Az orvos-gyógyszerész együttműködés jelentősége

MTI
megjelent:

Fontos szerepet játszatnak a gyógyszerészek a krónikus betegségek kezelésében, mivel az orvossal együttműködő patikus segíthet a terápiahűségben a pácienseknek - igazolták amerikai kuktatók szívelégtelenségben szenvedők statisztikái alapján.

Mára már két külön szakmává lett a korábban egy személy által betöltött orvosi és patikusi szakma. Ám a folyamatos kezelést igénylő megbetegedések esetén együttműködése életfontosságú lehet. Egy amerikai munkacsoport Richard Lowrie vezetésével az orvos-gyógyszerész összefogásának jelentőségét vizsgálta szívelégtelenségben szenvedők állapotjavulásának mérésével.

A HOOPS elnevezésű tanulmányban, amelyet a European Heart Journal című folyóiratban ismertettek, 87 orvosi praxis és a hozzájuk tartozó patikus vett részt. A rendszeres orvosi ellenőrzés mellett minden beteg félórás beszélgetést folytatott a gyógyszerésszel, akitől a receptjeit kiváltotta.

Növekszik a gyógyszeres kezelés hatékonysága

A szívelégtelenséget számos készítmény kombinált alkalmazásával gyógyítják, a gyógyszerész ezért részletesen, jól érthetően ismertette az egyes alkotóelemek hatását, a gyógyszerek pontos bevételének jelentőségét. A patikában vezetett nyilvántartás alapján követhető volt, hogy a páciens rendszeresen az előirásnak megfelelően kiváltotta a szert, tehát nem maradt ki hosszabb időszak a gyógyszerszedésben.

A jól beállított gyógyszerszedés eredményében mérhető, további javulást az öt év során ez nem eredményezett, tehát a kétezernél több beteg halálozása, kórházi felvételének gyakorisága nem csökkent, de a betegek gyógyszedése pontosabb, általános állapotuk jobb lett. Az orvos-gyógyszerész együttműködés kétségtelenül okos növelése a gyógyszeres kezelés hatékonyságának.

A szívelégtelenség kezelése

A szívelégtelenség rendszerint egy krónikus betegség, amely élethossziglan tartó kezelést igényel. A kezelés segítségével azonban az elégtelenül működő szív megerősödhet, és a szívelégtelenség tünetei javulhatnak. A szívelégtelenséget általában gyógyszerek kombinációjával lehet sikeresen kezelni. Lehet, hogy Önnek - a tünetektől függően - egy, kettő vagy akár három gyógyszert is szednie kell egyidejűleg betegsége kezelésére. A szívelégtelenség kezelése>>

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.