• A zene "táplálja" a koraszülött gyerekeket

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azokban a kórházakban, amelyekben zene szól a koraszülött részlegen, a csecsemők erőteljesebben gyarapodnak - állítják kórházi tapasztalatokat idéző kutatók.

    Azt mondják, a zene hatására a gyerekek és a szülők nyugodtabbak, a kicsik súlygyarapodása gyorsabb, a kórházban töltendő idő pedig rövidül.

    Egy kanadai kutatócsoport kilenc felmérést vizsgált át, és úgy találta, hogy a zene csökkenti az újszülöttek fájdalomérzését és segíti a szájon át történő táplálásukat. A zene jótékony hatással van a szívműködésre és a légzésre is.

    Hirdetések

    A kanadai Alberta Egyetem kutatói azt elemezték, mi történik, ha olyan fájdalmas eljárások alatt, mint például a körülmetélés, zene szól. Azt is vizsgálták, hogy milyen hatással van a zene az etetés hatékonyságára, illetve milyen élettani hatása van, hogyan hat a viselkedésre.

    A tanulmány szerzői szerint az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy a zene jótékony fiziológiai és magatartási hatásokkal bír, csökkenti a fájdalmas orvosi beavatkozások alatt a fájdalomérzést, de mindezt további, jól megtervezett kísérlettel kell igazolni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A BBC News honlapján olvasható tudósítás szerint a felmérések során főleg altató dalokat szólaltattak meg a koraszülötteknek, de megesett, hogy énekesnő dalolt nekik "élőben" hárfa kíséretében, máskor meg a szívdobogás hangjaival és méhen belüli neszekkel egészítették ki a zeneszót.

    A koraszülöttség - a harminchetedik hét előtti születés - az első hónapokban bekövetkező újszülöttkori halálozások 75 százalékáért felelős. Súlyos problémákat okozhat a gyermek későbbi fejlődésében, például agybénulást, süketséget, vakságot, krónikus tüdőbetegséget, tanulási és magatartási zavarokat.

    Koraszüléshez vezethet egyebek között az anya dohányzása, a méhen belüli fertőzés vagy az ikrekkel való terhesség.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A napsugárzás rendkívül nagy veszélyt jelent a babák és kisgyermekek érzékeny bőrére. Ezért fontos, hogy a szabadban való tartózkodáskor árnyékban is speciális napvédő készítménnyel védje gyermeke bőrét. A kicsik bőre magas faktorszámú, jól tolerálható krémet igényel. Milyen termékek felelnek meg a csecsemőknek és kisgyerekeknek, és hogyan tudja a leghatékonyabban megvédeni őket a napégéstől? Cikkünkből megtudhatja.

    Hogyan lát egy csecsemő? - Az orvos válaszol

    Most született kisbabám. Mikor lehetek benne biztos, hogy lát engem? Ha nem lát, akkor hogyan vehetem észre? Most a szeme színe kékes. A végleges szemszín mikor alakul ki egyáltalán? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Szülés utáni szorongás

    Természetes dolog, hogy a kisbaba megszületése után az újdonsült szülők szoronganak. Ennek sok oka lehet, a leggyakoribb, hogy az édesanya attól fél, hogy nem fogja tudni ellátni gyermekét, nem ismeri fel annak jelzéseit.

    Orvosok vonóval: május 28-án koncertezik a kvartett

    A négy belgyógyász orvosból álló Semmelweis Vonósnégyes tagjai többféle hangszeren is játszanak, munka után összejárnak és gyakorolnak, gyakran pedig koncertre hívják őket.

    A kedvenc zenénk hallgatása növeli a teljesítményünket

    Akár a klasszikus, akár a metál zene rajongói közé tartozunk, egy nemrég végzett kutatási eredmény szerint, a kedvenc zenénk hallgatása nem csak élvezettel tölt el bennünket, hanem a sportteljesítményünket is javítja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA