• A menstruáció befolyásolja a koleszterin-szintet?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A menstruációs ciklus különböző szakaszaiban változik a nők koleszterinszintje, attól függően, hogy ösztrogén-szintjük éppen emelkedik, vagy esik, állítja egy új tanulmány. Az orvosoknak tehát, mielőtt a koleszterinszint csökkentését javasolják páciensüknek, több hónap eredményét kellene elemezni, tanácsolják a kutatók.

    „A nők koleszterinszintjének mérésekor figyelembe kell venni, hogy menstruációs ciklusuk mely szakaszában vannak” - magyarázza a tanulmány egyik szerzője, Enrique F. Schisterman, aki az egyesült államokbeli Eunice Kennedy Shriver Gyermekegészségügyi és Fejlődéstani Intézet járványtani osztályának vezetője. Ahhoz, hogy megbízható eredményeket kapjunk, következetesen, több hónapon keresztül mindig ugyanabban az időben kell a koleszterinszintet megmérni.

    Hirdetések

    „Célszerű az első mérést a menstruáció kezdetekor megejteni, és több hónapon keresztül mindig ugyanekkor mérni” – tanácsolja Schisterman. A tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című online folyóirat legfrissebb számában jelent meg. A kutatás során Schisterman és csapata 259, 18 és 44 év közötti nő ösztrogénszintjét hasonlította össze koleszterin-, és trigliceridszintjükkel.

    A menstruációs ciklus és a koleszterinszint összefüggései

    A nők 94 százalékának 14 alkalommal mérték meg koleszterinszintjét, két menstruációs ciklus alatt. Közben a résztvevők olyan otthon használható készüléket kaptak, ami hormonszintjükből megállapította, hogy a peteérés mely szakaszában vannak. A résztvevők fizikailag aktívak voltak, és nem dohányoztak.

    Csupán a nők 5 százalékának koleszterinszintje volt magasabb 5,2 mmol/l -nél, mely érték már a szívbetegség kockázatának határát súrolja. Viszont a nők 19,7 százalékának a koleszterinszintje legalább egyszer elérte ezt az értéket. Ráadásul néhány 40 év feletti, elhízott nő koleszterin-szintjében jelentős ingadozásokat fedeztek fel.

    A kutatók arra jöttek rá, hogy az ösztrogénszint emelkedésével a nők „jó koleszterin-szintje” is megemelkedik.

    Ugyanakkor, ahogy az ösztrogén-szint nőtt, az LDL, azaz a „rossz koleszterin” szintje csökkent. Ez a csökkenés néhány nappal azután kezdődött, ahogy az ösztrogénszint elérte a csúcspontját, ami a peteéréskor következik be.

    Olívaolaj: mérsékelt adagban jobban hat

    Az olívaolaj nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem olyan hatóanyagot is tartalmaz, mely telítettségérzetet okoz. Ám ha valaki túl sokat fogyaszt, a mechanizmus nem működik - mutatták ki amerikai tudósok patkányokat vizsgálva. Olívaolaj: mérsékelt adagban jobban hat>>

    Tehát a koleszterinszint a menstruáció előtti napokban a legalacsonyabb.

    „Ebből is látszik, hogy a hormonok milyen fontos szerepet játszanak a nők életében, és milyen jelentős hatással vannak egészségükre” – jegyezte meg Schisterman.

    Dr. Jennifer Glueck, a Miami Egyetem endokrinológus docense szerint ezek az eredmények igazán érdekesek, azonban nem fogják megváltoztatni a klinikai gyakorlatot. Szerinte a vizsgált minta nem volt megfelelő.

    A résztvevők ugyanis fiatal, egészséges hölgyek voltak, akiknek nincs szükségük gyógykezelésre.  

    Gyakori kérdések - Az orvos válaszol

    Kedves Doktornő! Decemberi labor eredményemben a koleszterin értékem magas lett, ami még júniusban jó volt. Nem szeretem a húst, nagyon keveset eszem belőle, és a zsíros ételeket sem. Mitől lehet mégis magas?
    Tisztelt Kérdező! Nemcsak a zsíros húsok, de a különféle „nassolnivalók” is károsak lehetnek, a hozzáadott cukor és a felhasznált hidrogénezett növényi olaj miatt. Ha a változtatások után továbbra is magas a laborérték, gyógyszer szedése javasolt. Bővebben: Miért magas a koleszterinszintem? Az orvos válaszol>>

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A koleszterinszint mérése

    A VLDL, LDL, összkoleszterinszint növekedés és a HDL szint csökkenés fokozza az érelmeszesedést és az ezzel összefüggő betegségeket, mint szívinfarktus, stroke, érbetegségek kockázatát. Ezért is fontos a koleszterinszint mérése.

    Ön mennyit tud a menopauza tüneteiről? Tudásteszt

    A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat. Mikor alakul ki? Milyen tünetek kísérik? Tesztelje tudását!

    A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

    A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön.

    Petefészekciszták - Jó- és rosszindulatú elváltozások

    A legtöbb fiatal vagy termékeny korban lévő nő esetében jelentkező petefészekciszta jóindulatú, a változókor után azonban sokkal gyakoribb lesz a rosszindulatú elváltozás.

    A toxikus sokk szindróma - Ritka, de akár halálos is lehet

    A tampon alkalmazásával hozták összefüggésbe a toxikus sokk szindrómát, ám az nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten nőknél fordul elő. Igen ritka, de akár halálos betegség is lehet.

    Amikor fájdalmas az együttlét

    A nők majdnem fele érez fájdalmat szexuális együttlét közben vagy közvetlenül utána - derült ki egy felmérésből. Ha Ön is közéjük tartozik, ne csak csöndben szenvedjen! Ha szégyell orvoshoz fordulni problémájával, használja az alábbi útmutatót, hogy megtudja, mi lehet a fájdalom oka, és milyen megoldási lehetőségei vannak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.