Visszeresség: Mikor segíthet a harisnya?

Medizóna
megjelent:

Életmódváltás, gyógyszerszedés, a kellemetlen panaszokat enyhítő krémek - a krónikus vénás elégtelenség kezelésnek alapvető elemei. Ám a komplex terápiának van még két fontos csoportja: a kompresszió és különféle műtéti eljárások.

A kompressziós kezelés lényege az, hogy a kitágult felületes vénás rendszerből a mélyvénás rendszer felé terelje a vért: így tehermentesíti a bőr alatt húzódó vénás hálózatot, és az ödémát is csökkenti. Ahogy Kristóf Vera angiológus mondja, fásli és harisnya is használható erre a célra. „Ez utóbbi mindenképpen előnyösebb, mert a fásli feltekerésének helyes technikáját jól meg kell tanulni ahhoz, hogy valóban hatásos legyen a lábra rakott pólya.

Gyógyszeres kezelés
Gyógyszeres kezeléssel a visszérbetegség nem oldható meg, azonban a kezelés elengedhetetlen kiegészítője lehet. Azon esetekben, amikor az életmód rendezése, illetve a kompressziós kezelés már nem elegendő, különböző gyógyszerek segítenek a vizenyő csökkentésében, a visszérgyulladás mérséklésében, és az ezekkel járó panaszok enyhítésében. Többféle gyógyszer használatos, ezek egy része a hajszálerek áteresztőképességét csökkenti, mások a vénák falának tónusát javítják, de a különböző gyulladáscsökkentők, vízhajtók, véralvadásgátló hatású szerek, fájdalomcsillapítók is helyet kapnak a visszérgyulladás okozta tünetek és panaszok orvoslásában.
A visszeres láb kezeléséről

A harisnya esetében azonban csekély az alkalmazási hiba esélye, bár ilyenkor is el kell magyarázni, hogyan hordja a beteg a harisnyát. Ez a kifejezés most több típusú lábravaló összefoglaló neve: ide tartozik a térdzokni, a félcombig vagy combig érő harisnya, az egyszáras harisnya és persze a harisnyanadrág is.

Ezek viselésével kapcsolatban el kell mondani a betegnek, hogy ne húzza a harisnyát magasabbra, mint ahová való, ne hajtsa vissza a gumit és a barátnője harisnyáját se hordja” – ad praktikus tanácsokat a lábravaló alkalmazásával kapcsolatban Kristóf doktornő. A speciális harisnya sűrű szövésű, rugalmas anyagból készül. Felhúzva szorosan a lábra feszül, így összenyomja a bőr alatti vénákat, ezzel segíti azok kiürülését.

A különleges szövésnek köszönhetően nagyobb nyomást fejt ki a bokánál, mint a magasabb területeken, ez a nyomás felfelé haladva fokozatosan csökken, ami a vér szív felé történő továbbítása miatt fontos.

A harisnya pontos méretazonosítása elengedhetetlen, s ma már a választék is egyre szélesebb, hiszen különféle hosszúságban és színben kaphatók ezek a speciális lábravalók. Létezik kifejezetten kismamák számára kifejlesztett harisnya, amelyet - különösen az ötödik-hatodik hónaptól - célszerű megelőzésképpen is hordani.

Gyógyszeres kezelés
A rugalmas pólya felhelyezése nagy gyakorlatot igényel, betanítását az orvos vagy gyógytornász végzi. Felhelyezése felkelés előtt, fekvő vagy ülő helyzetben kell, hogy történjen. A feltekerést a lábujjak tövénél kell elkezdeni és a térdig folytatni, belevéve a sarkakat is, olyan módon, hogy a pólyamenetek egymást tetőcserépszerűen félig átfedjék. Fontos a helyes alkalmazás, mert a nem megfelelő, túl szoros pólyázás ártalmas lehet, a túl laza pedig hatástalan.

(Medizóna)

Cikkajánló

Hogyan kezelhető a visszeres láb?

Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Visszér
A visszérbetegség kezelése belgyógyász, érsebész és bőrgyógyász közreműködését egyaránt igényli, ugyanakkor az eredményes terápia a betegtől is életmódváltást követel meg, a mindennapi tevékenységekre való odafigyelést igényli.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.