orrfolyás (rinitisz), torokfájás, köhögés, csuklás, orrvérzés, rendellenes légzéshangok. Gyomor‑bélrendszer: hányinger, szájnyálkahártya‑gyulladás, hányás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, gyomorégés, végbél körüli kellemetlen érzések, hasi folyadékgyülem. Máj: májnagyobbodás, sárgaság, egy májvéna elzáródása. Bőr: kiütés, viszketés, hajhullás. Izom és csont: hát‑, izom‑ és ízületi fájdalom. Vese: fokozott kreatinin‑ürítés, vizelési panaszok, csökkent vizeletmennyiség és véres vizelet. Általános: láz, fejfájás, gyengeség, hidegrázás, fájdalom, allergiás reakció, ödéma, fájdalom vagy gyulladás az injekció beadási helyén, mellkasi fájdalom, nyálkahártya‑gyulladás. Laborvizsgálatok: emelkedett májenzimek és testtömeg-gyarapodás

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):

Idegrendszer: zavartság, idegrendszeri betegségek. Táplálkozás: a vér alacsony nátriumszintje. Szív: a szívritmus változásai, ill. rendellenességei, folyadékgyülem a szívburokban vagy szívburokgyulladás, csökkent perctérfogat. Légzőszervek: emelkedett légzésszám, légzési elégtelenség, a tüdőhólyagok bevérzése, asztma, kisebb tüdőrészek összeesése, tüdő körüli folyadékgyülem. Gyomor-bélrendszer: anyelőcső nyálkahártyájának gyulladása, a normális bélösszehúzódások hiánya, vérhányás. Bőr: bőrszín elváltozása, bőrpír, bőrhámlás. Vese: megnövekedett mennyiségű nitrogénvegyületek a vérben, közepes fokú veseelégtelenség, vesebetegség.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):

Idegrendszer: delírium, idegesség, hallucináció, izgatottság, rendellenes agyműködés, agyvérzés, görcsroham. Szív: vérrögképződés a comb verőerében, extra szívverések, meglassult szívverés, diffúz folyadékszivárgás a hajszálerekből (kapillárisokból). Légzőszervek: csökkent oxigénszint a vérben. Gyomor‑bélrendszer: gyomor‑ és/vagy bélvérzés.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

Nemi mirigyek működészavara.

Szemlencse-betegségek, beleértve a szemlencse homályosodását (szürkehályog) és a homályos látást (a szaruhártya elvékonyodása).

Klimaxos tünetek és női meddőség.

Agytályog, bőrgyulladás, a szervezet egészét érintő fertőzés. Májbetegségek.

A vér emelkedett laktát‑dehidrogenáz‑szintje. A vér emelkedett húgysav‑ és karbamidszintje.

A fogak nem megfelelő kifejlődése

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

Kapcsolódó kérdések és cikkek

5. Hogyan kell a Busulfan Teva‑t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Az injekciós üveg címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh./EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.

Bontatlan injekciós üveg:

Hűtőszekrényben (2°C - 8°C) tárolandó.

Hígított oldat:

5%-os injekciós glükóz oldattal vagy 9 mg/ml (0,9%) injekciós nátrium-klorid oldattal végzett hígítást követően az oldat kémiai és fizikai stabilitása a hígítás után 8 órán át igazoltan fennmaradt (az infúzió idejét is beleértve), ha 20°C ± 5°C hőmérsékleten tárolták, illetve a hígítás után 2°C-8°C hőmérsékleten tárolva 12 órán át fennmaradt, ha ezt követően 3 órán keresztül (az infúzió idejét is beleértve), 20°C ± 5°C hőmérsékleten tartották.

Nem fagyasztható!

Mikrobiológiai szempontból a készítményt hígítás után azonnal fel kell használni, kivéve amikor a felbontás/hígítás módszere kizárja a mikrobiológiai szennyeződés kockázatát.  Amennyiben nem használják fel azonnal, a felhasználásig az eltartási idő és a tárolási körülmények a felhasználó felelőssége, de az nem haladhatja meg a fentebb részletezett feltételeket.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Busulfan Teva?

  • A készítményhatóanyaga a buszulfán. 1 ml koncentrátum 6 mg buszulfánt tartalmaz (injekciós üvegenként 60 mg‑ot). Hígítás után: egy milliliter oldat 0,5 mg buszulfánt tartalmaz.
  • Egyéb összetevők: dimetilacetamidés makrogol 400.

Milyen a Busulfan Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Busulfan Teva tiszta, színtelen oldat.

A Busulfan Teva színtelen, (I-es típusú) injekciós üvegben, Flurotec műgyanta borítással ellátott butil gumidugóval, alumínium fémkupakkal és prolipropilén védőlappal lezárva kerül forgalomba.

A Busulfan Teva 8 db (2 tálcán egyenként 4) injekciós üveget tartalmazó gyűjtőcsomagolásban kerül forgalomba.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó: Teva Gyógyszergyár Zrt., 4042 Debrecen

Pallagi út 13

Gyártó: S.C. SINDAN-PHARMA S.R.L., 11th Ion Mihalache Boulevard, 011171, Bucharest 1, Románia

Merckle GmbH, Ludwig-Merckle-Straße 3, 89143 Baden-Wuerttemberg Blaubeuren, Németország

PLIVA Hrvatska d.o.o. (PLIVA Croatia Ltd.), Prilaz baruna Filipovića 25, 10000 Zagreb, Horvátország

Teva Pharma B.V., Swensweg 5, 2031GA Haarlem, Hollandia

OGYI-T-23392/01 8x (2x4) injekciós üveg

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Horvátország Busulfan Pliva 6 mg/ml koncentrat za otopinu za infuzijualiperidon

Németország Busulfan-ratiopharm 6 mg/ml Konzentrat zur Herstellung einer Infusionslosung

Magyarország Busulfan Teva 6 mg/ml koncentratum oldatos infuzióhoz

Hollandia Busulfan Teva 6 mg/ml, concentraat voor oplossing voor infusie

Lengyelország Busulfan Teva

Portugália Bussulfano Teva

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatánakdátuma: 2021. március.

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal