Mi a Tawara-szár-blokk? - Az orvos válaszol

Dr. Bene Orsolya
szerző: Dr. Bene Orsolya, kardiológus - WEBBeteg
megjelent:

70 éves nagymamámnál a napokban magasvérnyomás-betegséget állapítottak meg (220/110-zel került az orvoshoz) és a kivizsgálás során bal Tawara-szár-blokkot. Mi ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

A szakértő válasza

A bal Tawara-szár-blokk valóban a szív ingervezető rendszerének károsodását jelzi. A szív ingerképző pontja (a sinuscsomó – ez szabályozza különféle idegi hatásokra, hogy 1 perc alatt mennyit ver a szívünk) és a pitvarok felől a szív kamrái felé (ezek pumpálják ki a vért a nagyerekbe) egy bonyolult vezetőrendszeren jut el az ingerület, mely a szívizomsejteket összehúzódásra, a szívet pumpálásra készteti.

Ennek a rendszernek a része a pitvar-kamrai csomó, melyből az úgynevezett His-kötegbe, majd a jobb és a bal Tawara-szárba, onnan pedig sok kisebb rostba jutnak az impulzusok (az egész elektromos vezetékek hálózatára hasonlít). Ebből a két szárból károsodik az egyik, emiatt a szív bal oldalára kicsit később jut el az ingerület.

Előfordulhat fiatalokban, és néha semmilyen egyéb elváltozás nem található a hátterében, többnyire azonban a szívizomzat valamilyen károsodása mutatható ki. Ezt okozhatja például egy lezajlott szívinfarktus, korábbi szívizomgyulladás, különböző szívizombetegségek (cardiomyopathiák).

A bal szárblokk társulhat szívbillentyű-betegségekhez, de magas vérnyomás miatt megterhelt szíven is kialakulhat. Bal szárblokkos betegeknél nagyobb lehet ritmuszavarok, teljes pitvar-kamrai blokk kialakulásának veszélye, ez azonban függ a háttérben rejlő szívbetegségtől is. Erre megszédüléses, eszméletvesztéses rosszullétek hívhatják fel a figyelmet.

Nagymamája életkora miatt is fontos lenne egy alaposabb kivizsgálás, mellyel kiderülhet, hogy a fenti eltérések valamelyike okozza-e a vezetési zavart. Már egy ultrahangos vizsgálat is jó képet ad a szívizomzat funkciójáról, a billentyűk működéséről. Ennek eredménye alapján megválasztható a megfelelő kezelés.

Üdvözlettel,
Dr. Bene Orsolya

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szakértőnk: Dr. Bene Orsolya, kardiológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.