• Túlhordott terhesség

    Szerző:
    WEBBeteg

    A túlhordott terhesség a kismamát könnyen fáradttá és idegessé teszi. Az alábbiakban megtudhatja, mi okozza a túlhordást, és mit jelent mindez az Ön és kisbabája számára.

    Eljött a szülés várható időpontja, majd el is múlt – és Ön még mindig terhes. Mi folyik itt?
    Bár a szülés várható időpontjának napja úgy tűnhet, mágikus tulajdonsággal bír, a valóság az, hogy egyszerűen csak egy tudományos találgatás arról, hogy mikor a legnagyobb a valószínűsége a baba érkezésének.

    Hirdetések

    Teljesen normális, ha ehhez az időponthoz képest két héttel hamarabb vagy később szül. Túlhordott terhességről hivatalosan akkor beszélünk, ha a kiírt időponttól számított két hét múlva is fennáll a terhesség.

    Elég legyen már!

    Nagyobb a valószínűsége a túlhordott terhességnek, ha:

    •  A terhesség jelei
     A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A terhesség jelei>>
     az utolsó menstruáció pontos dátuma nem ismert
    • ez az első terhessége
    • már korábban is volt túlhordott terhessége
    • a családban már előfordult túlhordott terhesség
    • a baba fiú.

    Ritkán a túlhordott terhesség összefüggésbe hozható a placentát vagy a babát érintő problémával. Bármi is legyen a szülés késedelmének oka, valószínű, hogy eddigre már belefáradt a terhességbe.

    A háta minden bizonnyal fáj, a bokája pedig dagadt, emellett gyomorégéssel és aranyérrel küszködik. Mivel nem tud a pocakjától kényelmesen elhelyezkedni, alvászavarai lehetnek, amit tovább súlyosbíthat a szülés miatti szorongás.

    Vigasztalásképpen annyit mondhatunk, hogy a túlhordott terhesség sem tart örökké, s a szülés bármikor megkezdődhet.

    Figyelje a terhességét

     

     A szülés, születés módjai
    A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
    A szülés, születés módjai >>

    A terhesgondozás a szülés kiírt időpontja után is folytatódik. A lehetséges szövődményekre utaló jeleket, mint például a preeclampsia (magas vérnyomás a terhesség során, mely meghaladja a 140/90 értéket).

    Ellenőrzik a méhnyakat is, hogy megvizsgálják, elkezdett-e vékonyodni és tágulni, hogy felkészüljön a szülésre.

    Mindemellett rendszeresen figyelni fogják a baba szívhangját, mozgását és a magzatvíz minőségét és mennyiségét.

    Kezdő löket a babának

     

      Gyermeket nem magunknak szülünk


    Arra mindenki viszonylag hamar rájön, hogy hiába a sok szakirodalom, könyvből nem lehet gyereket nevelni. Minél több előfeltevéssel indulunk, annál nagyobb csalódások érnek.
    A nevelés alapelvei I.>>

    Néha jobb hamarabb szülni, mint később – különösen, ha orvosa aggódik az Ön vagy a baba egészségi állapotát illetően, vagy ha a terhesség két héttel tovább tart, mint a szülés várható időpontja.

    Miért ez az aggodalom a két hét miatt? A terhesség ezen pontján a baba mérete megnehezítheti a hüvelyi szülést. Egyes esetekben a méhlepény elöregedése veszélyezteti a baba további fejlődését az anyaméhben.

    Emellett a túlhordott baba nagyobb valószínűséggel nyel le széklet maradványt a magzatvízből, ami a születés után légzési problémákat és fertőzést okozhat.

     

     A baba fejlődése
    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap

    Ha Ön és orvosa úgy döntenek, hogy megindítják a szülést, valószínűleg gyógyszeres segítséget kap, mely segíti a méhszáj tágulását. Előfordulhat, hogy az orvos egy vékony műanyag horog segítségével megrepeszti a magzatburkot. Az eljárás nem fáj, de érezheti a meleg magzatvizet elfolyni, amint a burok megreped.

    Amennyiben szükséges, méhösszehúzódást beindító gyógyszert, a méhösszehúzódásokért felelős oxitocin hormon szintetikus változatát kapja. Az adagolással az összehúzódások erőssége és gyakorisága is szabályozható.

    Tartson ki!

    Akár a programozott szülés, akár a kivárásos taktika mellett dönt az orvosa, a legfontosabb, hogy megpróbálja élvezni a terhességből hátralevő időt.  

    • Fogadja el az érzelmeit! Teljesen normális, hogy frusztrált vagy csalódott, hiszen csak 40 hétre készült.
    • Használja ki a rendelkezésére álló extra időt! Aludjon, amennyit csak tud, végezze e l az utolsó simításokat a gyerekszobán, töltse fel a fagyasztót étellel, vagy címezze meg előre a baba születését bejelentő képeslapokat.
    • Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     Tervezzen! Az orvosa valószínűleg azt tanácsolja, hogy ne nagyon menjen messzire, de ez nem jelenti azt, hogy ki kellene hagynia egy új filmet, vagy ne sétálhatna egyet a parkban, vagy ne mehetne el vacsorázni. Ne féljen programot tervezni csak azért, mert esetleg az utolsó pillanatban le kell azt mondani. 
    • Hagyja az üzenetrögzítőjét vagy a hangpostáját dolgozni! A jószándékú barátok és szerettei informálására hagyjon egy „Izgatottan várjuk a nagy napot” üzenetet a hangostafiókján vagy üzenetrögzítőjén, mely segít távol tartani az egy idő után bosszantó, kíváncsiskodó telefonokat. 
    • Óvatosan kezelje a szülést elősegítő házi praktikákat! Az interneten számos módszerről hallani, mely „természetes” módom segíti a szülés megkezdését, mint a csípős ételek fogyasztása vagy a szex.  Némely ott olvasható praktika nyugtatólag hat, némelyik egyszerűen csak butaság, míg olyanok is vannak, melyek több kárt okoznak, mint hasznot. Kérje ki orvosa véleményét, mielőtt bármelyik gyógynövényt vagy alternatív kezelést kipróbálná. 
    • Legyen kapcsolatban az orvosával! Gyakoribb szűrésekre és ellenőrzésekre lesz szüksége a baba megszületéséig. Győződjön meg róla, hogy tudja mi a teendő, ha úgy érzi, megkezdődött a szülés.

    Hamarosan a karjaiban fogja tartani a babáját – s a hosszú várakozás akkor már nem számít!

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: mayoclinic; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Segítség a változókorban

    WEBBeteg

    Természetes készítmény, ami folyamatos segítséget nyújt a változókorban. (x)

    A hajhullás leküzdhető

    WEBBeteg

    Hatékony segítség hajhullás ellen férfiak és nők számára egyaránt. (x)

    Terhesség és súlyos tévhitek

    A terhességről szóló könyvek hajlamosak arra, hogy felkészítsék a kismamákat a legrosszabbakra, így aztán rengeteg nő feleslegesen...

    Várandósság és fogápolás

    A leendő anyukák fogainak egészségét befolyásolja a terhesség. De milyen változások ezek, és mit lehet tenni a fogak egészségének...

    Véralvadásgátló gyógyszerek: a kumarin

    A kumarinok a véralvadási faktorok aktiválásához szükséges K-vitamin hatását gátolják. Szedésük során K-vitamin hiányában nem tudnak...

    Szédülés - Mikor forduljon orvoshoz?

    Gyerekkorunk egyik legjobb mulatsága az volt, amikor körbe-körbe forogtunk, majd élveztük, ahogy forog velünk a világ. Felnőtt fejjel, már...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA