A hideg víz növeli a teljesítőképességet

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A kiadós testmozgás után sokak szerint a meleg vizes zuhanyzásnál nincs kellemesebb. Ha már sportolásról és teljesítményről van szó, inkább a víz lehűtése ajánlott - bizonyította be egy friss tanulmány.

A profi sportolók tudják és alkalmazzák is: egy kemény edzés után a hideg vizes zuhanyzás hathatós segítséget nyújt a regenerációban és a teljesítményfokozásban is. A hatás felerősítésére azonban még egy lehetőség létezik - olvasható egy ausztrál kutatás összefoglalójában: a meleg és hideg víz váltakozása.

Joanna Valle és az canberrai székhelyű Ausztrál Sportintézet számos munkatársa a zuhanyzáshoz használt, különböző hőmérsékletű vizet vette alaposabb elemzés alá. A megfigyelés során összesen tizenkét profi kerékpárversenyző volt Valle segítségére azzal, hogy egy átlagosan kemény, öt napos tréningperiódus során a kutatók rendelkezésére álltak.

A kerékpárosoknak a szigorú tudósok az egyes napok végén egyenként 14 perces lazítást engedélyeztek, s a következő regenerálódási formák közül választhattak: rövid idejű fürdőzés 38, vagy 15 fokos vízben, a két fürdő váltakozása, illetve normál, "vízmentes" pihenés.

Minél melegebb, annál gyengébb teljesítmény

Az öt nap elteltével Valle és csapata nekilátott az eredmények elemzésének, és megállapították, hogy a hideg vizes fürdőt, valamint a hideg és meleg víz váltakozására alapuló váltófürdőt alkalmazók teljesítménye érezhetően magasabb lett, míg a meleg vízben ázó, vagy a normál pihenést választóké ezzel ellentétben csökkent.

A hideg víz 0,1 és 2,2 százalék közötti, a váltófürdő 0,1 és 1,7 százalék közötti teljesítményjavulást eredményezett, a meleg víz és a passzív pihenés pedig 3,4-3,7 százalékos teljesítményromlást hozott magával.

A kutatás eredményei a mindennapokban is alkalmazhatók, nem kell tehát a versenysportokig elmenni.

(WEBBeteg - K.J., fordító, Forrás: fitforfun.de; lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.