• A kedvenc sportom: Ön mit választ? - 1. rész

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ha szeretne elkezdeni sportolni, de még nem tudja, melyik sportág lenne az ideális az Ön számára, akkor segítünk: megtudhatja, mik az egyes sportok előnyei, nehézségei és milyen költségekkel kell számolnia. Először a vizes sportokat vegyük sorra!

    Úszás

    Előnyök

    Az úszás erősíti a hátizmokat, a vállat, a karokat, javítja az állóképességet.

    Mire kell figyelni?


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Az úszás megfelelő technikát igényel, ennek hiányában főként a mellúszás árthat többet, mint amennyit használ, a babúszás során is ezért javasolt mellúszás helyett inkább a gyorsúszás technikája. A legtöbb uszoda 25 vagy 50 méteres. Úszás előtt kerülendő a zsíros ételek fogyasztása.

    Költségek

    Az úszáshoz szükséges felszerelés beszerzése egyáltalán nem luxus, hiszen csak fürdőruha úszószemüveg, úszósapka, köpeny és törülköző kell hozzá.

    Hirdetések

    Vízi, víz alatti torna (aquajogging)

    Előnyei

    Fokozza a kitartást, erősíti az izmokat.

    Mire kell figyelni?

    A vízi tornát mindenféle előképzettség nélkül elkezdheti, természetesen úszni tudni kell, de akár túlsúlyos, akár karcsú, egészséges, vagy ízületi problémákkal küzd, bátran választhatja ezt a sportot! Ha nem tud úszni, ne válassza ezt az edzésformát, vagy előbb tanuljon meg magabiztosan úszni!

    Költségek

    A felszerelés egyszerű: a fürdőruhán kívül csak egy övre és speciális lábbelire van szükség.

    Evezés

    Előnyei

    Erősít, kitartást ad, és jó érzés, hogy mindenki, aki a csónakban ül, a közös célért együtt dolgozik.

    Mire kell figyelni?

    Arra kell figyelni, hogy az evezőlapátot helyes technikával merítsék a vízbe, a karok megfelelően tempózzanak, hogy ne bomoljon meg a csapat ritmusa. A nem megfelelő technika hát- és tartásproblémákhoz vezethet.

    Költségek

    Mielőtt saját csónak vásárlására adná a fejét, inkább keressen fel egy evezős egyesületet!

    Szörf

    Hazánkban nem sok lehetőség kínálkozik erre a sportra, legfeljebb mesterséges hullámokon.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Aki meg tudja fizetni, hogy Franciaországban vagy Portugáliában vegyen szörfleckéket, a felszerelés költségei nem fognak gondot jelenteni, a speciális ruházat és a szörfdeszka elengedhetetlen kellékek.

    Előnyei

    A szörf növeli az állóképességet, erősíti a has- és hátizmokat, és endorfint szabadít fel.

    Mire kell odafigyelni?

    Jó egyensúlyérzék, jó úszótudás kell hozzá és természetesen kerülendő a sós víz lenyelése.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: stern.de)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Az életmódváltást csoportosan könnyebb elkezdeni

    Az életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, de új szokásokkal is. Egyedül egy kicsit tanácstalan az ember, hiszen új alapanyagokat, új recepteket kell megtanulnia. Az étkezési szokás mellett a bevásárlási szokáson is változtatni kell, vagy éppen a mozgást kell becsempészni a napi rutinba. Ezeket a változásokat szakemberi segítséggel lényegesen könnyebb meglépni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA