Leszokni újévkor sem egyszerű

Szinapszis
megjelent:

A dohányosok 40 százaléka tesz valamilyen újévi fogadalmat, és közülük minden második káros szenvedéllyel élő a cigarettára vonatkozóan hoz meg egy döntést – derül ki a Szinapszis Kft. közel 700 dohányos megkérdezésével végzett felméréséből.

A dohányosok válaszaiból kiderül: 61 százalékuknak semmit nem jelent az újév a fogalom-tétel szempontjából, míg 19 százalékuk a cigarettázási szokásokra vonatkozóan határozza el magát. A további, leggyakrabban elhangzó fogalmak között találjuk az egészségesebb életmódot (18%), a fogyókúrát (15%) valamint a rendszeres sportolást (15%) is.

Az életkor emelkedésével csökken a káros, füstös szenvedéllyel kapcsolatban döntésre jutók aránya, míg – nem meglepően - háromszor annyi nő tesz a fogyókúrával kapcsolatban fogadalmat, mint férfi. A rendszeres sportolás újévtől való beiktatása a fiatalabbak körében jellemzőbb.

Keveseknek és csak részben sikerül betartani a megfogadottakat

A cigarettával kapcsolatban fogadalmat tevő dohányosok fele annak teljes elhagyását, másik fele pedig a mennyiség csökkentését próbálja megcélozni. A legfiatalabb korosztályban a legmagasabb azok aránya, akik teljesen leszoknának, míg a középkorúak – jellemzően krónikus betegek (!) – inkább a mennyiség részbeni csökkentésével próbálkoznak. Ez utóbbi jellemzően az otthon/lakásban, ágyban, autóban valamint a gyerme(ke)k közelében történő korlátozást jelenti a dohányosok életében.

Leszokás kutatási eredmények

Az újévkor fogadalmat tevők körében ugyanakkor nem túl biztató a leszokás sikeressége. A dohányzással kapcsolatban elhatározásra jutók 38 százaléka a kezdeti lelkesedés után rövid időn belül visszaszokott a régi mennyiségre, 35 százalékuknak pedig egyáltalán nem sikerült a kísérlet, pár nap után ugyanott folytatták, mint a fogadalom előtt. Egynegyedük részben járt sikerrel, hiszen letenni ugyan nem tudta, de kevesebb cigarettát szív, mint korábban.

Leszokás kutatási diagram

A kutatásról

A kutatás online kérdőíves módszerrel 2013 májusában zajlott, összesen 677 dohányos részvételével. A válaszadók 46 százaléka férfi, 54 százaléka nő volt, életkor alapján 43 százalékuk legfeljebb 35 éves, 30 százalékuk 36-55 év közötti lakos, míg 23 százalékuk ennél idősebb. A minta összetétele régió, településtípus alapján vegyes, míg végzettség alapján döntően legalább középfokú végzettséggel rendelkeznek, jövedelmük átlagos.

(Szinapszis)

10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz!

„Az új év elején abbahagyom a dohányzást” – bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától. 10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz!

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.